logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy oglądanie VHS na brudnej głowicy uszkodzi taśmę?

ferb08 11 Kwi 2019 14:54 1701 6
REKLAMA
  • #1 17899609
    ferb08
    Poziom 6  
    Cześć. Mam takie ciekawskie pytanie – czy jeśli miałbym nieoczyszczoną głowicę w magnetowidzie i odpalił na nim kasetę to czy taśma uległaby jakiemuś uszkodzeniu? Czy jednak można oglądać taśmę na każdym magnetowidzie bez obawy o to czy coś jej się stanie, godząc się na zmniejszoną jakość?

Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 17899620
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Brud na głowicy powoduje trzaski, szumy i śnieżenie więc nie pooglądasz.
  • REKLAMA
  • #3 17899636
    ferb08
    Poziom 6  
    kindlar napisał:
    Bród na głowicy powoduje trzaski, szumy i śnieżenie więc nie pooglądasz.

No, to jeszcze zależy od ilości brudu. Nie mniej jednak, pytałem czy powoduje to jakieś uszkodzenia taśmy?
  • REKLAMA
  • #4 17900215
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 736
    ferb08 napisał:
    Cześć. Mam takie ciekawskie pytanie – czy jeśli miałbym nieoczyszczoną głowicę w magnetowidzie i odpalił na nim kasetę to czy taśma uległaby jakiemuś uszkodzeniu? Czy jednak można oglądać taśmę na każdym magnetowidzie bez obawy o to czy coś jej się stanie, godząc się na zmniejszoną jakość?

Pozdrawiam:)

Mysle ze nigdy sie nie odpalalo kasety VHS na magnetowidzie tylko sie ja odtwarzalo.Jesli uda ci sie odpalic to tasme zniszczysz (doslownie).
  • Pomocny post
    #5 17900243
    witorio
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witaj, jak pamiętam jeszcze z czasów wypożyczalni, to brudna głowica raczej nie uszkodzi taśmy. Co najwyżej sama taśma zbierze trochę brudu na początku na siebie i przeniesie na inny magnetowid. Tyle moich spostrzeżeń z czasów z początku lat 90'. Zauważ, że większość kaset z wypożyczalni na początku była po jakimś czasie 'zmięta'. Takie uszkodzenia taśmy brudziły głowice, czyli w zasadzie większość magnetowidów miała brudne głowice i jakoś nic się nie działo. Jedynie na co można zwrócić uwagę, to jak brud jest gdzieś w miejscu prowadzenia taśmy , to urządzenie lubi tę taśmę wciągnąć i pomiąć (to wypraktykowałem przy odtwarzaniu kaset magnetofonowych). Czy podobnie jest z kasetami VHS? Myślę, że tak.
    A z innej beczki. Ja jakbym wiedział , że jest brudna głowica to bym ją wyczyścił. Jak wielu użytkowników radzi z tego forum: biała czysta kartka + alkohol izopropylowy -> ręcznie rozkręcić głowicę przy odłączonym zasilaniu i tą kartką delikatnie dotknąć do obracających się głowic. Czynność powtarzać aż kartka pozostanie biała. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 17901195
    ferb08
    Poziom 6  
    witorio napisał:
    Witaj, jak pamiętam jeszcze z czasów wypożyczalni, to brudna głowica raczej nie uszkodzi taśmy. Co najwyżej sama taśma zbierze trochę brudu na początku na siebie i przeniesie na inny magnetowid. Tyle moich spostrzeżeń z czasów z początku lat 90'. Zauważ, że większość kaset z wypożyczalni na początku była po jakimś czasie 'zmięta'. Takie uszkodzenia taśmy brudziły głowice, czyli w zasadzie większość magnetowidów miała brudne głowice i jakoś nic się nie działo. Jedynie na co można zwrócić uwagę, to jak brud jest gdzieś w miejscu prowadzenia taśmy , to urządzenie lubi tę taśmę wciągnąć i pomiąć (to wypraktykowałem przy odtwarzaniu kaset magnetofonowych). Czy podobnie jest z kasetami VHS? Myślę, że tak.
    A z innej beczki. Ja jakbym wiedział , że jest brudna głowica to bym ją wyczyścił. Jak wielu użytkowników radzi z tego forum: biała czysta kartka + alkohol izopropylowy -> ręcznie rozkręcić głowicę przy odłączonym zasilaniu i tą kartką delikatnie dotknąć do obracających się głowic. Czynność powtarzać aż kartka pozostanie biała. Pozdrawiam

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jest dla mnie bardzo cenna. Ja tam czasów wypożyczalni nie pamiętam, za młody jestem. Ale VHS to moje hobby i czasami przychodzą mi do głowy takie pytania "A co by było gdyby...?" Jest mi miło, że mogłem pozyskać trochę wiedzy od ciebie, z pewnością będę miał okazję ją kiedyś wykorzystać :)
  • #7 17988851
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Uwaga na ręczne czyszczenie głowic - łatwo ukruszyć (to są takie małe wystające dzyndzle na bębnie wizyjnym).
    Co do możliwości - można uszkodzić, mnie się udało, choć to skrajny przypadek. Magnetowid miał skrajnie brudne głowice (bęben wizyjny po opasaniu taśmy potrafił się zatrzymać - kleił się). Taśma potraktowana tym sprzętem włożona do drugiego (sprawnego) magnetowidu tak oblepiła tor taśmy, że wszystko zalepiło - bęben, rolki, głowicę audio/tracking. Bęben potrafił się zawiesić, taśmę oczywiście wciągało za każdym razem.
    To pojedynczy przypadek. Reszta brudnych, pomiętych i pozrywanych taśm nie przyniosła szkód - dwa razy trzeba było ręcznie czyścić głowice. W tych przypadkach jednak, zabrudzony magnetowid nie zaszkodził w widoczny sposób (nie wpłynął na nagranie) na sprawne taśmy.
    Mocne zabrudzenie głowic to absolutnie nieakceptowalny obraz i często przytłumiony dźwięk, więc raczej nie oglądasz na brudnych głowicach. Po prostu widać, że coś jest nie tak. Ale jak magnetowid dawno nieużywany - tu różnie bywa, jak są tumany kurzu w środku na mechanice. Może odtwarzać parę minut a potem kaszana z taśmy.

Podsumowanie tematu

✨ Brudna głowica w magnetowidzie może wpływać na jakość odtwarzania kaset VHS, powodując trzaski, szumy i śnieżenie obrazu. Jednakże, nie ma jednoznacznych dowodów na to, że brudna głowica bezpośrednio uszkadza taśmę. W przypadku skrajnego zabrudzenia, taśma może zbierać brud i przenosić go na inne urządzenia, co może prowadzić do problemów z odtwarzaniem. Ręczne czyszczenie głowic jest ryzykowne, ponieważ można łatwo uszkodzić delikatne elementy. W większości przypadków, brudne głowice nie powodują widocznych uszkodzeń taśmy, ale mogą znacząco obniżyć jakość obrazu i dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA