logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[przyciski funkcyjne] Załączenie i opóźnienie stanu wysokiego w module bluetooth

Patynowy 01 Maj 2019 03:02 450 3
REKLAMA
  • #1 17936300
    Patynowy
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    mam problem z którym walczę od dłuższego czasu, przeszukując polskie i zagraniczne fora w celu uzyskania jednoznacznej odpowiedzi (być może jestem słabym szukaczem, ale odpowiedzi nie znalazłem). W posiadaniu układ bluetooth, który chciałbym wykorzystać do transferu audio w samochodzie. Moduł posiada wyprowadzone piny do podstawowych funkcji profilu AVRP (odtwarzanie/zatrzymywanie/zwiększenie głośności/ściszanie/następny i poprzedni utwór). Aby zminimalizować ilość przycisków chciałbym by poziom głośności, oraz przełączanie utworów było kontrolowane jednym przyciskiem (jeden przycisk dla zwieszania głośności/następny utwór i drugi przycisk dla ściszenia/poprzedni utwór). W niektórych głośnikach bluetooth/zestawach słuchawkowych odbywało się to na zasadzie przytrzymania przycisku (np. krótkie przyciśnięcie reguluje głośność, długie przełącza utwór). W jaki sposób wykonać powyższe? Czy koniecznym jest zastosowanie np. NE555? Chodzi o zastosowanie jak najmniejszej ilości elementów o jak najmniejszych rozmiarach i jak najmniejszym poborze prądu. Oczywiście liczę się z odpowiedzią, że moje założenia są wygórowane i nie jest to możliwe ;)
    W dużym skrócie. Naciskam krótko przycisk otrzymuję stan wysoki na pinie regulacji głośności. Przytrzymując przycisk chcę uzyskać stan wysoki na pinie zmiany utworu (pomijając regulację głośności).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17936720
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Patynowy napisał:
    Chodzi o zastosowanie jak najmniejszej ilości elementów o jak najmniejszych rozmiarach i jak najmniejszym poborze prądu.

Moim zdaniem powinieneś użyć odpowiednio dobranego mikrokontrolera - mały, tani jak barszcz, o niewielkim poborze prądu.
  • REKLAMA
  • #3 17938022
    Patynowy
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    krzysiek_krm, przyznam że jestem początkujący i przerażała mnie trochę tematyka mikrokontrolerów (w sumie nie dotykalem jeszcze tematu), ale po całodziennej lekturze uznałem, że niepotrzebnie... programowanie nie wydaje się skomplikowane, a przy okazji być może rozwiążę kilka innych dręczacych mnie problemów.
    Programator Atnela zakupiony i ze względu na niską cenę - kilka sztuk różnych modeli ATtiny. Bardzo dziękuję za szybką podpowiedź.
  • #4 17938486
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Nie chodzi oczywiście o to żeby używać mikrokontrolerów w jakiś ortodoksyjny czy maniakalny sposób, jednak w Twoim przypadku pasuje idealnie. Znajdziesz odpowiedni µc, do tego zastosowania wystarczy wewnętrzny zegar µc, ustawisz sobie niską częstotliwość tego zegara żeby uzyskać mały pobór prądu, w praktyce będzie to scalak plus kondensator do filtrowania zasilania.
REKLAMA