logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie zdalne urządzeń domowych - dobór przekaźnika F&F PK-1P

rozx 24 Kwi 2019 13:03 1197 8
REKLAMA
  • #1 17923604
    rozx
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

posiadam urządzenia do automatyki domowej, w tym "inteligentne" gniazdko, którym mogę sterować zdalnie.
    Chciałbym przenieść możliwość sterowania zdalnego na inne urządzenia np. brama, pilot do rolet itp... Urządzenia te reagują na zamknięcie obwodu.

Gniazdko jest oczywiście podłączone do 230V, w związku z tym, jeśli dobrze wyczytałem potrzebuję przekaźnik.
    Wpadłem na taki pomysł, żeby zastosować przekaźnik np taki:

PRZEKAŹNIK ELEKTROMAGNETYCZNY 16A 230V F&F PK-1P
    (na allegro nr oferty :6842090267) bo nie mogę wrzucić linka (w załączniku umieściłem zdjęcie)

gdzie do styków 1 i 3 podłączę L,N z "inteligentnego" gniazdka (kolejność nie ma znaczenia?) ,
    natomiast do styków 11 i 12 podłączę inne urządzenie.

Mam następujące pytania:
    1) Jeśli dobrze rozumiem styki 11 i 12 są niezależne od 1 i 3 i tam napięcie może być inne ? Nie ma niebezpieczeństwa spalenia urządzenia
    2) Czy zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest poprawne, żeby osiągnąć cel: sterowanie bramą albo sterowanie pilotem do rolet (czyli byłaby to symulacja naciśnięcia przycisku), czy mógłbym także zastosować to do dowolnego innego urządzenia, które reaguje na zamknięcie obwodu, nawet zabawki baterią, która się włączą na przycisk, który zamyka obwód ?
    3) Czy zaproponowany przeze mnie przekaźnik jest odpowiedni, czy wskazany byłby inny, jeśli inny to bym bardzo prosił o wskazanie konkretnie innego wraz z propozycją użycia

Ewentualnie proszę o inne uwagi, ostrzeżenia i sugestie.

Dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Sterowanie zdalne urządzeń domowych - dobór przekaźnika F&F PK-1P przekaznik.JPG (78.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17923626
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1186
    Są takie gotowe switche. Smart switche. Nie musisz zasilać z gniazdka przekaźnika. Zasilacz switch a na wyjściu masz styki .
  • #3 17923633
    rozx
    Poziom 10  
    Ale ja bym chciał, żeby było to kompatybilne z resztą "systemu", w związku z tym potrzebuję zastosować te konkretne gniazdko.
    Poza tym takie smart switche, z tego co widziałem to właśnie przekazują z wejścia na wyjście 230V czyli w moim problemie się nie nadadzą, chyba, że bym jakoś na wyjściu zmniejszał napięcie. W takim razie wydaje mi się, że moje rozwiązanie jest prostsze.
  • REKLAMA
  • #4 17923692
    bumble
    Poziom 40  
    A przez co masz kompatybilność? Na czym ona polega? Nazwa smart określa urządzenie inteligentne połączone z siecią domowa wifi. Może ono byś sterowane glosowo poprzez np Alexe czy Google Home, aplikacje na smartfonie czy z aplikacji na PC również z poza domu.

Dodano po 4 [minuty]:

https://www.amazon.co.uk/Wireless-Automation-...ocphy=1006886&hvtargid=pla-602375972052&psc=1
  • #5 17923717
    rozx
    Poziom 10  
    Dziękuję bumble za odpowiedź. Podałeś przykład sonoff a ja mam bramę xiaomi. Wydaje mi się, że nie ma prostej integracji, a nawet jeśli jakaś możliwość jest to wydaje mi się sposób zaproponowany przeze mnie będzie prostszy.

Potrzebuję tylko opinii kogoś bardziej biegłego w elektryce, czy zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest poprawne
  • #6 17923741
    bumble
    Poziom 40  
    Inteligentne gniazdko zasila przekaźnik na 230v cewka. Poprzez styki startujesz inne urządzenie. Mozesz ich użyć do połączenia rownolegle z przyciskiem bądź dołożyć zasilacz i sterować czymś o niższym napięciu np12v.
    Nie ma tu znaczenia firma a zasada działania. To samo uzyskasz stosując jedno urządzenie.
  • REKLAMA
  • #7 17927875
    rozx
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc,

Czyli rozumiem, że wskazany przeze mnie przekaźnik elektromagnetyczny będzie odpowiedni:
    do niego podłączam bezpośrednio fazę i zero z gniazdka 230v a na wyjściu steruję dowolnym obwodem (nie potrzebuję żadnego dodatkowego urządzenia). Zgadza się?

Wiem, że są inne rodzaje przekaźników np bistabilne ale nie wiem czym one się różnią.. są też podane różne natężenia 16A, 5A.. itp..
  • REKLAMA
  • #8 17927926
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Bedzie działać. Mozesz z jednej strony podać 230 z inteligentnego gniazdka a drugabsteriwac zamiast przycisku.
  • #9 17928179
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    rozx napisał:
    Chciałbym przenieść możliwość sterowania zdalnego na inne urządzenia np. brama, pilot do rolet itp... Urządzenia te reagują na zamknięcie obwodu.

Często jednak ten obwód trzeba zewrzeć tylko przez określony czas. W takiej sytuacji przydatny będzie przekaźnik czasowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zdalnego sterowania urządzeniami domowymi, wykorzystując przekaźnik F&F PK-1P. Zadaje pytania dotyczące podłączenia przekaźnika do inteligentnego gniazdka 230V oraz możliwości podłączenia innych urządzeń. Odpowiedzi sugerują, że przekaźnik będzie działać poprawnie, umożliwiając sterowanie innymi obwodami. Wskazano również, że przekaźnik elektromagnetyczny może być użyty do zasilania innych urządzeń, a w przypadku potrzeby czasowego zwierania obwodu, przekaźnik czasowy może być bardziej odpowiedni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA