logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WAE2047FPL/27 - błąd F22

Andrzej1222 30 Kwi 2019 14:26 2631 1
REKLAMA
  • #1 17935238
    Andrzej1222
    Poziom 1  
    Witam wszystkich grupowiczów. Mam problem z pralką Bosch Maxx 7 Varioperfect (WAE2047FPL/27). Zaczęło się od nie podgrzewania wody. Pierwsze podejrzenie padło na grzałkę. Wymiana nie pomogła. Po wejściu w tryb serwisowy pokazał się błąd F22. Został wymieniony czujnik i błąd nadal nie chce zniknąć. Podpowie ktoś jak go skasować, ponieważ nigdzie w internecie nie ma nic na ten temat? Czy może to rozwiązanie coś pomoże, bo w sumie to ostatnie co mi przychodzi do głowy i jedyne co znalazłem w internecie podobnego do mojego problemu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1456060.html#7143201

Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 17935710
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3681
    Kolego źle podchodzisz do problemu ponieważ nie ma sensu wymieniać podzespołów pralki w ciemno. Podstawa to pomiary. Sprawdź orginalny czujnik temperatury czy wykazuje rezystancję i czy rezystancja spada po jego ogrzaniu. Czujnik temperatury powinien być dedykowany do danego modelu pralki i jeśli zakupiłeś zamiennik grzałki wraz z czujnikiem to może on nie mieć prawidłowych parametrów. Jeśli grzałka została wymieniona na nową to jej pomiary już nie będą konieczne, jeśli na używany egzemplarz to konieczne należy ją sprawdzić.
    Należy również sprawdzić czy przewody biegnące do czujnika temperatury nie mają przerwy.
    Sprawdź również czy pojawia się napięcie na przewodach zasilających w trakcie programu prania z grzaniem wody.
    Przy pomiarach czujnika temperatury kieruj się dołączoną tabelą.
    Załączniki:
    • Pralka Bosch WAE2047FPL/27 - błąd F22 20_1285696127.jpg (27.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA