logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz bezprzewodowa Hama AM 7400 nie działa

martynau91 28 Kwi 2019 17:40 2958 8
REKLAMA
  • #1 17931592
    martynau91
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem z myszą bezprzewodową HAMA AM 7400
    Sterowniki są zainstalowane, rzekomo data sterowników to 2006 r. Wybierałam opcję odinstaluj sterowniki, odisntaluj mysz, ale nic to nie daje.
    W efekcie wciąż w systemie widnieje komunikat, że mysz działa poprawnie. Niestety, nie działa. Jedynie się świeci.
    Po wciskaniu funkcji "sprawdź aktualne sterowniki" wyskakuje komunikat, że obecne są aktualne. Nie mam już pomysłu, co robić. Mysz kiedyś działała, ale była kilka miesięcy nieużywana.

Mam wpiętą końcówkę usb pod komputer. Gdy jest wypięta, to komputer nie widzi myszy.
    Niestety nie mam innego komputera, żeby móc sprawdzić czy na innym by działała.
    Jakieś sugestie? Będę wdzieczna, Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17932766
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Z góry przepraszam za wypowiedź "jak dla blondynki". Mysz nieużywana kilka miesięcy - świeci - ale czy bateria nie jest rozładowana? Na świecenie może wystarczyć, ale na działanie radyjka, to już nie. Krzysztof Podstawa
  • #3 17933363
    martynau91
    Poziom 2  
    Mysz nie jest rozładowana, bo działa na akumulator, który jest włożony do myszy. Oczywiście jest naładowany.
  • REKLAMA
  • #4 17933475
    rupert201
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    martynau91 napisał:
    Mysz nie jest rozładowana, bo działa na akumulator, który jest włożony do myszy. Oczywiście jest naładowany.
    A masz do niej ładowarkę, tzn. czy masz ładowarkę do akumulatorów. Rozumiem że jakoś je ładujesz? Miałem kiedyś podobny problem z myszką firmy media tech, mimo że akumulatorki były teoretycznie naładowane to myszka działała nieprawidłowo albo wogóle, a miała odbiornik połączony z ładowarką i w ten sposób się ją ładowało. Pomogła wymiana baterii/akumulatorów na inne/nowe. Inna kwestia to sprawa samego odbiornika USB, ale właśnie rozładowane/zepsute akumulatorki mogą dawać takie objawy. Tym bardziej że tak jak piszesz mysz nie była używana przez jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #5 18550441
    martynau91
    Poziom 2  
    rupert201 napisał:
    martynau91 napisał:
    A masz do niej ładowarkę, tzn. czy masz ładowarkę do akumulatorów. Rozumiem że jakoś je ładujesz? Miałem kiedyś podobny problem z myszką firmy media tech, mimo że akumulatorki były teoretycznie naładowane to myszka działała nieprawidłowo albo wogóle, a miała odbiornik połączony z ładowarką i w ten sposób się ją ładowało. Pomogła wymiana baterii/akumulatorów na inne/nowe. Inna kwestia to sprawa samego odbiornika USB, ale właśnie rozładowane/zepsute akumulatorki mogą dawać takie objawy. Tym bardziej że tak jak piszesz mysz nie była używana przez jakiś czas.

do myszy włożyłam nowe akumulatory...

mysz wciąż nie działa :(
  • #6 18556592
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Prawie rok upłynął... i sprawa nadal aktualna. W takim razie problem może być w donglu radiowym USB lub w samym porcie USB Twojego komputera. Sprawdź, co się wydarzy, jeżeli przełączysz dongla do innego portu USB. Do podejrzanego portu dołącz coś innego, np. pendrive, klawiaturę lub mysz przewodową.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #7 18557934
    martynau91
    Poziom 2  
    Podpinałam do każdego USB - I za każdym razem słyszę dźwięk. W ustawieniach myszy widzę komunikat, że podłączona poprawnie i niby wszystko ok.

dioda myszy również się świeci na czerwono.
    Jednak coś z nią nie tak..

Racja, minął prawie rok. Za każdym razem jak ją widzę, to mi szkoda, że tak leży, a powinna działać :)
  • #8 18558604
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Trzeba się pogodzić z uszkodzeniem elektroniki w donglu lub samej myszy - wygląda to na awarię komunikacji radiowej. Jak zapewne wiesz, od co najmniej dekady, coraz więcej produktów to są nienaprawialne jednorazówki. K.P.
  • #9 18559064
    togi
    Poziom 8  
    Z czego widzę to mysz działa na zwykłe baterie AA. Ja bym zamiast akumulatora włożył do niej taką baterie na próbę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z myszą bezprzewodową Hama AM 7400, która mimo zainstalowanych sterowników i świecącej diody nie działa. Po kilku miesiącach nieużywania, myszka nie reaguje, mimo że akumulator jest naładowany. Użytkownik próbował wymienić akumulatory, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie dongla USB lub portu USB w komputerze. Rekomendują również przetestowanie myszy z użyciem zwykłych baterii AA oraz sprawdzenie działania dongla w innych portach USB. Ostatecznie, niektórzy sugerują, że problem może wynikać z awarii komunikacji radiowej, co może wskazywać na uszkodzenie elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA