logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo 320 - Gra się instaluje, ładuje, ale się nie uruchamia

Scuf 01 Maj 2019 10:51 741 6
REKLAMA
  • #1 17936559
    Scuf
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Posiadam w miarę nowego laptopa (Lenovo Ideapad 320-15IAP), problem polega na tym, że pobrałem grę Farming Simulator 2019 ze Steam'a, instalacja przebiegła bez jakichś błędów,czy komunikatów typu "twój sprzęt nie spełnia wymagań gry" etc.

Po zainstalowaniu patcha "BETA" na steam gra niby się wczytuje, pojawia się ekran gry z napisem "wczytywanie", ale po chwili obraz wraca na pulpit, oraz z dolnego paska uruchomionych aplikacji znika ikona gry.

Czy jest jakiś sposób, żeby tę grę uruchomić, czy w ogóle jest to możliwe? A może jedynie czegoś brakuje? Wtyczki, diretcta czy coś?

Wymagania GRY:

Procesor: Intel Core i4-2100T 2.5 GHz / AMD FX-4100 3.6 GHz
    Pamięć RAM: 4 GB RAM
    Karta grafiki: NVIDIA GeForce GTX 650 / Radeon HD 7770 (minimum 2 GB VRAM i obsługa DX 11).

Konfiguracja Laptopa:

Procesor: Intel Pentium N4200

Pamięć RAM [GB]: 4

Dysk HDD [GB]: 1000

Karta graficzna: Intel HD Graphics 505
  • REKLAMA
  • #2 17936619
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Procesor wymagany do uruchomienia gry jest 30% wydajniejszy od twojego. Gra tak czy siak powinna się uruchomić, czy sterowniki do zintegrowanej karty w laptopie są zainstalowane?
  • REKLAMA
  • #3 17937477
    Scuf
    Poziom 3  
    Sterowniki grafiki są pobrane ze strony lenowo. W menedżerze urządzeń jest widoczne "Intel Graphic", a powinno być chyba Intel Graphic 505 zgadza się?
  • #4 17937733
    kajmaneczek
    Poziom 10  
    Możesz spróbować bios zaktualizować. Może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #5 17938150
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Scuf napisał:
    Sterowniki grafiki są pobrane ze strony lenowo. W menedżerze urządzeń jest widoczne "Intel Graphic", a powinno być chyba Intel Graphic 505 zgadza się?

Nie, tak jest prawidłowo w tym przypadku. Czy uruchamiałeś grę bez zainstalowanego patcha? może to jest powodem problemów.
  • REKLAMA
  • #6 17938220
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Bez względu czy uda Ci się tą grę uruchomić czy nie, na tym laptopie i tak w nią nie pograsz. Ani procesor ani zintegrowana karta graficzna nie spełniają minimalnych wymagań. Masz też za mało RAM (bo część obecnego musi zostać przydzielona karcie graficznej).

Nawet w najgorszych ustawieniach będzie klatkowała, a po kilku minutach jak włączy się throttling będzie całkowicie niegrywalna.

Możliwe, że bardzo słaby komputer jest powodem, że gra wogóle nie chce się uruchomić.
  • #7 17939091
    Scuf
    Poziom 3  
    rtj71 napisał:
    Scuf napisał:

Nie, tak jest prawidłowo w tym przypadku. Czy uruchamiałeś grę bez zainstalowanego patcha? może to jest powodem problemów.

Uruchamiałem bez patcha, później wyczytałem że producent dla steam zaleca pobranie patcha beta 1.2, także bez rezultatu. Na steam są jeszcze ze 4 takie pacze i żaden nie odpala gry.

Dodano po 6 [godziny] 8 [minuty]:

Udało się. W sumie do końca nie wiem, w czym był problem - pobralem jeszcze raz wszystkie sterowniki z innej stronki (US), zainstalowałem je na nowo wszystkie po kolei, wziąłem też sterownik GPU ze strony INTELa - po instalacjach i restarcie systemu gra odpala także zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo Ideapad 320-15IAP zgłosił problem z uruchomieniem gry Farming Simulator 2019 po jej zainstalowaniu z platformy Steam. Mimo spełnienia wymagań instalacyjnych, gra nie uruchamia się, a ekran ładowania wraca do pulpitu. Użytkownik posiada procesor Intel Pentium N4200 oraz zintegrowaną kartę graficzną Intel HD Graphics 505, co nie spełnia minimalnych wymagań gry. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację sterowników graficznych oraz BIOS-u, a także uruchomienie gry bez zainstalowanego patcha. Ostatecznie, po ponownym pobraniu i zainstalowaniu sterowników z innej strony, gra zaczęła działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA