logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios nie zapisuje zmian po wymianie kości, komputer nie działa poprawnie

dziadek_1111 04 Kwi 2007 17:28 5340 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer nie zapisuje zmian w BIOS-ie i nie uruchamia się po ich zapisaniu?

Problemem było błędnie ustawione taktowanie procesora w BIOS-ie, a nie sama kość BIOS ani bateria CMOS [#3807599] BIOS startował domyślnie z procesorem ustawionym zbyt nisko, około 1225 MHz zamiast 1,8 GHz, i po zapisaniu zmian komputer przestawał wstawać [#3807599] Po ręcznym ustawieniu właściwych parametrów CPU wszystko zaczęło działać normalnie [#3807599] Wcześniejsze podejrzenia o baterię CMOS i jej wymiana nie rozwiązały problemu [#3752138][#3780329][#3790255]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3752107
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich forumowiczów. Otóż mam taki problem. Pewnego dnia chciałem zainstalować nowy system operacyjny. Przed instalacją "pobuszowałem" trochę w biosie, oczywiście z zapisaniem zmian nie było najmniejszego problemu, komputer pracował normalnie. Jednak poźniej chciałem powrócić do ustawień klasycznych biosu i użyłem polecenia załadowania optymalnych ustawień. Przy zapisie zmian komputer padl. Zaczęła się świecić tylko czerwona dioda led. Poczatkowo myślałem że poszedł ktoryś z podzespołów.
    Sprawdziłem,wszystkie (prawie) okazały sie sprawne. Piszę prawie ponieważ miałem dylemat odnośnie płyty głownej..czy poszedł bios czy coś na płycie glównej. Zaryzykowałem i zdecydowałem się na zakup nowiuskiego biosu u takiego gościa z allegro. Co prawda kosztowało mnie to 30 zł ale nie mogłem dorwać nigdzie programatora do tego typu kości.

Po wymontowaniu starej i zainstalowaniu nowej kości BIOS komputer odpalil,jednak na tzw domyślnych ustawieniach tj. FSB na 266Mhz procek na 1066MHz. Oczywiście chciałem poprzestawiać parę rzeczy w biosie aby uzyskać poprawne parametry,następnie chciałem zapisać zmiany w biosie. Jednak ku mojemu zdziwieniu...nastąpiła powtórka z rozrywki;/ komp nie odpowiada, czerwona led świeci się. Od razu wyczyściłem ustawienia biosa,wczesniej oczywiscie wyłączylem kompa itd. Udało mi się go uruchomić ale dalej nie mogę nic zapisać w biosie bo mi komp w ten sposób pada.

I tutaj mam pytanie?? Co sie dzieje z moją płyta głowną?? Dlaczego nie mogę zapisać zmian w biosie i to tak że komputer nie może "wstać"?? Podejrzewam że coś się stało z chipsetem, ale pewności nie mam.Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Poniżej specyfikacja mojego kompa.

Procesor, socket A: Duron 1800Mhz
    Płyta główna: Abit KV 7 ver 1.0
    Karta graficzna: ATI Radeon 9200 SE 128 MB
    RAM: GoodRam 256MB
    HDD: Samsung 80GB SATA
  • #2 3752138
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Chyba dobrze podejrzewasz,wygląda na uszkodzoną pamięć Cmos.Dla porządku wymień jeszcze baterię na płycie lub przynajmniej sprawdź w jakim stanie,jakie napięcie ma obecna.
  • #3 3752492
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Sprawdziłem napięcie na baterii. Jest tam około 2,66V Bateria jest oznaczona jako 3V. Myślę że to nie ma na to wpływu.
  • #4 3752673
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Typowy objaw padniętej baterii podtrzymującej i 30zł wyrzucone w błoto. Sprawna bateria litowa bez obciążenia ma napięcie 3,3-3,5V... jeśli bez obciążenia ma poniżej 3V to jest do śmieci. Najprościej sprawdzać je diodą LED - czerwona dioda powinna jasno zaświeci (podłączana bez rezystora).
  • #5 3752685
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    tzn?? Nie rozumiem czy "tzok" mogłbyś rozwinąć swą odpowiedź?? Czyli wystarczy wymienić baterię i będze można normalnie zapisywać zmiany w biosie?? Z góry dzięki;)
  • #7 3752789
    tronic1
    Spec od komputerów
    Chyba możesz zaryzykować jeszcze 2-3 zł ?
  • #8 3753096
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Nawet nie musze, mam pod reką inny sprzęt to się na chwile wymontuje:)

Dodano po 27 [minuty]:

Witam ponownie. Otóż sprawdziłem napięcie baterii biosu na 2 innych komputerach. Tam niewiele lepiej bylo bo po mniej wiecej (z tolerancja 0,02V) okolo 2,76v a komputery działały bez zarzutu. Nawet jedną zamontowałem u mnie i powtorzyłem procedurę. Oczywiście bez skutku. Jednak w najbliższym czasie postaram się kupić nówkę baterię i wtedy dam znać co i jak:)
  • #9 3780329
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Witam ponownie po świętach. Otóż udało mi się wreszcie kupić nową baterię do biosu. Jednak jak się potem okazało to nic nie dało. Płyta zachowuje się jak poprzednio;/ Dodam także że bateria nówka ma napięcie 2,8V. Czy ktoś może się orientuje co się dzieje czy czeka mnie wymiana płyty głównej;/ Pomóżcie, z góry dzięki.
  • #10 3780370
    tzok
    Jeśli "nówka" ma 2,8V to albo masz uszkodzony miernik, albo ta "nówka" baaaaaardzo długo leżała w sklepie :/
  • #11 3780413
    dragon79
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Rozumiem, że komp się normalnie uruchamia, tzn. bios przeprowadza wszystkie testy i kończą się one pozytywnie...? Jeśli tak, to proponuję ściągnąć i przeprowadzić aktualizację biosu do najnowszej wersji. Jeśli programowanie zakończy się sukcesem, to raczej sama pamięć bios nie jest uszkodzona, a jeśli pojawi się jakiś błąd to trzeba będzie wymienić kość biosu.
    Pozdrawiam.
  • #12 3780417
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    No właśnie okazało się że coś z miernikiem nie tak. Bateria ma jakieś 3,15V. Jednak to nie zmienia faktu że nadal nie wiem co zrobić;/help.

Dodano po 2 [minuty]:

Do dragon79: Kolega nie czytał postu od początku:P. Kość jest nowa, z najnowszym biosem ze strony ABITA. Poza tym zrobiłem HOT FLASHA na mojej starej kości, i wszystko jest ok. Ładnie się wgrał, a później wystartował jednak przy jakichkolwiek zmianach w biosie i próbie ich zapisu komp kapituluje i nie wstaje po zachowaniu zmian.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam także że przy uruchomieniu pojawia mi się komunikat : "CMOS checksum error - default loaded"
    Jeżeli ktoś wie co się dzieje z tą płytą to da znać bo już tracę do niej cierpliwość:(
  • #13 3780515
    tzok
    Jeszcze raz sprawdź położenie zworki CMOS Clear i zasilanie RTC.
  • #14 3780695
    dragon79
    Poziom 13  
    Post czytałem dokładnie i od początku, jednak nie było wyraźnie napisane, że "Kość jest nowa, z najnowszym biosem ze strony ABITA." tak jak dodano później.
    W każdym bądź razie pytanie, czy bios jest odpowiedni dla tego modelu płyty głównej?
    Płyta nie jest nowa, więc czy wcześniej były w biosie robione jakieś zmiany i czy były one zapamiętane?
    Co według instrukcji płyty oznacza ta czerwona świecąca się dioda?
    Czy jak bios odpala się po wyczyszczeniu to "CMOS checksum" jest OK i dopiero po zmianach jest "CMOS checksum error - default loaded"?
  • #15 3790200
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Witam po dłuższej przerwie i przepraszam za zwłokę. Jeżeli chodzi o odp dla tzok1 to zworka jest na prawidłowym miejscu. Co do zasialania RTC to nie wiem czy dobrze to rozumiem ale sama bateria jest w porządku bo jest nowa. Odpowiadając na pytanie od dragon79 to:
    a) bios jest odpowiendni dla tego modelu płyty
    b) Wczesniej były robione zmiany, zapisywane itd lecz w pewnym momencie ta możliwość skapitulowała.
    c) Instrukcja jest nieadekwatna do led. Szukałem danych odnośnie piknięć głośnika systemowego, ale ten nie odzywa się. Jest na pewno dobry.
    d) Bios po wyczyszczeniu przedstawia ten komunikat "CMOS checksum error - default loaded"

Proszę o jakieś rady odnośnie tego problemu. Z góry dzięki pozdrawiam.
  • #16 3790229
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to zaczynamy od początku.Wejdź do biosa i wybierz Load Setup Default.Ustaw czas i datę.Sprawdź czy "trzyma" ustawienia.
  • #17 3790255
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Próbowałem - nic z tego;/.Przy próbie zapisania CZEGOKOLWIEK, choćby kolejności bootowania np CD-ROM,FDD,HD komp pada. I wtedy dalej muszę resetować biosa;/
  • #18 3790273
    dragon79
    Poziom 13  
    Zatem wygląda to na uszkodzenie płyty głównej - jeśli nie fizyczne (jak wyglądają kondensatory?) to może coś z chipsetem. Jeśli nie była zmieniana konfiguracja, to chyba można odrzucić problem niekompatybilności płyty z jakimś podzespołem do niej zamontowanym...
  • #19 3790340
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wygląda na to że pierwsza diagnoza trafna - uszkodzona pamięć Cmos.Fizycznie znajduje się w mostku południowym.
  • #20 3790346
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Kondy w porządku. Konfiguracja hardware nie ulegała także zmianie. Czyżby czekała mnie wymiana płyty gł;/?
  • #21 3790409
    tronic1
    Spec od komputerów
    Lub wymiana kości,mostka.
  • #22 3790546
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Której kości?? Bo jeżeli chodzi o kość biosu to jest on nowa. wymieniłem ją bo stara mi nie działała właśnie. A jeżeli chodzi o mostek to który to element dokładnie i w jaki sposob to sie robi??
  • #23 3790687
    tronic1
    Spec od komputerów
    To ta duża kość z napisem VIA między slotami PCI a złączami IDE.Sam tego nie zrobisz,ale w serwisie nie ma problemu.Kość może być z odzysku,z padniętej płyty.
  • #24 3790977
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    A ile to może mniej więcej kosztować?? Jeżeli koszt wymiany mostka będzie zbyt duży to jego naprawa będzie nieopłacalna i lepiej już będzie zaopatrzć się w nową sprawną płytę główną.
  • #25 3792190
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Odłącz taśmy cd-romu , hdd i inne peryferia (karty PCI,ISA...) od płyty głównej oprócz procesora i pamięci - i spróbuj po włączeniu zapisać zmiany w biosie - miałem podobny przypadek, winna była uszkodzona taśma CD-ROMu.
  • #26 3793581
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    witam. Odnośnie ostatnie rady, zrobiłem to już dawno. Płyta jest odpalana dosłownie goła (jest tylko VGA,RAM,CPU),zadnych dyskow i dodatkowych urządzeń. Niestety i te próby zawiodły;/
  • #27 3794292
    apple_rom
    Poziom 12  
    Opinia 1: próbować tego biosu.
    Opinia 2: próbować tego biosu - ten tylko do sprawdzenia.
  • #28 3797849
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Witam. Mam pytanie odnosnie ostatniego postu do appler_rom. Otóż w jakim celu miałbym instalować starszą wersję biosu niż mam? Czy to ma jakiś wpływ na działanie? W dodatku ten drugi jest na starszy chipset KT400. Pozdrawiam.
  • #29 3798218
    apple_rom
    Poziom 12  
    Cytat:
    Otóż w jakim celu miałbym instalować starszą wersję biosu niż mam?

Dla tego, że to est Abit - spróbój.

Cytat:
    W dodatku ten drugi jest na starszy chipset KT400.

On est do testu, pasuje do wielu plyt na KT266-600.
  • #30 3798519
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Jest taki program pod DOS-a "!BIOS". Jeśli jest możliwość bootowania z napędu CD to możesz sprawdzić czy pamięć cmos jest uszkodzona(program posiada edytor hex tej pamięci). Można ręcznie wyczyścić tę pamięć zapisując wszystkie komórki "FF". Potem wystarczy zapisać zmiany, wyjść z programu i uruchomić go ponownie. Tylko kilka komórek powinno mieć inną wartość niż "FF"(jest to suma kontrolna tej pamięci, nie wiem dokładnie które komórki, jest to zależne od wersji BIOS-u).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niemożności zapisu zmian w BIOS po wymianie kości pamięci BIOS na nową, co skutkowało niestabilnym działaniem komputera i pojawianiem się komunikatu "CMOS checksum error - default loaded". Początkowo podejrzewano uszkodzoną baterię podtrzymującą CMOS, jednak wymiana baterii na nową nie rozwiązała problemu. Sprawdzono poprawność ustawienia zworki CMOS Clear oraz stan kondensatorów na płycie głównej, które były w porządku. Próby zapisu ustawień BIOS kończyły się zawieszeniem systemu, nawet przy minimalnej konfiguracji sprzętowej (CPU, RAM, VGA). Sugerowano możliwość uszkodzenia mostka południowego (chipsetu) lub konieczność wymiany płyty głównej. Proponowano także testowanie różnych wersji BIOS, w tym starszych, oraz użycie narzędzi diagnostycznych pod DOS-em do edycji pamięci CMOS. Ostatecznie problem okazał się wynikać z nieprawidłowego taktowania procesora ustawionego w BIOS, które po korekcie na właściwe (1,8 GHz Duron zamiast domyślnych 1225 MHz) przywróciło stabilność i poprawne działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA