logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSD nie wykrywany przez BIOS po zawieszeniu systemu - co robić?

chikerrr 15 Lip 2018 15:19 702 10
REKLAMA
  • #1 17330255
    chikerrr
    Poziom 6  
    Witam,

Przychodzę z pytaniem odnośnie dysku SSD - czy mógł on ulec awarii? Sytuacja miała miejsce około miesiąc temu, kiedy podczas korzystania z komputera - zawiesił się on w trakcie przeglądania internetu. Zrestartowałem go, po czym sytuacja znowu powtórzyła się w odstępie czasu 3-4 minut. Znów go zrestartowałem i od tego momentu nie jest możliwe przejście do Windowsa, procedura startu zatrzymuje się na tym, co załączam pod spodem.

Dodam, że sprawdziłem, czy komputer startuje z innego dysku - i tak, startuje. Jednak jest to stary HDD z tym samym systemem - Windows 7 Professional.

SSD nie sprawdzałem jeszcze na innym komputerze, zrobię to w niedługim czasie. Zamiana kabli SATA i zasilającego nic nie pomogła. Płyta główna nie wykrywa tylko tego dysku na żadnym z portów SATA. Zmieniałem trochę ustawienia, to też nic nie pomogło. Gdzie może tkwić przyczyna? Bardzo zależy mi na danych, które na nim się znajdują oraz na tym, że ulokowany jest na nim klucz do dysku przenośnego (tak, wiem, głupota, że gdzieś go nie zrzuciłem, ale do tej pory wszytko działało bezproblemowo, a przenośny odblokowywał się sam, nie było potrzeby go zapamiętywać, no ale cóż, funkcja BitLocker była tam domyślnie zainstalowana).

Sprzęt to Corsair Force GT 120GB, niegdyś flagowy, teraz ma już trochę lat, u mnie ~4. Odzysk danych z dysków SSD to trochę kosztowna sprawa, więc... no cóż.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • SSD nie wykrywany przez BIOS po zawieszeniu systemu - co robić? IMG_20180715_133935.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17330285
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8301
    Witaj. Skoro BIOS go nie wykrywa nawet to można założyć, że jest uszkodzony. Niestety te dyski były dość awaryjne (jeden z paskudniejszych niskobudżetowych kontrolerów - Sandforce SF2281 - jest odpowiedzialny za pracę tego urządzenia - i ze względu na nieciekawą ogólną wydajność i nękanie konstrukcji na nim opartych różnego rodzaju problemami - urządzenia zbudowane na tym kontrolerze są na mojej liście unikanych).
  • #3 17330302
    chikerrr
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Witaj. Skoro BIOS go nie wykrywa nawet to można założyć, że jest uszkodzony. Niestety te dyski były dość awaryjne (jeden z paskudniejszych niskobudżetowych kontrolerów - Sandforce SF2281 - jest odpowiedzialny za pracę tego urządzenia - i ze względu na nieciekawą ogólną wydajność i nękanie konstrukcji na nim opartych różnego rodzaju problemami - urządzenia zbudowane na tym kontrolerze są na mojej liście unikanych).

Czyli dyski z tym kontrolerem unikać? Masz może jakiś ciekawy SSD do polecenia? Wystarczy 120GB pojemności, byle tylko prędkość przesyłu danych była znacząca, zależy mi na sprawnej pracy, a jeśli już, to do 500 zł. Sam oczywiście też się rozejrzę.

A co do mojego Corsaira - wcześniej momentami wydawał piski, gdy był bardziej obciążony, jednak nie zawsze. Teraz dziwi mnie jedynie komunikat BIOSu, mówiący o dostosowaniu ustawień, gdyż w pełni go nie obsługuje.
  • REKLAMA
  • #4 17330316
    dt1
    Admin grupy komputery
    Podaj model płyty głównej, z która ten dysk ma pracować. Będzie można coś dobrać.
  • #5 17330593
    chikerrr
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Podaj model płyty głównej, z która ten dysk ma pracować. Będzie można coś dobrać.

Przepraszam za opóźnienie, ale nie było mnie w domu. Model płyty to ASUS P8Z77-V LX2.

#EDIT:
    Czy taki SSD to dobry pomysł? Link do morele.net
  • REKLAMA
  • #6 17330619
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czyli mamy SATA III, ale jeszcze nie ma M.2.
    To może https://www.ceneo.pl/64093182

Dysk jest na dość rozsądnym kontrolerze, na kościach pamięci MLC i ma pięć lat gwarancji. Często polecany u nas (w sumie jest to dysk znany wcześniej jako GoodRAM IRIDIUM PRO, tyle że ostatnio przeszedł zmianę obudowy).

Mówiłeś, że chciałeś 128GB, ale skoro masz budżet do 500 to można wziąć wersję 240GB (wersji 120GB tego dysku nie ma, jest oparta na nieco gorszym kontrolerze wersja bez PRO - w sumie też działa, ale skoro nie musisz bardzo mocno oszczędzać - to mogę zasugerować wersję PRO 240GB). Ewentualnie https://www.ceneo.pl/49588221

Jeśli musi być koniecznie 120/128GB - to można sprawdzić https://www.ceneo.pl/56755081, https://www.ceneo.pl/58983516 albo https://www.ceneo.pl/29109038
  • #7 17330677
    chikerrr
    Poziom 6  
    O kurczę, dużo opcji do wyboru, ogromne dzięki za poświęcony czas! Skoro nie ma modułu M.2, to może poszedłbym w tą stronę i kupił płytę główną lepszą niż ta, którą mam? Karta graficzna i procesor wejdą bez problemu, trochę ma już ten sprzęt, ale wyglądałoby to tak:

- grafika RADEON R7 370 4GB;
    - procesor Intel i5 3470;
    - nowa płyta główna MSI B360M PRO-VDH;

O zasilacz się nie martwię, 600W powinno starczyć. Dysk wiadomo, wymaga M.2, więc wszedłby bezproblemowo, ale jeśli taka zmiana to pomysł bez sensu, biorąc pod uwagę wiek sprzętu, to zmienię tylko dysk. Co o tym myślisz?
  • REKLAMA
  • #8 17330682
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie ma sensu zmiana tylko pod to, aby było M.2. Do tego B360M nie będzie działać z I5-3470. Dysk 2.5" SATA będzie wystarczający do tego sprzętu i nie ma co za bardzo wiele udziwniać.

O zasilacz, o ile jest to dobry zasilacz, bym się nie martwił, jeśli jest to jakiś badziew, to nawet napis 600W tego nie ratuje. Więc 600W nic nie mówi o tym, czy zasilaczem należy się martwić, czy nie.
  • #9 17330692
    chikerrr
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Nie ma sensu zmiana tylko pod to, aby było M.2. Do tego B360M nie będzie działać z I5-3470. Dysk 2.5" SATA będzie wystarczający do tego sprzętu i nie ma co za bardzo wiele udziwniać.

O zasilacz, o ile jest to dobry zasilacz, bym się nie martwił, jeśli jest to jakiś badziew, to nawet napis 600W tego nie ratuje. Więc 600W nic nie mówi o tym, czy zasilaczem należy się martwić, czy nie.

To w takim razie mniejsza o zasilacz, nie będę faktycznie kombinować i wezmę ten pierwszy dysk, który poleciłeś, a jeśli już brać się za wymianę, to poczekam jeszcze trochę i wymienię komplet. Nie ukrywam, trochę będę go używać do grafiki i montażu, ale na ten czas powinien dać radę, w 3D nie pracuję :D
  • #10 17330700
    dt1
    Admin grupy komputery
    Do grafiki i montażu prędkość tego SSD będzie miała drugorzędne znaczenie. Tutaj bardziej RAM i CPU odgrywają rolę, a w przypadku montażu bardziej przyda się duży dysk niż szybki, więc pewnie dyski talerzowe raczej do tego wykorzystasz.
  • #11 17330752
    chikerrr
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Do grafiki i montażu prędkość tego SSD będzie miała drugorzędne znaczenie. Tutaj bardziej RAM i CPU odgrywają rolę, a w przypadku montażu bardziej przyda się duży dysk niż szybki, więc pewnie dyski talerzowe raczej do tego wykorzystasz.

Stawiałbym jednak na prędkość, w końcu to 2D, CPU razem z kartą dadzą radę, RAM wiadomo, render też CPU, ale tymczasowo powinno być okej. Za jakiś czas zbuduję coś sensownego :D Dzięki za pomoc i miłego wieczoru Ci życzę!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD, który przestał być wykrywany przez BIOS po zawieszeniu systemu. Po restarcie komputera, system nie uruchamia się, a inny dysk HDD działa poprawnie. Użytkownik podejrzewa awarię SSD, który oparty jest na kontrolerze Sandforce SF2281, znanym z problemów. W odpowiedziach zasugerowano, że dysk może być uszkodzony, a także podano kilka rekomendacji dotyczących zakupu nowego SSD, w tym modele z kontrolerami MLC oraz opcje o pojemności 240GB. Użytkownik rozważa również wymianę płyty głównej na model obsługujący M.2, ale doradzono mu, że zmiana płyty nie jest konieczna, a dysk SATA 2.5" będzie wystarczający. W kontekście grafiki i montażu, podkreślono, że prędkość SSD ma drugorzędne znaczenie w porównaniu do RAM i CPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA