Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Krups EA90 - kalibracja młynka

cieniutki16 06 May 2019 21:16 2544 9
  • #1
    cieniutki16
    Level 11  
    Witam
    Wymieniłem młynek w Ekspresie Krups EA90 i chcę zrobić kalibrację, ale nie mogę wejść w tryb serwisowy. Robię wszystko tak jak w instrukcji tj. wsadź wtyczkę, włącz ekspres i w ciągu 3 sec zrobić kombinacje 4 rogów.
  • #2
    nioop

    Home appliances specialist
    To coś nie kontaktuje wyświetlacz..
  • #3
    cieniutki16
    Level 11  
    Wszedłem już w menu. Za szybko naciskalem na rogi. Nie moge go skalibrowac. Po wrzuceniu krążka o wymiarach 22x10 taki jak pastylka serwisowa wywala mi błąd, że komora jest pusta. Co może być nie tak ? Jak on to mierzy i sakd wie,ze komora jest pusta ?
  • #4
    djanek
    Level 14  
    Czy udało się zrobić? Ewentualnie mogę podpowiedzieć

    1. Używamy testowy brykiet 11mm - np nakrętka
    2. Kalibrujemy sensor
    3. Kalibrujemy zaparzanie kawy.

    Będę to robił w przyszłym tygodniu to może zrobię fotorelację
  • #5
    frogpl
    Level 11  
    Witam
    Czy możesz wrzucić filmik z kalibracji ekspresu ?
    Pozdrawiam
    Artur
  • #6
    DawiDD
    Level 28  
    Podpowiecie w jakie kolejności czy kształcie trzeba podczas uruchamiania klepnąć rogi wyświetlacza? litera Z, N czy jakoś inaczej?
  • #8
    ssss
    Level 37  
    Nalezy tylko zresetowac w modelu EA9000-9010 bez zadnego krazka
  • #9
    DawiDD
    Level 28  
    no tez mi się tak wydaje ze krążek nie był potrzebny ale mimo to go użyłem i działało ok
  • #10
    djanek
    Level 14  
    Nie do końca.
    Po prawidłowej kalibracji pierwsze mielenie trwa ok 13-14s,
    Następnie należy zrobić ze dwie kawę espresso 3 ziarna i ze dwie kawy 1 ziarno. Później dwie kawy duże z 3 ziarnami i jednym ziarnem.
    Wejść w ustawienia i zobaczyć jakie są korekty, czy w ogóle są ?
    Może zdarzyć się że po resecie bez kalibracji w ustawieniach będzie na zielono a młynek nie będzie prawidłowo mielił. Wówczas w tacy ociekowej pojawia się zmielona kawa.
    Przy prawidłowej kalibracji na początku po zrobieniu kilku kaw może pojawić się zmielona kawa w tacce ociekowe, ale później jak robi prawidłowe korekty nie powinno to się zdarzyć