logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bramka NOT i różnica pomiędzy dzielnikiem częstotliwości a licznikiem

DeerOnBush 06 Kwi 2019 13:18 540 2
REKLAMA
  • #1 17889088
    DeerOnBush
    Poziom 2  
    Jeśli na bramkę NOT damy 0V to na wyjściu popłynie prąd (pojawi się stan wysoki H),tak mnie uczono. To mianowicie skąd ten prąd się bierze.
    A moje drugie pytanie brzmi jaka jest różnica między dzielnikiem częstotliwości (np. wykonany na przerzutnikach D) a licznikiem.

PS Korzystam z książki Wojciech Głocki "Układy cyfrowe".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17889202
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    DeerOnBush napisał:
    Jeśli na bramkę NOT damy 0V to na wyjściu popłynie prąd (pojawi się stan wysoki H),tak mnie uczono. To mianowicie skąd ten prąd się bierze.

Bierze się z zasilania układu. Układ scalony z bramkami NOT oprócz samych wyjść/wejść bramek posiada również dwa piny do zasilania tego układu:

Bramka NOT i różnica pomiędzy dzielnikiem częstotliwości a licznikiem

Na przykładzie układu 7404 zawierającego 6 takich bramek widać, że ma dodatkowo dwie nóżki GND oraz VCC - czyli masę oraz zasilanie.

Co do drugiego pytania to nie odpowiem, bo jak dla mnie na kaskadzie przerzutników można zarówno licznik jak i dzielnik (przez 2, 4, 8, ... - kolejne potęgi dwójki) skonstruować.
  • #3 17889513
    DeerOnBush
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
REKLAMA