logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA90 - jak wejść w tryb serwisowy ekspresu do kalibracji młynka?

cieniutki16 06 Maj 2019 21:16 4662 13
REKLAMA
  • #1 17947154
    cieniutki16
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam
    Wymieniłem młynek w Ekspresie Krups EA90 i chcę zrobić kalibrację, ale nie mogę wejść w tryb serwisowy. Robię wszystko tak jak w instrukcji tj. wsadź wtyczkę, włącz ekspres i w ciągu 3 sec zrobić kombinacje 4 rogów.
  • REKLAMA
  • #3 17949478
    cieniutki16
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Wszedłem już w menu. Za szybko naciskalem na rogi. Nie moge go skalibrowac. Po wrzuceniu krążka o wymiarach 22x10 taki jak pastylka serwisowa wywala mi błąd, że komora jest pusta. Co może być nie tak ? Jak on to mierzy i sakd wie,ze komora jest pusta ?
  • REKLAMA
  • #4 17970171
    djanek
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Czy udało się zrobić? Ewentualnie mogę podpowiedzieć

1. Używamy testowy brykiet 11mm - np nakrętka
    2. Kalibrujemy sensor
    3. Kalibrujemy zaparzanie kawy.

Będę to robił w przyszłym tygodniu to może zrobię fotorelację
  • #5 17996104
    frogpl
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam
    Czy możesz wrzucić filmik z kalibracji ekspresu ?
    Pozdrawiam
    Artur
  • #6 19986413
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Podpowiecie w jakie kolejności czy kształcie trzeba podczas uruchamiania klepnąć rogi wyświetlacza? litera Z, N czy jakoś inaczej?
  • REKLAMA
  • #8 19990248
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1779
    Nalezy tylko zresetowac w modelu EA9000-9010 bez zadnego krazka
  • REKLAMA
  • #9 19990722
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    No też mi się tak wydaje, że krążek nie był potrzebny, ale mimo to go użyłem i działało ok.
  • #10 19995616
    djanek
    Poziom 14  
    Nie do końca.
    Po prawidłowej kalibracji pierwsze mielenie trwa ok 13-14s,
    Następnie należy zrobić ze dwie kawę espresso 3 ziarna i ze dwie kawy 1 ziarno. Później dwie kawy duże z 3 ziarnami i jednym ziarnem.
    Wejść w ustawienia i zobaczyć jakie są korekty, czy w ogóle są ?
    Może zdarzyć się że po resecie bez kalibracji w ustawieniach będzie na zielono a młynek nie będzie prawidłowo mielił. Wówczas w tacy ociekowej pojawia się zmielona kawa.
    Przy prawidłowej kalibracji na początku po zrobieniu kilku kaw może pojawić się zmielona kawa w tacce ociekowe, ale później jak robi prawidłowe korekty nie powinno to się zdarzyć
  • #11 20996703
    Masimodelo
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Czy ktoś się spotkał że po resecie jest na zielono ale wartości skoku tłoka sa takie same niezależnie od rodzaju kawy czy ilości ziaren. U mnie cały czas 9,53 w stosunku to targetu 10, 12,5 czy 14. Zrobiony tylko reset. Kalibracja się nie powiodła z krążkiem 11mm. Validacja nie robiona.

Jakieś wskazówki?
  • #12 20996745
    djanek
    Poziom 14  

W przypadku braku możliwości kalibracji:
    1. Sprawdź potencjometr kalibracji. To ten po lewej od młynka z takim ramieniem. Czyszczenie itp.
    2. W ostateczności do krążka kalibracji dorzucam monetę, aby dodać te dwa milimetry.
    Jak na razie patent działa.
  • #13 20996994
    Masimodelo
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Po około 25 kawach od resetu, modyfikacje zaczęły się pojawiać i są korekty dodatne i ujemne.

Ogólnie mogę potwierdzić że kalibracja wydaje się niekonieczna i wystarczy reset. Być może wydłuża to czekanie na pojawienie się korekt.

W moim przypadku byłem w stanie wielokrotnie zrobić kalibrację z krążkiem ok 11mm zrobionym na szybko z folii aluminiowej i kilkakrotnie sprasowanym przez tłok. Nie używałem patentu z moneta na pomiarze skoku tłoka w pustym kotle.

Jednak z powodu braku pojawiających się kalibracji - zrobiłem reset i zacząłem używać maszynę. Na początku, co ciekawe grubość ustaliła się na tym samym poziomie jak kalibracja - co by wskazało że reset bardziej dotyczy korekt niż wartości początkowej. Jak wspomniałem modyfikacje pojawiły się dopiero po większej ilości kaw.

Tak więc jeśli jest na zielono po resecie lub kalibracji to "jeździć, obserwować".
  • #14 21750250
    lukasmoto1
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich. Dołączę się do tematu. Mam problem z EA972 Intuition. Robię kalibrację młynka i nie mogę jej przejść do końca. Najpierw wrzucasz pastylkę. Mam oryginalną. Robi kalibrację. Następnie, po 4. kroku, zasypuję kawę. Młynek mieli 2 razy odpowiednią ilość kawy, a trzeci raz namieli za dużo i wyskakuje błąd.

Próbowałem kalibrować bez kawy i w tym samym momencie mi wywala błąd. Czy macie jakieś rady albo pełną procedurę kalibracji młynka?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wejściem w tryb serwisowy ekspresu Krups EA90 w celu kalibracji młynka po jego wymianie. Użytkownik stosował się do instrukcji, wykonując szybkie naciskanie rogów wyświetlacza, jednak początkowo nie udawało się wejść w menu serwisowe. Po poprawnym wejściu w menu pojawił się problem z kalibracją – ekspres zgłaszał błąd pustej komory po użyciu pastylki serwisowej (krążka 22x10 mm). Wskazano, że do kalibracji lepiej używać testowego brykietu o średnicy około 11 mm (np. nakrętki) oraz kalibrować sensor i zaparzanie kawy. W modelach EA9000-9010 reset ekspresu może wystarczyć bez użycia krążka. Po resecie kalibracja może nie być natychmiastowa, a korekty pojawiają się dopiero po zaparzeniu kilkunastu kaw. W przypadku problemów z kalibracją zaleca się sprawdzenie potencjometru kalibracji przy młynku oraz ewentualne dodanie monety do krążka kalibracyjnego, aby zwiększyć jego grubość. W modelu EA972 Intuition kalibracja młynka również sprawia trudności, zwłaszcza przy błędach podczas dozowania kawy po użyciu oryginalnej pastylki. Ogólnie zaleca się obserwację działania ekspresu po resecie i kalibracji oraz stosowanie odpowiednich testowych brykietów do kalibracji młynka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA