logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CMOS checksum error na płycie z Socket 7 i procesorem 133MHz

power 10 Wrz 2005 15:16 1893 19
REKLAMA
  • #1 1806771
    power
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich.
    Temat co prawda się powtarza, acz kolwiek nie znalazłem odpowiedzi na moją usterke.
    Posiadam płyte z gnazdem na SOCKET7 z prockiem 133MHz. Komputer takiej mocy miał mi służyć jako rezerwa ale siadło coś w płycie. Po uruchomieniu wszystko normalnie, wykrywa procka, testuje pamięć i wyskakuje błądy:
    "CMOS checksum error - Defaults loaded"
    "CMOS battery failed"
    Bateria sprawna. Podejżewam że zasila kostke biosu (AWARD). Sprawdziłem napięcia (tylko przy włożonej bateri i procku oraz ram). Na 1 nodze biosu napięcie koło 2V i spada do 0.02V (podczas pomiaru miernikiem uniwersalnym). Po odczekaniu około 1min i sprawdzeniu tej samej nogi względem masy dzieje się to samo: 2V i spada.
    Próby zapisania w biosie, aby botował się ze stacji FDD kończą się tym że przestawia sobie sam na dysk C. Wszelkie zmiany w Biose po SAVE-ie i uruchomieniu się ponownym kończą się nie zapisaniem.

Ma ktoś jakiś pomysł naprawienia tej usterki ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1806776
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Bateria nie zasila BIOSU tylko pamięć CMOS w której jest zapamietana konfiguracja systemu. Czy kolega poprawnie założył baterię (polaryzacja)? Czy zwora Clear CMOS jest w poprawnym położeniu? Jak kolega sprawdził, że bateria jest sprawna? Czy kolega zmierzył napięcie na niej pod obciążeniem?
  • #3 1806815
    power
    Poziom 16  
    Bateria dobrze włożona. Napięcie wynosi 2.98V (mieżone w włożonej płycie głównej - czyli pod obciążeniem). Zworki opisanej "Clear CMOS" nie znalazłem. Znalazłem za to coś innego. 3 piny podpisane jako JP4. Na pierwszym pisze 12V na ostatnim 5V. Znajdują się przy Bios-ie. Zworką się wybiera napięcie ale dla kogo ? - aktualnie nie ma tam zworki. Są jeszcze 2 piny podpisane jako TB-SW - od czego to może być ??
  • REKLAMA
  • #4 1806829
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Proszę sprawdzić w dokumentacji płyty głównej gdzie znajduje się zworka do Clear CMOS i wyczyścić pamięć. Jeśli to nie pomoże to bez aktualizacji BIOS'u się nie obejdzie. Z opisu widać, że uszkodzony jest wŁaśnie BIOS "Błąd sumy kontrolnej"
  • REKLAMA
  • #5 1806859
    power
    Poziom 16  
    Zdaje się że mam problem. Do płyty nie mam książki, a na płycie nie pisze producent czy nawet symbol. Zakładając nawet że udami mi się rozszyfrować producenta i symbol płyty, pozostało by znalezienie bios-u. Tylko czy jest jakaś szansa ? płyta jest z roku 11.1997r.
    Przez co mogło się tak uszkodzić ??

PS.
    Reset robiłem przez wyjęcie bateri - brak popraw.
  • #6 1806904
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    power napisał:
    ...Napięcie wynosi 2.98V (mieżone w włożonej płycie głównej - czyli pod obciążeniem)...

Co znaczy u kolegi mierzone pod obciążeniem? Bo jeśli przy włączonym zasilaczu (albo chociaż w stanie czuwania) to niestety taki pomiar nie ma sensu.
    Bios można zindetyfikować po oznaczeniu pojawiającym się zaraz po starcie u dołu ekranu w oparciu o stronę:
    www.wimsbios.com
    Co do ewentualnego poszukiwania BIOS-u... Jak nie spróbujesz, to na pewno nie znajdziesz...
  • #7 1806989
    K!lleR
    Poziom 39  
    Proszę wymienić najpierw baterię podtrzymującą pamięć CMOS.
  • #8 1807003
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    K!lleR napisał:
    Z opisu widać, że uszkodzony jest wŁaśnie BIOS "Błąd sumy kontrolnej"

Kolego, literki należy czytać WSZYSTKIE! Autor postu napisał:
    power napisał:

Jak widać, WŁAŚNIE problem nie dotyczy BIOS-u a pamięci CMOS.
  • REKLAMA
  • #9 1807006
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    :arrow: power
    Podaj ciag znakow widoczny na dole ekranu podczas startu biosu (ten z data).
    Zworka JP4 zapewne ustawia sie napiecie programowania biosu.
  • #10 1807021
    power
    Poziom 16  
    żeby nie było, podmieniłem baterie z komputera na którym aktualnie pracuje i to samo. Bateria jest nowa. Przyczyna "rozładowana bateria" odpada :/

Na samym dole ekranu:
    08/09/97-VXPro+-USB-Ultr-2A5LDH01C-00

Tak na marginiecie. Na samej górze pisze:
    Award Modular BIOS v4.51G, An Energy Star Ally
  • #11 1807131
    K!lleR
    Poziom 39  
    jankolo napisał:
    K!lleR napisał:
    Z opisu widać, że uszkodzony jest wŁaśnie BIOS "Błąd sumy kontrolnej"

Kolego, literki należy czytać WSZYSTKIE! Autor postu napisał:
    power napisał:

Jak widać, WŁAŚNIE problem nie dotyczy BIOS-u a pamięci CMOS.

Przepraszam :) moja wina.

CMOS checksum error - Defaults loaded. Błąd sumy kontrolnej BIOS. W wiekszości przypadków pomaga uruchomienie programu konfiguracyjnego i ponowne zapisanie ustawień.

Jeśli nie to Aktualizacja BIOS'a
  • #12 1807147
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    K!lleR napisał:
    CMOS checksum error - Defaults loaded. Błąd sumy kontrolnej BIOS.

Ale się kolega uparł z tym BIOS-em!! Tłumaczenie jest takie:
    Błąd sumy kontrolnej pamięci CMOS z załadowane ustawienia domyślne.
    Bardzo proszę błędnym tłumaczeniem nie wprowadzać w błąd osoby, które mogą mieć nieco mniejszą orientacje w temacie.
  • #13 1807186
    power
    Poziom 16  
    To usterka ustalona :)
    Skąd ten program konfiguracyjny dorwać ? Proszę o dokładny opis. Moja wiedza na temat opiera się tylko na podstawach.
    Pogrzebałem nie co w neci i natknołem się na bios ale wszystko w języku angielskim na dodatek ze znaczkiem $ :/
    Jak by się komuś udało ściągnąć bios z opisem wgrania , był bym baaaardzo wdzięczny!
  • #14 1807198
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam ... coś mi się zdaje że albo mamy blokadę ustawień na płycie albo uszkodzenie zaraz za baterią zwarta dioda , pęknięta coś w tym stylu . Natomiast dalej nie wiemy jaka to płyta by się coś dowiedzieć na temat zworek.
  • #16 1807215
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    power napisał:
    To usterka ustalona :)

Taaaaak??
  • #17 1807318
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: power
    Twoja plyta to PC Chips M537

Opis zworek:
    http://th2chips.freeservers.com/m537/jumper/

Tutaj masz paczke z roznymi biosami, nie wiem ktore dzialaja z ta plyta, a ktore nie wiec lepiej w ogole nie ruszaj biosu skoro plyta dziala.
    http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=11937
    Jak juz koniecznie bedziesz chcial wgrac bios to na wlasne ryzyko.
  • #18 1807323
    power
    Poziom 16  
    Ja ekspertem nie jestem, ale skoro już są propozycje jak to skorygować...

Dodano po 19 [minuty]:

Sprawdziłem zworki z podanej strony z tym co miałem na płycie. Brakowało na JP1. Wsadziłem i zniknoł komunikat "CMOS battery failed" , ale nadal pojawia się "CMOS checksum error - Defaults loaded" . Czy propozycje co do naprawy tej usterki się zmieniły ?
  • #19 1807395
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Probowales po zalozeniu zworki wejsc do biosu i zpisac ustawienia? Czy ustawiles najpierw zworke JP1 na 2-3?

Nie zaszkodzi tez sprawdzic ram:
    www.memtest.org (sciagnij obraz dyskietki).
  • #20 1808037
    power
    Poziom 16  
    hmmm...
    Nie wiem co napisać. Może to że wystarczyło włożyć zworke, save-noąć biosa i po kłoponcie.

Dziękuję wszystkim! Sam bym pewnie do tego nie doszedł.

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu "CMOS checksum error - Defaults loaded" oraz komunikatu "CMOS battery failed" na płycie głównej z socketem 7 i procesorem 133 MHz, wyposażonej w BIOS Award Modular v4.51G. Pomimo nowej, sprawnej baterii CMOS (mierzonej pod obciążeniem), ustawienia BIOS-u nie zapisywały się, a napięcie na kości BIOS spadało podczas pomiaru. Brakowało zworki JP1, która po założeniu usunęła komunikat o baterii, jednak błąd sumy kontrolnej CMOS pozostał. Zalecano znalezienie dokumentacji płyty, identyfikację BIOS-u (np. przez www.wimsbios.com) oraz ewentualne wyczyszczenie pamięci CMOS przez zworkę Clear CMOS. Ostatecznie założenie brakującej zworki JP1 i zapisanie ustawień BIOS rozwiązało problem. Płyta została zidentyfikowana jako PC Chips M537, a zworka JP4 służy do wyboru napięcia programowania BIOS-u. Wskazano również na możliwość uszkodzenia sprzętowego w okolicy baterii lub blokadę zapisu ustawień. Aktualizacja BIOS-u była rozważana jako ostateczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA