logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Latitude E5470 - wentylator startuje losowo i hałasuje, co robić?

eservice 14 Kwi 2019 19:26 2157 8
REKLAMA
  • #1 17906241
    eservice
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Wentylator włącza się samoczynnie kiedy mu się podoba i jego działanie nie ma jakiegoś określonego czasu, tzn. potrafi to być np. 15 sekund lub też 10 minut. Dźwięk ten jest na tyle głośny, że utrudnia normalne użytkowanie sprzętu (Z dziesięciu metrów słychać głośną pracę wentylatora.) Według mnie jest to na pewno wentylator, bo po przyłożeniu ręki po lewej do obudowy ewidentnie czuć zwiększony podmuch powietrza. Laptop jest ustawiony na podstawce wentylacyjnej.
    Samo włączenie się wentylatora nie ma miejsca np. po przegrzaniu się, tylko np. włączam laptopa, mija 3-5 sekund i startuje wentylator…
    Sprawdziłem komputer programem Dell Support Assist, ale nie ma żadnych aktualizacji ani też nie ma problemów ze sprzętem. Spotkał się ktoś z taką sytuacją, czy też mam atakować serwis Della ?
  • REKLAMA
  • #2 17906264
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3916
    Witam. Posiada jeszcze gwarancjie DELL to proponuje oddać na serwis.
  • REKLAMA
  • #3 17906282
    eservice
    Poziom 10  
    Komputer ma pół roku. Wolałbym go nie odsyłać. Chyba, że taka będzie konieczność...
  • #4 17906289
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3916
    Czyli ma gwarancję to nie widzę przeciwskazań niż płacić za naprawę.
  • #5 17906297
    eservice
    Poziom 10  
    A jak to jest teraz z zachowaniem danych w sprzęcie oddanym do serwisu ? Poza tym ten laptop ma chyba gwar Next buis Day, czyli ktoś z Della powinien podjechać po wcześniejszej weryfikacji telefonicznej ?
  • REKLAMA
  • #6 17907391
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    eservice napisał:
    A jak to jest teraz z zachowaniem danych w sprzęcie oddanym do serwisu ?

Nikt Ci nie zagwarantuje że dane zostaną. Ale zadaj takie pytanie w serwisie Dell.
    Zawsze możesz włożyć na czas naprawy inny dysk.
  • REKLAMA
  • #8 17910400
    eservice
    Poziom 10  
    Co do gwarancji - tak, mam "onsite". W tej chwili sam zrobiłem testy Dell Support Assist, zgodnie z sugestią pomocy technicznej zaktualizowałem do najnowszych wersji BIOS i sterownik ... Thermal... bez efektów. (Problem tkwi też w tym, że nie mam dostępu do tego komputera codziennie i pewnie zajmę się tym po świętach).Teraz muszę zadzwonić do pomocy technicznej kiedy będę "online" przy laptopie. Jeśli nie uda im się zdalnie rozwiązać problemu, to przyjedzie technik, który prawdopodobnie wymieni wentylator. Jeśli to nie zadziała, to wtedy trzeba komputer wysłać do serwisu (uprzednio wykonać kopię danych...). Tyle udało mi się dowiedzieć. Za kilka dni może coś się rozświetli.
  • #9 17955665
    eservice
    Poziom 10  
    Nie wiedzieć czemu wtyczka wentylatora nie była do końca dosunięta. Jednak profilaktycznie został wymieniony cały wentylator. No i nastała cisza. Tak więc temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorem w laptopie DELL Latitude E5470, który włącza się losowo, generując głośny hałas, co utrudnia normalne użytkowanie. Laptop jest na gwarancji, a użytkownik rozważa oddanie go do serwisu, mimo obaw o bezpieczeństwo danych. Po przeprowadzeniu diagnostyki Dell Support Assist i aktualizacji BIOS oraz sterowników, problem nie został rozwiązany. Użytkownik planuje skontaktować się z pomocą techniczną Della, a w przypadku braku rozwiązania, technik wymieni wentylator. Ostatecznie, po wymianie wentylatora, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA