logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zaktualizować Acer Aspire 57..0G z Visty do Win7 lub nowszego?

wooldi 01 Maj 2019 12:44 426 11
REKLAMA
  • #1 17936756
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Jaka aktualnie jest możliwość zamiany Visty na Win7 lub wyższe? Mam Vistę Home SP dwa( klawisz dwa nie działa... zresztą wiele klawiszy nie działa...hehehe) Vista była nabyta z laptopem. Acer aspire 57..0G.
    Ale do rzeczy-mam problemy z logowaniem się na niektóre strony, administratorzy twierdzą, że mam przeglądarki nie takie i Sys Vista nie jest obsługiwany. Trudno inwestować w sprzęt ponad dwunastoletni setki zł na nowy sys, a godziny moje też już policzone...hehehe. Wyszukiwałem, ale posty pochodzą z bardzo dawna. Nic dziwnego, taki sprzęt i taki sys.
    Pozdrawiam
    ( wykrzyknik też oczywiście nie działa- Shift dwa)
  • REKLAMA
  • #2 17936785
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Taka ma specyfikacje?

Procesor: Intel Core 2 Duo T5250 1,5 GHz FSB 667 MHz
    Pamięć operacyjna: 1024 MB DDR2
    Dysk twardy: Pojemność dysku 160 GB 5400 rpm
    Ekran: 15,4 cali błyszczący CristaBrite 8ms
    Maksymalna rozdzielczość LCD WXGA 1280x800 pikseli
    Karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD2300 256MB
  • REKLAMA
  • #3 17936790
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Za darmo, to mógłbyś próbować z win10, bo była i jest taka możliwość darmowej aktualizacji, ale czy dotyczy też visty i czy ten sprzęt podoła nowemu windowsowi ??
    https://translate.google.com/translate?hl=pl&...-upgrade-windows-vista-windows-10&prev=search np z https://www.google.com/search?q=upgrade+vista...windows+10&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b
  • #4 17936818
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    z visty nie można tylko z 7 i 8
  • REKLAMA
  • #5 17936819
    wooldi
    Poziom 15  
    witam
    Najpierw do Kolobos- wszystko się zgadza, ram dwa G (Nie cała klawiatura działa)
    Dziękuję za zainteresowanie

Dodano po 7 [minuty]:

Witam
    Do sto 7 (jedynka też nie działa...hehehe)
    Spełniam normy tech...ale do sklepu trzeba...

Dodano po 6 [minuty]:

Do sto 7
    Drugi link- jak wykonać czystą instalację jak Vista była w laptopie przy zakupie, jak to usunąć?
  • #6 17936849
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Podczas instalacji nowego systemu możesz zrobić formatowanie partycji, na której chcesz system instalować, albo usunąć partycje i stworzyć je od nowa, jeśli chcesz mieć inny układ. To wszystko zrobisz w instalatorze po jego uruchomieniu.

Przy okazji - kup sobie klawiaturę do laptopa. Wymiana trwa może 10 minut, a nowa kosztuje mniej niż duża pizza plus browar.
  • #7 17936917
    wooldi
    Poziom 15  
    Witam Gdynię
    Klawiaturę już zamówiłem ale że nie mogę się zalogować na Allegro to mnie olał i nie wysłał. teraz czekam, ale weekend...ale do tematu: vistę dostałem w laptopie. Jak ja to usunę, zakładając że nawet udam się do sklepu i zakupię.
    Gdzie to się kupuje? W Media Markt?
  • #8 17936928
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Możesz korzystać z klawiatury ekranowej, w każdym Windows to było dostępne, więc będziesz się mógł zalogować, gdzie trzeba.

System możesz zakupić w sklepie, takim jak Media Markt, ale za oryginał Windows 10 w Media Markt zapłacisz więcej, niż laptop jest warty, więc nie wiem, czy się opłaca:

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/pro...it-64-bit-usb?querystring=windows%2010%20home

W sklepach komputerowych wersja OEM kosztuje poniżej 500 złotych, co też raczej nie zachęca. Do tego na takim laptopie Windows 10 nie będzie demonem prędkości. Radzę Ci najpierw pobrać sobie z Microsoftu instalator, zainstalować go bez podawania klucza, będziesz mógł przetestować, czy wszystko poprawnie działa i czy chcesz taki system mieć. Tak samo zresztą można zrobić z Windows 7, tyle że jego pobranie jest bardziej problematyczne, no i sam zakup licencji.
  • #9 17936966
    wooldi
    Poziom 15  
    Korzystam z klawiatury ekranowej już od dawna, niestety...hehehe...Historia walki z klawiaturą jest długa. Ale nie nadaje się chyba do publikacji.
    Fakt, cena jest trochę jakby dla mnie ...chyba "dam se siana" Chyba że ZUS mi na to da! A może w Biedronce mają? Żart taki, sorry, chyba nie ma sposobu jak dla mnie.
    Pozdrawiam
    tym niemniej !

Dodano po 4 [minuty]:

He..hehe To zdjęcie to jest foto-moto
    Nie muszę mówić że twarz jest moja hehehe...

Dodano po 11 [minuty]:

Sprzed paru lat... Ale sprawdzę tego instalatora 10

Dodano po 54 [sekundy]:

Z Tam powinno być Z Sorry
  • REKLAMA
  • #10 17937040
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Tak z innej beczki, nie możesz zainwestować około 1000 zł w poleasingowy laptop i mieć święty spokój przez dłuższy czas ?
  • #11 17937087
    wooldi
    Poziom 15  
    Otóż widzisz ...tak się składa że niestety... mimo że jestem weteranem 81 i rencistą z wiosny 89 nie stać...ale nie skarżę się. Dawałem radę. ale teraz to trochę inwestycja, duża, chciałem za darmo....hehehe jak wszyscy. Dzięki Krzysiek
    Pozdrawiam !
  • #12 17938670
    wooldi
    Poziom 15  
    No nic...Wygląda na to że nie wykaraskam się z tej Visty.
    Pozdrawiam biorących udział.
    Temat chyba skończony?

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki tym postom zorientowałem się w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość aktualizacji systemu operacyjnego z Windows Vista na Windows 7 lub nowszy na laptopie Acer Aspire 57..0G. Wskazuje na problemy z logowaniem na niektóre strony internetowe z powodu niekompatybilności przeglądarek z systemem Vista. Odpowiedzi sugerują, że możliwa jest aktualizacja do Windows 10, ale nie ma gwarancji, że sprzęt poradzi sobie z nowym systemem. Użytkownik rozważa zakup nowego systemu, ale obawia się kosztów. Wskazówki dotyczą również możliwości czystej instalacji systemu oraz zakupu klawiatury, ponieważ wiele klawiszy w obecnej klawiaturze nie działa. Użytkownik kończy dyskusję, stwierdzając, że prawdopodobnie pozostanie przy Viście.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA