logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować kolorami diody LED RGB przez Domoticz i RPi 3 z użyciem dimmera?

shooterkacpi1995 07 Maj 2019 12:09 2118 3
REKLAMA
  • #1 17948031
    shooterkacpi1995
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

próbuję zrobić sterowanie diodą LED RGB po przez RPi 3, przy użyciu dimmera z Domoticz. Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Chciałbym, aby przy zmianie % dimmera, płynnie zmieniał się kolor świecenia diody LED. Ewentualnie wystarczyłaby mi odpowiedź, czy istnieje taka możliwość w Domoticz, aby do danego % dimmera, przypisać dany plik wykonawczy w pythonie i jaką formułę zastosować wtedy w LUA. Zależy mi na bezpośrednim sterowaniu diodą LED z GPIO Raspberry.

Z góry dziękuję za pomoc,
    pozdrawiam,
    Kacper D.
  • REKLAMA
  • #2 17948144
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Jeśli chodzi o samo sterowanie to na pewno się da i pewnie na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego jak będzie podłączona ta dioda. Czy bezpośrednio do gpio czy przez jakiś sterownik. Czy wydajność prądowa z gpio będzie wystarczająca? Bo jak wiadomo maksymalny prąd to 17mA.
  • REKLAMA
  • #3 17948746
    shooterkacpi1995
    Poziom 2  
    Dioda byłaby bezpośrednio podpięta pod GPIO. Taki prąd jest dla mnie w zupełności wystarczający. Czy mógłbyś podrzucić mi jakieś w miarę proste rozwiązanie? :) Ewentualnie, tak jak napisałem, może wiesz jak stworzyć LUA do dimmera, który wywoływałby dane pliki wykonawcze w pythonie?
  • #4 17948834
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Tak na szybko co mi przychodzi do głowy:
    Kod: Lua
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Oczywiście wymaga dopracowania. Jest to jedynie szkielet. Skrypt taki piszemy w menu Events w Domoticzu. Jest to skrypt typu dzvents.
    mojdimmer to nazwa dummy switcha w domoticzu. Polecam lekturę:
    https://www.domoticz.com/wiki/DzVents:_next_g...cripting#Switch_.28dimmer.2C_selector_etc..29
REKLAMA