logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Yamaha EMX512SC - Słaba słyszalność mikrofonów

Swieżak 28 Mar 2019 23:04 759 3
REKLAMA
  • #1 17873023
    Swieżak
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, tak jak w temacie posiadam wzmacniacz Yamaha EMX512SC. Mam problem ponieważ jest słaba słyszalność bezprzewodowych mikrofonów, przewodowy słychać najlepiej ale z bezprzewodowymi też zapewne da się zrobić zeby było słychać lepiej. W miejscu w którym używany jest wzmacniacz jest dużo szumu, hałasu. Można to nazwać "akademia" jest dużo ludzi od czasu do czasu ktoś coś powie i robi się taki hałas i w ogóle... Więc to też jest głównym powodem ale np. muzykę z komputera podłączanym na RCA jest najlepiej, bass, dobrze słychać wszystko ładnie pięknie. Gorzej z tymi mikrofonami. W załącznikach zamieszczam aktualne ustawienia wszystkich ścieżek (sorki za jakość ale robione na szybko) i w drugim załączniku wygląd wzmacniacza żeby napisać mi np. co mam ustawić bo w 1 załączniku jest trochę słabsza jakość. Czytałem tez o tym żółtym pokrętle COMP (jakaś sprężarka) która przy odpowiednia ilością kompresji (tej sprężarki)
    będe w stanie wyraźnie słyszeć szeptane fragmenty, ale też zbyt duże ustawienie tej kompresji może spowodować sprzężenia (z tym też mam duże problemy ale to zwyczaj już się przyzwyczaiłem).
    Czerwonym - mikrofony bezprzewodowe (z nimi problem
    Niebieskim - mikrofon przewodowy (z nim w miarę OK)
    Zielonym - dźwięk z komputera (to najlepszy dźwięk)

• REKLAMA
  • #2 17874492
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Przełącznik czułości wejścia LINE/MIC kanału 1, ustaw w pozycji LINE (wciśnięty).
    Nie wiem co to za zestaw bezprzewodowy, ale w odbiorniku powinien być potencjometr, więc odkręć go mocniej.
    Potencjometr LEVEL miksera też bardziej odkręć, bo jest ledwie na godź 9. W kanale 2 tak samo.
    Potencjometr KOMP kompresora (nie sprężarki :D ), odkręcaj do momentu usłyszenia jakichkolwiek zniekształceń/sprzężeń a następnie nieco cofnij. Raczej nie przekraczaj godż.12-13.
    Generalnie, kompresorem operuje się tak, by jego działanie nie wprowadzało do materiału dźwiękowego niepożądanych efektów.
    Wszystkie potencjometry nieużywanych kanałów, czy funkcji w sekcji master, ustaw w pozycji wyjściowej 0, czyli korekcji na godź 12, reszta max w lewo :!:

Staraj się wklejać lepsze fotki i w dodatku całego fotografowanego obiektu. Robisz kilka a nawet kilkanaście fotek danego obiektu i na forum (czy gdziekolwiek) wklejasz te najlepsze!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 17878398
    Swieżak
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    DjMapet napisał:
    Przełącznik czułości wejścia LINE/MIC kanału 1, ustaw w pozycji LINE (wciśnięty).

Dlaczego na LINE jak jest to bezprzewodowy zestaw mikrofonowy to nie powinno być na MIC?

Dzięki za wszelkie informacje będę w stanie z nich skorzystać we wtorek

Jeszcze mam pytanie czego lepiej nie ruszać aby nie wywołać pisku (sprzężenia) w kolumnach. Bo wiesz dużo ludzi jest i tak nie wypada żeby coś zrobić aby uszy bolały.
  • #4 17879318
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Swieżak napisał:
    Dlaczego na LINE jak jest to bezprzewodowy zestaw mikrofonowy

Bo wyjście odbiornika zestawu bezprzewodowego, ma (zazwyczaj) poziom liniowy.
    https://www.infomusic.pl/poradnik/20865,lacze...urzadzen-z-mikserem-urzadzenia-wejsciowe-cz-4

Swieżak napisał:
    czego lepiej nie ruszać aby nie wywołać pisku (sprzężenia) w kolumnach.

Przede wszystkim, kolumny ustawiać tak, by korzystający z mikrofonów, nie mieli okazji wejść z mikrofonem przed front kolumny.
    Nie podbijać brakującej (głównie wysokiej) części pasma a raczej tłumić tę wybijającą się.
    Mowa i wokal, to głównie środek pasma, więc nie ma sensu podbijania góry i dołu, bo przekaz staje się mało zrozumiały. Jak za dużo góry, to z kolumn świerszczy: s, c, ś, ć, sz, cz. Jak za dużo dołu, to z kolumn huczy: b, p, d, g.
    Nie dopuszczać do ciągłego świecenia się (choć mogą czasem mignąć) kanałowych diod FCL, oraz nie przekraczać znacząco poziomu 0dB, na wskaźniku wysterowania sumy.
    Przed imprezą "przegwizdać" system, by później podczas imprezy wiedzieć, jak daleko można się posunąć z volume czy korekcją, by nie sprzęgało.

W manualu powermiksera, jest sporo o tym - poczytaj.

Pozdrawiam.
REKLAMA