logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd debugowania w Eclipse z STM32 NUCLEO-L053R8 - jak rozwiązać?

gm354 07 Kwi 2019 22:45 639 8
REKLAMA
  • #1 17892364
    gm354
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Niedawno dostałem mikrokontroler STM32 Nucleo-L053R8 i chciałem nauczyć się jego obsługi, programowania itp. Jednak na samym początku napotkałem problemy, korzystając ze środowiska Eclipse ''System Workbench for STM32" podczas próby debugowania dostaje taki o to dziwny komunikat:
    Błąd debugowania w Eclipse z STM32 NUCLEO-L053R8 - jak rozwiązać?
    Próbowałem już wielu metod, przeczytałem wiele postów i rozwiązań jednak żadne u mnie nie zadziało. Program jest bardzo prosty:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Mam nadzieję, że może ktoś z Was już spotkał sie z takim błędem i wie jak go rozwiązać ponieważ ja juz powoli się zniechęcam :(
    Korzystam z biblioteki HAL. Tutaj screeny z RunConfigurations:
    Błąd debugowania w Eclipse z STM32 NUCLEO-L053R8 - jak rozwiązać? Błąd debugowania w Eclipse z STM32 NUCLEO-L053R8 - jak rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #3 17920863
    gm354
    Poziom 6  
    Niestety próbowałem wielu różnych opcji, nic u mnie nie pomaga póki co. Może ktoś ma jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #5 17920909
    gm354
    Poziom 6  
    Jeśli chodzi o plik.elf to on się tworzy bez problemu podczas buildowania, opcja run też działa i nawet zmiana czerwonej diody na pulsującą zielona przez chwilę udowadnia że program się wgrywa do mikrokontrolera. Problem pojawia się gdy wezme opcje DEBUG tylko wtedy występuje problem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17920972
    gm354
    Poziom 6  
    Jaki polecasz inny program? Najlepiej żeby również posiadał obsługę biblioteki HAL
  • #8 17924230
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Miałem na myśli inny program na STM32 - nie ma jakiegoś przykładowego do testowania instalacji eclipse?

Piszesz, że próbujesz programować poprzez USB - może debugger nie potrafi działać przy połączeniu poprzez USB?

Nie wiem, jaki program bootowania jest w tym STM32 - ja próbowałem tylko STM32F103C8T6, który wprawdzie ma USB, ale jego program bootowania nie obsługuje USB - trzeba mu wgrać program z obsługą USB. Na razie tego nie zrobiłem, łączę się z nim z Raspberry Pi, i nie mam jak podłączyć RESET (na to musiałbym wlutować piny, a najpierw nie miałem dobrej lutownicy, teraz nie mam czasu). Użycie USB do debugowania w STM32F103C8T6 i tak odpada - przecież obsługę USB robi procesor.
  • #9 18992744
    gm354
    Poziom 6  
    Może to głupie, ale zmieniłem kabel na inny. Kabel został użyty na taki z aparatu cyfrowego i teraz pięknie śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z debugowaniem mikrokontrolera STM32 Nucleo-L053R8 w środowisku Eclipse "System Workbench for STM32". Po zbudowaniu programu, który działa poprawnie, błąd występuje jedynie podczas próby debugowania. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany ustawień RunConfigurations, ale bezskutecznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie, czy plik ELF jest tworzony oraz testowanie z innymi programami. Zasugerowano również, że problem może wynikać z użycia kabla USB do debugowania, co zostało potwierdzone przez jednego z użytkowników, który zmienił kabel i uzyskał poprawne działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA