logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Win10] Skan FRST, zacinanie filmów, przeglądarek, gier online.

prawdziwek89 10 Kwi 2019 12:45 531 4
REKLAMA
  • #1 17897232
    prawdziwek89
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Hej, od pewnego czasu strasznie często tną mi się filmy na yt - dźwięk i obraz. Cały system zachowuje się tak jakby miał zaraz wywalić bluescreen, jednak nie wywala. Po ok. 2s wraca do normy. Dzieje się to raczej losowo co jakiś czas 5-30min(może dłużej?). Dodatkowo jest problem ze zmienianiem jakości filmu np. z HD na 340p i odwrotnie. Dodałem skany z FRST i CrystalDiskInfo, jakby ktoś miał czas, to może sprawdzić :)
    Załączniki:
    • Addition.txt (86.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (80.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CrystalDiskInfo.txt (7.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17897296
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Witaj. Zagrożeń nie widzę, ale największy śmietnik w systemie robi jak dla mnie Comodo. Tak właściwie warto dla testu usunąć Comodo, ZoneAlarm, skorzystać tylko z i tak zainstalowanego Windows Defendera i zobaczyć, czy nie będzie lepiej. Windows 10 na wolnym dysku talerzowym, zresztą już nieco zmęczonym, nie będzie działał szybko, jak dodamy dwa lub może nawet trzy (czy Zone Alarm nie jest również antywirusem?) programy AV to będzie to działać naprawdę wolno.
  • REKLAMA
  • #3 17897406
    prawdziwek89
    Poziom 9  
    Witaj, Comodo używam już jakieś 3 lata i nigdy nie miałem z nim problemów. ZoneAlarm używam tylko jako firewall - polecał go jedna z osób pracująca w niebezpiecznik, więc go zainstalowałem, akurat zbiegło się to w czasie właśnie z pojawieniem się wyżej opisanych problemów. Spróbuję odinstalować ZoneAlarm, a jak to nie pomoże to sformatuję dysk. Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 17898446
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Zamiast formatować dysk sprawdź jeszcze Comodo. Tyle śmieci, ile ten program dodaje (kilka różnych sterowników, kilka zadań uruchamianych cyklicznie w harmonogramie, wreszcie procesy odpalone na stałe) również spowalniają dysk.

Oprogramowanie jest aktualizowane i się rozrasta. To, że działało 3 lata dobrze nie oznacza, że kolejne lata też będzie tak działać. Więc zamiast formatować dysk - przed zrobieniem tego odinstaluj, jeśli się nic nie zmieni to możesz zainstalować z powrotem albo wtedy formatować, przynajmniej będziesz wiedział, czy to jego wina.

Pomijając fakt, że defender w dziesiątce już nie jest tak bezużyteczny jak w poprzednich Windowsach - być może nie warto dublować antywirusów, jednak każdy spowalnia komputer. No ale to już zupełnie inna dyskusja.

Skoro się wszystko zacina - sprawdź jeszcze w menedżerze zadań obciążenie dysku twardego w momentach, w których te zwolnienia występują. Jeśli dysk jest wykorzystywany non stop w 90% w górę - to od jego wydajności może to zależeć (w szczególności antywirusy niestety dość mocno mogą wpływać na ogólną wydajność systemu, tym bardziej jeśli jest ich więcej niż jeden).
  • #5 17904498
    prawdziwek89
    Poziom 9  
    Po odinstalowaniu ZoneAlarm, problemy ustąpiły. Co do dublowania antywirusów, to tylko Comodo jest aktywny. Dzięki za pomoc.
REKLAMA