logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd MID 130 PID 33 FMI 12 po wymianie sprzęgła w Volvo FH 2008 - problem z kalibracją

maras292 07 Kwi 2019 20:42 5472 10
REKLAMA
  • #1 17892033
    maras292
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam!
    Objawy samochodu były następujące : Szarpanie przy ruszaniu od 1 do 4 biegu. Serwis stwierdził ze cylinder sprzęgła popsuty wiec wymieniłem go wraz z łożyskiem słoneczkiem oraz tarcza sprzęgła. Po próbie kalibracji skrzyni biegów, pokazuje się w/w błąd. Czy jest możliwe ze jest popsuty również ten elektromagnetyczny zawór z boku skrzyni?!
    Po podłączeniu komputera pokazuje się komunikat ze nie może się połączyć z zaworem ECU skrzyni biegów. I dlatego nie można przeprowadzić kalibracji. Dołączam zdjęcie błędu z komputera.
    Proszę o pomoc bo łapy opadają...
    Błąd MID 130 PID 33 FMI 12 po wymianie sprzęgła w Volvo FH 2008 - problem z kalibracją
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17892591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17892593
    maras292
    Poziom 8  
    Hej!
    Dzięki za odpowiedz.
    A powiedz mi jeszcze możliwe że przyczyna mogło być odwrotnie zamontowana tarcz sprzęgła?

Z tego pokazuje błąd złe położenie cylindra sprzęgła??
  • Pomocny post
    #4 17892604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 17892607
    Dagomir
    Poziom 20  
    Ocena: 191
    Odwrotne zamontowanie tarczy sprzęgła jest możliwe, spotkałem się z takim przypadkiem. I wtedy z pewnością pojawiają się błędy związane z niewłaściwym położeniem cylindra sprzęgła. Kalibracja nie będzie możliwa. Jeśli nie jesteś pewien czy odpowiednią stroną założyłeś to zwalaj skrzynię. Na tarczy sprzęgłowej powinien być napis " flywheel side" i tym napisem tarcza idzie do koła zamachowego.
  • REKLAMA
  • #6 17892610
    maras292
    Poziom 8  
    Zaraz będę robił kalibrację ponownie napisze Panu co wyszło ...

Dodano po 2 [minuty]:

Faktycznie była odwrotnie jade po komputer i zaraz się okaże

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Co się okazało po kalibracji nadal nie mogę się połączyć z ECU.
    Wyjąłem elektromagnes i dwa przewody są ucięte oto przyczyna .
    Błąd MID 130 PID 33 FMI 12 po wymianie sprzęgła w Volvo FH 2008 - problem z kalibracją

Dodano po 1 [minuty]:

Nowy będzie dopiero jutro :(
    Wiec odezwę się po montażu jak poszło :)

Bardzo dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17893780
    Dagomir
    Poziom 20  
    Ocena: 191
    Dobrze że opisujesz rezultaty naprawy. Na pewno przyda się przyszłym " Pokoleniom" :)
    Pozdrawiam DagomirM.
  • #8 17893823
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 353
    piotr budzowski napisał:
    kolego ja zaczynam zawsze od zaworu z boku skrzyni jeśli to nie pomoże wymiana sterownika skrzyni

Witam. Mam podobny problem tez wymienione sprzegło, tłok , zawór, i auto nie chce przejść kalibracji moge załatwic sobie drugi taki sam samochód i mam pytanie czy jak przełoze kasete z drugiego volvo to będę musiał programować czy tylko przezucam i powinno działać?
  • #9 17893955
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17896175
    maras292
    Poziom 8  
    A wiec tak koledzy.

Autko śmiga kalibracja przeprowadzona pozytywnie.
    Trzeba było od początku zacząć od zaworu elektromagnetycznego z boku skrzyni.

Dziękuje wszystkim kolegom za fachowe podpowiedzi i pozdrawiam!!

Dodano po 2 [minuty]:

• #11 17896180
    maras292
    Poziom 8  
    A wiec tak koledzy.

Autko śmiga kalibracja przeprowadzona pozytywnie.
    Trzeba było od początku zacząć od zaworu elektromagnetycznego z boku skrzyni.

Dziękuje wszystkim kolegom za fachowe podpowiedzi i pozdrawiam!!

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana elektromagnesu z boku skrzyni rozwiązała problem oczywiście po skalibrowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem MID 130 PID 33 FMI 12 po wymianie sprzęgła w Volvo FH 2008, objawiający się szarpaniem przy ruszaniu. Po wymianie cylindra sprzęgła, łożyska i tarczy, wystąpił problem z kalibracją skrzyni biegów, a komputer nie mógł połączyć się z zaworem ECU. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być odwrotnie zamontowana tarcza sprzęgła lub uszkodzony elektromagnetyczny zawór. Po dalszej diagnostyce okazało się, że dwa przewody elektromagnesu były ucięte, co uniemożliwiało kalibrację. Po wymianie elektromagnesu problem został rozwiązany, a kalibracja przebiegła pomyślnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA