logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować sterowniki do karty sieciowej dla kabla ethernet?

Kirkenay 04 Kwi 2019 01:29 6429 16
REKLAMA
  • #1 17884832
    Kirkenay
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Hej :)
    Aktualnie korzystam z WiFi, router mam w drugim pokoju. Z 2 lata temu pewien Pan podłączał mi biały kabel sieciowy, który miał mi służyć jako bezpośrednie połączenie z internetem bez WiFi. I pamiętam, że powiedział wtedy, że wystarczy ściągnąć sterowniki.. i będzie działało. Niestety odkładałam to, odkładałam aż w końcu bardzo zaczęło mi to przeszkadzać, bo przy wifi wolniej się wszystko pobiera, czasem rozłącza itp. Nie mam możliwości odezwania się do Pana, który mi to zakładał, bo niestety umarł. I teraz tak... niby kabel jest, tych sterowników wiem, że nie mam, ale jak wchodzę w menadżer urządzeń i w karty sieciowe to mam tylko adapter USB ten od WiFi i jakieś 8 WAN Miniport różnych, więc to tak, jakby tej karty nie było... a może dopiero przy sterownikach ją znajdzie? Oprócz tego kiedy wchodzę w "programy i funkcje" pojawia mi się Realtek Ethernet Controller Driver, ale nigdzie mi tego nie wyszukuje, w żadnym folderze.
    I teraz tak... nie wiem jak dobrać odpowiednie sterowniki, czy to trzeba jakieś zgodne z płytą główną czy jak, przepraszam ale KOMPLETNIE się na tym nie znam więc poprosiłabym o dokładne odpowiedzi :)
    Jak wchodzę w centrum sieci i udostępniania to też nie wyszukuje karty sieciowej, tylko USB od WiFi.

To chyba ważne, więc podaję: (dane z programu CPU-Z)
    - Windows 10
    - Procesor: Intel Core i3 4160 3.60 GHz
    - Mainboard -
    Manufacturer MSI
    Model H81M-E34 (MS-7817)
    Chipset Intel | Haswell
    - Pamięć RAM 8 GB
    - Karta graficzna Nvidia GeForce GTX 750 Ti
    - System 64 bitowy

Dziękuję i pozdrawiam

(mam nadzieje, że dobry dział)
  • REKLAMA
  • #2 17884853
    serviceman-bob
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Sterownik do sieciówki przewodowej w tej płycie jest tutaj: http://download.msi.com/dvr_exe/realtek_pcielan_w10.zip .
    Najpierw należałoby sprawdzić czy windows w ogóle widzi tą kartę sieciową. Najlepiej by było gdyby mogła Pani przedstawić zrzut ekranu (np PrintScreen) z obrazem zawartości menedżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią urządzeń sieciowych i niezainstalowanych urządzeń ( nieznane/inne) aby można było określić czy karta jest włączona w bios-ie . Jeżeli jest jakieś urządzenie niezainstalowane to w wyniku instalacji powyższego sterownika powinno znikną i pojawić się w kartach sieciowych. Natomiast gdyby karta nie była by widoczna w menedżerze jako niezainstalowana to należałoby sprawdzić w bios-ie w sekcji peryferiów czy karta jest włączona.
    W Win10 najprawdopodobniej karta sama by się zainstalowała przy aktywnym połączeniu z internetem ale proponuję zacząć od tego co opisałem wcześniej..
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 17884930
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Kirkenay napisał:
    Hej :) Aktualnie korzystam z WiFi, router mam w drugim pokoju. Z 2 lata temu pewien Pan podłączał mi biały kabel sieciowy, który miał mi służyć jako bezpośrednie połączenie z internetem bez WiFi
    a może lepiej najpierw sprawdzić, co to za ,,biały kabel" ( bo jakoś nie kojarzę białych kabli LAN), gdzie jest podłączony, i czy router wykrywa komputer.
  • REKLAMA
  • #4 17885267
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5419
    Kirkenay napisał:
    Jak wchodzę w centrum sieci i udostępniania to też nie wyszukuje karty sieciowej, tylko USB od WiFi.

Pytanie, czy karta LAN jest w ogóle sprawna/aktywna?
    Może być, że brakuje w systemie jeszcze jakiś sterowników.

Proszę pokazać menager urządzeń z rozwiniętą listą kart sieciowych.
  • REKLAMA
  • #5 17885462
    Kirkenay
    Poziom 6  
    bezpośredni link: https://obrazki.elektroda.pl/7060089400_1554376283.png

Dziękuję, ściągnęłam sterownik. Próbowałam zainstalować, ale pojawił się komunikat: "The Realtek Network Controller was not found. If Deep Sleep Mode is enabled Please Plug the Cable". (korzystam z komputera stacjonarnego).
    Nie do końca wiem jak "poruszać się" w BIOSie. Gdzie dokładnie będą informacje o karcie?

Tak, kabel jest biały i jest podłączony do routera. W drugim komputerze sytuacja jest taka sama i wszystko działa. U mnie przy końcówce kabla nawet nic się nie świeci (w drugim kompie przy obu końcówkach się świeci na żółto-zielono jakby)
  • #6 17885526
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8227
    Wygląda na to, że karty sieciowej nie ma w komputerze. Może być ona wyłączona w BIOS, jeśli jest taka możliwość, może być uszkodzona. Może być uszkodzony system, że jej nie widzi, ale to mało prawdopodobne.
  • #7 17885533
    KOCUREK1970
    Kirkenay napisał:
    U mnie przy końcówce kabla nawet nic się nie świeci

Bo karty LAN nie ma w systemie - nie ma, to nie znajduje, nie ma to nie instaluje sterowników.

Karta to: Realtek RTL8111G Gigabit LAN.
    Trzeba wejść w BIOS i sprawdzić, czy jest włączona (Enable) - jeśli jest LAN controler na disable (wyłączona) zmienić na enable (włączona), zapisać zmiany i restart komputera.
  • #8 17886669
    Kirkenay
    Poziom 6  
    Weszłam do BIOSu i tak to wygląda:
    Jak zainstalować sterowniki do karty sieciowej dla kabla ethernet? https://obrazki.elektroda.pl/9724888100_1554413353.jpg

I w tym mniejszym paseczku mam różne opcje m.in. UEFI Network oraz (tak jak na zdjęciu poniżej zaznaczyłam) Network. Niestety na żadne z nich ani resztę małych nie mogę wejść - ani za pomocą myszki ani jak klikam enter. Gdy klikam enter to mogę przesuwać ikonki zamieniając miejscami. Rozwinąć mogę jedynie te duże boczne na ekranie, więc nawet nie mogę tego sprawdzić :(
    Jak zainstalować sterowniki do karty sieciowej dla kabla ethernet? https://obrazki.elektroda.pl/9449637700_1554413482.jpg
  • #9 17886676
    serviceman-bob
    Poziom 14  
    Witam.
    Z załączonego obrazka menedżera urządzeń wynika że karta nie jest włączona w bios-ie.
    Będzie trudno wytłumaczyć jak to zrobić, szczególnie że pisze Pani że," kompletnie się na tym nie zna", ale spróbuję.
    W tej płycie mamy bios graficzny więc najłatwiej będzie nawigować myszką.
    Wchodzimy do bios-u naciskając DEL w trakcie uruchamiania się płyty głównej. Ja najczęściej robię to naciskając wielokrotnie ze średnią prędkością klawisz DEL do momentu pojawienia się obrazu menu bios-u.
    Według instrukcji powinien on wyglądać tak (w dolnej części obrazka):

Tam można na początku spróbować ustawić język na polski (góra-prawy róg) jeżeli jest, co może nieco ułatwić zorientowanie się.
    W lewej kolumnie kliknąć SETTINGS (USTAWIENIA). Niestety dalej nie pamiętam tego bios-u, a instrukcja tego nie opisuje, ale w środkowej części ekranu pojawi się kilka linii tekstu z sekcjami funkcji do wyboru. Trzeba odszukać sekcję PERIPHERIAL (PERYFERIA).
    W tej sekcji powinna być nastawa dotycząca kontrolera LAN (LAN controller) i sprawdzić czy jest ustawione na ENABLE (WŁĄCZONY). Jeżeli jest DISABLE (WYŁĄCZONY) to przestawić.
    Standardowo po załadowaniu wartości domyślnych kontroler jest włączony więc musiało to być zrobione celowo. Może karta na płycie była uszkodzona i dla tego została wyłączona albo ktoś wyłączył bo nie wiedział jak ją zainstalować a nie chciał aby w menedżerze wyglądało że jest coś niedziałającego.
    Ważne aby po ustawieniu odszukać opcję SAVE CONFIGURATION (ZAPIS KONFIGURACJI) lub SAVE CONFIGURATION AND EXIT. Jeżeli nie zostanie zapisana konfiguracja to po wyjściu z bios-u nic się nie zmieni w działaniu.
    Następnie ponownie uruchomić komputer.
    Jeżeli karta jest sprawna to windows ją wykaże w menedżerze urządzeń a być może sam sobie zainstaluje sterownik. Jeżeli będzie występować w sekcji INNE(NIEZAINSTALOWANE) z wykrzyknikiem to ponownie zapuścić ściągnięty instalator. Po zainstalowaniu powinna przeskoczyć do grupy KART SIECIOWYCH.
    Proszę pamiętać o wyłączeniu (odłączeniu) tej sieci WIFI przed uruchomieniem (wetknięciem przewodu do) sieciówki przewodowej bo może być problem z działaniem sieci (nie będę tutaj wyjaśniał z czego to wynika bo nie jest to teraz ważne). Jeżeli przewód jest sprawny i prawidłowo zakończony to powinny zapalić się kontrolki w gnieździe LAN.
    Na razie na tyle. Proszę sprawdzić co jest w bios-ie to może uda się temat ogarnąć.
    Powodzenia.
    PS. Widzę że pisała Pani w czasie gdy ja pisałem powyższe więc widzę że udało się wejść do bios-u.
  • #10 17886703
    Kirkenay
    Poziom 6  
    Własny kontroler LAN miał od razu opcje "włącz" gdy weszłam. Nie wiem czy resztę przestawić? Jeśli wszystko jest tak jak powinno to właśnie przy takich ustawieniach nie wyszukuje :(
  • #11 17886710
    KOCUREK1970
    Kirkenay napisał:
    Nie wiem czy resztę przestawić?

Nie - Network Stack odnosi się do agregacji łącza z inną kartą sieciową by przesył danych był szybszy.
    Kirkenay napisał:
    Jeśli wszystko jest tak jak powinno to właśnie przy takich ustawieniach nie wyszukuje

Wskazuje to na uszkodzoną kartę.

Proszę powiedzieć, jakie ma Pani jeszcze wolne porty w płycie głównej - pytam, czy port PCI-e lub PCI są wolne (wtedy doradzimy jaką kartę LAN kupić wewnętrzną).
  • #12 17886717
    serviceman-bob
    Poziom 14  
    Wygląda na to że kontroler jest włączony ale nie działa.
    Ta dodatkowa opcja NETWORK STACK raczej nie będzie miała wpływu na działanie ale co za problem sprawdzić. Zawsze można z powrotem wrócić do pierwotnej konfiguracji.
    Możliwe że jest uszkodzony. Nie wiem czy warto z tym walczyć. Ta płyta główna niestety ma tylko złącza wewnętrzne PCI-express.

Najprościej byłoby kupić kartę sieciową na PCI-EX x1 (krótkie złącze). Dostępne karty o prędkościach 10/100Mbit lub Gigabit.
    Jeżeli nie chce Pani grzebać w środku to można zakupić kartę przewodową na USB 2.0 (10/100Mbit) lub USB3.0 (Gigabit-ową).

Można by było jeszcze upewnić się że karta nie działa np. uruchamiając jakiegoś linux-a z płyty lub pendriv-a ale to nie jest temat na naprawy korespondencyjne.
  • #13 17886725
    KOCUREK1970
    serviceman-bob napisał:
    Ta płyta główna niestety ma tylko złącza wewnętrzne PCI-express.

No to moja propozycja - TPLink TG-3468 V3.
  • #14 17887186
    Kirkenay
    Poziom 6  
    Mam wolne dwa PCI-Ex1, ALE dostęp mam tylko do jednego (ponieważ drugi zasłania wiatrak od karty graficznej). W dodatku chyba trochę na wcisk będzie i tak i tak. Czyli po prostu uszkodzona... ah, szkoda.
    Czyli najlepiej w tym momencie kupić kartę np. tę, którą napisał KOCUREK1970? (TPLink TG-3468 V3) I w momencie, kiedy ją podłączę - zainstalować sterowniki podane wyżej ( http://download.msi.com/dvr_exe/realtek_pcielan_w10.zip ) , sprawdzić tak samo w BIOSie czy jest włączona i powinno działać?
  • #15 17887260
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8227
    Może się wydawać, że będzie na wcisk, ale tam jest wszystko wyliczone, karta się zmieści. Jeśli masz uszkodzoną kartę, a na to wygląda, to tak, najlepiej kupić takiego TPLinka - jest tani i wystarczający. Sterowniki dostaniesz z nim, w pudełku będzie płyta. Sterowniki od MSI są do uszkodzonej karty na płycie (chociaż może się okazać, że będą pasować i te z MSI). Biorąc pod uwagę, że posiadasz Windows 10, to on zdaje się będzie miał już wbudowane sterowniki, albo zainstaluje je sobie z Windows Update, jeśli będzie jeszcze dostępne połączenie WiFi.

Sugerowałbym jeszcze wyłączyć zintegrowaną kartę w BIOS - jeśli nie działa, to na pewno nie jest potrzebna, a nie wiadomo, w jakim stopniu jest uszkodzona. Na pewno jej wyłączenie nie zaszkodzi.
  • #16 17887261
    KOCUREK1970
    @Kirkenay
    Na stronie Realteka będą do tej karty najnowsze sterowniki:
    https://www.realtek.com/en/component/zoo/cate...0-1000m-gigabit-ethernet-pci-express-software

Po instalacji sprzętowej, nie trzeba niczego w BIOSie szukać/włączać - port PCI-e jest domyślnie zawsze aktywny.
    Po instalacji sprzętowej, włączamy komputer i powinien on znaleźć nową kartę. Następnie sterowniki ze strony Realteka (proszę je pobrać przed instalacją nowej karty).
  • #17 17887264
    serviceman-bob
    Poziom 14  
    W przypadku montażu dodatkowej karty na PCI-Ex1 to tą na płycie , w bios-ie, lepiej WYŁĄCZYĆ (mimo że nie działa).
    Co do sterownika to należy zainstalować ten który będzie z zakupioną kartą. Może ten od MSI by zadziałał ale lepiej zainstalować dedykowany przez producenta, w tym przypadku TP-Link.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją sterowników do karty sieciowej Ethernet, ponieważ nie widzi jej w menedżerze urządzeń, a jedynie adapter USB WiFi. Po zainstalowaniu sterownika Realtek Ethernet Controller, pojawił się komunikat o braku kontrolera. Użytkownik sprawdził BIOS, gdzie karta LAN była włączona, ale nie działała. Użytkownicy sugerują, że karta może być uszkodzona i zalecają zakup nowej karty sieciowej, np. TP-Link TG-3468 V3. Po zainstalowaniu nowej karty, użytkownik powinien zainstalować odpowiednie sterowniki z oficjalnej strony Realteka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA