logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odległość budynku od linii energetycznej - od ściany czy dachu ?

sander 04 Kwi 2019 07:38 27372 4
REKLAMA
  • #1 17884914
    sander
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    W warunkach z ZE napisano iż odległość budynku od linii 15kV ma wynieść 5mb od rzutu poziomego skrajnego przewodu roboczego i mam w związku z tym pytanie - od jakiego punktu liczyć - ściany budynku czy obrysu dachu i z jakiego przepisu to wynika?
    Działka jest na tyle wąska iż każdy metr ma duże znaczenie...
    Sugeruję się tym iż odległości od granic 3m lub 4m są liczone do ściany budynku i wypuszczenie dachu nie ma tutaj znaczenia..
    Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17885250
    exsufflatio
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Jestem ciekaw skąd zabrali 5 m. Kolega ostatnio miał ten sam problem i dostał 3 m, zgodnie z :

https://www.prawo.pl/kadry/bieg-linii-elektro...h-odleglosci-od-budynkow-drog-itp,188334.html

https://www.archipelag.pl/start/najczestsze-p...i-wysokiego-napiecia-mozna-wybudowac-dom.html

Nie wiem czy ZE ma prawo do swobody w podawaniu tej odległości, bo w ten sposób to zawsze gramy na loterii.
  • REKLAMA
  • #3 17885814
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    exsufflatio napisał:
    Jestem ciekaw skąd zabrali 5 m.
    Może z pierwszego artykułu, który sam zalinkowałeś:
    prawo.pl napisał:
    Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych (Dz. U. Nr 47, poz. 401) w § 55 (...) nie jest dopuszczalne sytuowanie stanowisk pracy, składowisk wyrobów i materiałów lub maszyn i urządzeń budowlanych bezpośrednio pod napowietrznymi liniami elektroenergetycznymi lub w odległości liczonej w poziomie od skrajnych przewodów, mniejszej niż:
    2. 5 m - dla linii o napięciu znamionowym powyżej 1 kV, lecz nieprzekraczającym 15 kV;

sander napisał:
    Sugeruję się tym iż odległości od granic 3m lub 4m są liczone do ściany budynku i wypuszczenie dachu nie ma tutaj znaczenia..
    Niby dlaczego nie ma znaczenia? Dach jest integralną częścią budynku. Równie dobrze Twój architekt na Twoje życzenie może zaprojektować przedłużenie dachu osłaniające np. podjazd albo basen. I co? Chcesz mieć owe zadaszenie tuż obok linii 15kV?

Temat nieco kuriozalny. W wiekszości wątków ludzie pytają w jaki sposób pozbyć się linii energetycznej, jak ją skablować za free, jak ją po prostu wywalić z działki jak najdalej, jak wysępić kasę za jej istnienie. Pierwszy raz czytam o tym, że ktoś chciałby się "przybliżyć".
  • REKLAMA
  • #4 17886424
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Uzupełniając wcześniejsze odpowiedzi, polecam również zajrzeć do planu zagospodarowania przestrzennego (jeżeli dana działka jest nim objęta), bo tam często podane są dokładne wymogi co do odległości budynku od poszczególnych instalacji/sieci.
  • #5 17887580
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    sander napisał:
    W warunkach z ZE napisano iż odległość budynku od linii 15kV ma wynieść 5mb od rzutu poziomego skrajnego przewodu roboczego i mam w związku z tym pytanie - od jakiego punktu liczyć - ściany budynku czy obrysu dachu i z jakiego przepisu to wynika?
    Działka jest na tyle wąska iż każdy metr ma duże znaczenie...
    Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie to proszę o pomoc.

Czy zdajesz sobie sprawę, że przewody posiadają cechę, która nazywa się zwisem? To zmiana długości przewodów w zależności od temperatury. I stąd mogą wynikać pewne różnice w podanych odległościach. Nie znam sytuacji lokalnej, więc nie wiem czy poprawnie to interpretuję.

Odległość budynku od linii energetycznej - od ściany czy dachu ?

To jest tabelka z przepisów niezbyt aktualnych, ale z tego co wiem te odległości pozostały niezmienione.

Dodano po 6 [minuty]:

sander napisał:
    z jakiego przepisu to wynika?

Z normy. W tej chwili nawet nie wiem jakiej, gdyż europejskie przepisy budowy linii elektroenergetycznych poszatkowały naszą, niegdyś dość spójną normę PN-E-05100-1, no i operator sieci na ich podstawie tworzy własne zakładowe zasady, które nie mogą być z normą europejską sprzeczne.
REKLAMA