logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić agregat w lodówce Candy CIC 320 A LE, gdy nie chłodzi?

janstu 06 Kwi 2019 20:18 2454 7
REKLAMA
  • #1 17889857
    janstu
    Poziom 11  
    Przejrzałem forum i pozostaje diagnoza: agregat czy termostat?
    Jak sprawdzić czy agregat jest sprawny?

Jak sprawdzić agregat w lodówce Candy CIC 320 A LE, gdy nie chłodzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17890129
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Prosto wyjmij termostat i zewrzyj przewody tak aby sprężarka działała non stop. Zostaw na kilka godzin jeśli schłodzi znaczy, że reszta jest ok. Włóż do komory chłodziarki termometr, ale nie do zamrażalnika.

Jeśli sprężarka uruchamia się to znaczy ze jest sprawna martwił bym się o sam czynnik. Napełnianie nie jest opłacalne ponieważ działa na znacznie krócej niż fabryczny, a poza tym lepiej kupić nową chłodziarkę.
  • REKLAMA
  • #3 17892192
    janstu
    Poziom 11  
    stalker1995 napisał:
    Prosto wyjmij termostat i zewrzyj przewody tak aby sprężarka działała non stop. Zostaw na kilka godzin jeśli schłodzi znaczy, że reszta jest ok. Włóż do komory chłodziarki termometr, ale nie do zamrażalnika.

Jeśli sprężarka uruchamia się to znaczy ze jest sprawna martwił bym się o sam czynnik. Napełnianie nie jest opłacalne ponieważ działa na znacznie krócej niż fabryczny, a poza tym lepiej kupić nową chłodziarkę.

Tak zrobiłem - po kilku godzinach w chłodziarce temperatura spadła do -8 st.C, w zamrażarce do -20 st.C.

O co chodzi z napełnianiem czynnika? Moja chłodziarko-zamrażarka chodziła prawie 17 lat. Czy po takim czasie trzeba wymieniać czynnik?
  • REKLAMA
  • #4 17892278
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    janstu napisał:
    Tak zrobiłem
    Czyli zwarłeś przewody na termostacie?
    A przed tą kombinacją sprężarka się załączała? Jeżeli chcesz porady, to nie każ się ciągnąć za język, tylko podaj jak najwięcej informacji.
  • REKLAMA
  • #6 17892605
    janstu
    Poziom 11  
    zhudomel napisał:
    Jeżeli chcesz porady, to nie każ się ciągnąć za język, tylko podaj jak najwięcej informacji.
    Wypiąłem w przyłączu przy agregacie przewody od termostatu (czarny i brązowy) i to zwarłem. Przed tym sprężarka nie działała. Zamówiłem nowy termostat.
  • Pomocny post
    #7 17892606
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Prawidłowo. Daj znać czy po wymianie termostatu chlodziarka działa prawidłowo.
    janstu napisał:
    Moja chłodziarko-zamrażarka chodziła prawie 17 lat. Czy po takim czasie trzeba wymieniać czynnik?
    Nie nie ma takiej potrzeby jeśli chłodzi tak jak powinna.
  • #8 17900184
    janstu
    Poziom 11  
    Wymiana termostatu pomogła. Chłodziarka działa jak przed awarią.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zdiagnozował problem z chłodzeniem w lodówce Candy CIC 320 A LE, podejrzewając uszkodzenie agregatu lub termostatu. Po wyjęciu termostatu i zwarciu przewodów, sprężarka uruchomiła się, co wskazywało na jej sprawność. Po kilku godzinach temperatura w chłodziarce spadła do -8°C, a w zamrażarce do -20°C. Użytkownik zamówił nowy termostat, który po wymianie przywrócił prawidłowe działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA