logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily 2015 - Jak uruchomić radio z CAN bus w aucie bez CAN?

kisiol 01 Kwi 2019 13:12 3870 15
REKLAMA
  • #1 17879351
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 468
    Witam. Posiadam radio od Iveco Daily 2015r z liną can bus. Radio posiada wewnetrzny wyświetlacz. Jak uruchomić takie radio w aucie bez can. Czy w ogóle jest taka możliwość.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17880150
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    Proszę podać dokładne oznaczenie radia (symbole z naklejki) i wtedy jest szansa na wiarygodną odpowiedź.
  • #8 17880374
    adam white
    Spec od car audio
    Wg mojej wiedzy na dzisiaj w 098 modyfikacja pamięci nie usunęła CAN-a - co prawda sprawdzałem tylko rozwiązania stosowane w poprzednich wersjach (oczywiście z dopasowaniem do potencjalnych adresów) gdzie uzyskiwałem 100% sukcesu modyfikując max 6 adresów (3 dla CAN-a i 3 dla usunięcia wyłączania po 20 min)
  • REKLAMA
  • #10 17880435
    adam white
    Spec od car audio
    Emulator CAN-a. Tylko nie wiem jak to nowe zabezpieczenie działa - czy jednak nie musi dostać odpowiedzi z body i dopiero ruszy. Do jakiego samochodu to radio ma być założone?
  • REKLAMA
  • #12 17880490
    adam white
    Spec od car audio
    Zabezpieczenie CANCHECK w Iveco, Fiacie, Alfie działa w ten sposób, że jeśli radio jest podłączone pod fabryczną instalację z CAN-em, to po wpisaniu kodu komputer pokładowy pamięta radio jako "swoje" i po odpięciu zasilania nie trzeba wprowadzać kodu.

Jeśli dla sprawdzenia zamiast radia "swojego" podłączymy i zalogujemy kodem inne radio z CANCHECK -iem, to po ponownym podłączeniu "swojego" radia musimy wprowadzić kod dla ponownego zalogowania.

Dlatego nie mam pewności, czy emulator CAN-a tu pomoże -wydaje mi się, że nie. Ale może ktoś, kto próbował robić takie podłączenie się wypowie.
  • #13 17882084
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5120
    adam white napisał:
    Dlatego nie mam pewności, czy emulator CAN-a tu pomoże -wydaje mi się, że nie.

O ile mnie pamięć nie zawodzi to radio pamięta VIN auta do którego przynależy, w innym nie zadziała.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #14 17882109
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    milejow napisał:
    adam white napisał:
    Dlatego nie mam pewności, czy emulator CAN-a tu pomoże -wydaje mi się, że nie.

O ile mnie pamięć nie zawodzi to radio pamięta VIN auta do którego przynależy, w innym nie zadziała.

Zadziała w każdym innym aucie, radio poprosi tylko o kod, po jego wbiciu body zapamięta to radio, tak że odpięcie baterii nie spowoduje że radio znowu poprosi o kod. Tak jak opisał to Adam.
  • #16 17882191
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    kisiol napisał:
    Czyli tylko do Iveco, obróbka wsadu, czy emulator can nic nie da.

Z tego co pamiętam w tym radiu można usunąć cancheck, lecz po 20 minutach radio będzie się wyłączało, trochę uciążliwe w sytuacji zwykłego użytkowania, co innego jako opcja chwilowego uruchomienia radia na stole do np. ew. naprawy.

Emulator ??? nie wiem czy do tego typu modeli takowe robią. Możesz za grosze zakupić sobie odpowiedni body komputer za pomocą którego podłączysz to radio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak uruchomić radio z Iveco Daily 2015 roku, które jest podłączone do systemu CAN bus, w pojeździe, który nie obsługuje CAN. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące modyfikacji pamięci radia oraz użycia emulatora CAN. Wskazano, że radio może być zaprogramowane do zapamiętywania kodu, ale może wymagać modyfikacji, aby działało w innym pojeździe. Użytkownicy podkreślają, że radio może być przypisane do konkretnego VIN pojazdu, co może ograniczać jego funkcjonalność w innych samochodach. Wspomniano również o problemach z wyłączaniem radia po 20 minutach, jeśli nie zostaną wprowadzone odpowiednie zmiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA