logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie światło z harmonogramem do symulacji obecności w domu? Na zlodzieja

patgaw 22 Lip 2026 20:12 378 26
  • #1 21943307
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Hej
    Możecie polecić jakieś światło, które samo by się zapalało podczas nieobecności w domu? Chodzi o to, by można ustawić harmonogram, żeby odstraszyło złodzieja. Może imitować TV. Wi-Fi będzie wyłączone na czas nieobecności.
  • #2 21943320
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3898
    Do realizacji tego zadania wystarczy zwykły tani programator. Ustawisz sobie godziny y światło ma być włączone oraz tkie, kiedy ma być wyłączone. Proste programatory mają dokładność do 15 minut, te elektroniczne są bardziej precyzyjne, mają także podtrzymanie bateryjne zegara. Do gniazda programatora możesz podłączyć jeden lub kilka odbiorników. A stosując dwa lub trzy programatory w kilku pomieszczeniach symulacja obecności będzie jeszcze bardziej dopracowana. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za pomocą programatora sterować włączeniem radia czy zestawu audio. Wtedy, poza oświetleniem, w domu będzie także "słychać" obecność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21943334
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3747
    Chodzi dokładnie o takie coś: Link
  • #4 21943341
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Możesz też zastosować elektroniczny programator czasowy na szynę, dwukanałowy i nawet 16 programów czasowych.
    Robisz sobie układ z dwoma gniazdkami i podłączasz poprzez np. przedłużacz urządzenia w różnych pomieszczeniach.
  • #5 21943359
    Mobali
    Poziom 43  
    Tu przykład obu proponowanych wyżej rozwiązań. W każdym przypadku koszt zakupu nie przekroczy kilkudziesięciu złotych, a urządzenia są proste i niezawodne:

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21943370
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    @Mobali Ale jest jeszcze jedno urządzenie takie jak na pierwszej fotce tylko że dwukanałowe.
  • #7 21943384
    patgaw
    Poziom 13  
    Sterowanie gniazdkiem już mam, mam taką smart wtyczkę. Czy znacie jakąś żarówkę w rozsądnej cenie, co imituje światło TV?
  • #8 21943392
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    patgaw napisał:

Możecie polecić jakieś światło, które samo by się zapalało podczas nieobecności w domu?

Wkładasz do gniazdka "inteligentny symulator LED telewizora w domu" i śpisz spokojnie poza domem:

Symulator światła TV do gniazdka i nocne zdjęcia domów oraz sylwetka włamywacza
  • #9 21943412
    Mobali
    Poziom 43  
    ta_tar napisał:
    Ale jest jeszcze jedno urządzenie takie jak na pierwszej fotce tylko że dwukanałowe.
    Wiem, że jest. Ale trudno wklejać zdjęcia wszystkiego co jest dostępne ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21943446
    balonika3
    Poziom 43  
    patgaw napisał:
    Sterowanie gniazdkiem już mam, mam taką smart wtyczkę. Czy znacie jakąś żarówkę w rozsądnej cenie, co imituje światło TV?

No toż podłącz TV do sterowanego gniazdka i niczego imitować nie musisz.
  • #11 21943470
    collie2
    Poziom 27  
    Już widzę jak telewizor się uruchamia po podaniu mu tylko napięcia zasilania. :)
  • Pomocny post
    #12 21943477
    Mobali
    Poziom 43  
    collie2 napisał:
    Już widzę jak telewizor się uruchamia po podaniu mu tylko napięcia zasilania
    W sumie wcale nie musi. Wiele z tych współczesnych obsługuje EPG lub PVR. Można więc ustawić przypomnienie i włączenie oraz wyłączenie telewizora na czas wybranej audycji, nadawanej podczas nieobecności w domu. TV wyłączy się, a potem wyłączy. Można w ten sposób zaprogramować wiele włączeń, nawet na kilka dni. Są także funkcje programowania cyklicznego wybranych audycji, czyli codziennie, co tydzień, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21943568
    patgaw
    Poziom 13  
    >>21943392

No właśnie widziałem to, tylko wszędzie jest ten sam model, który ma czujnik zmierzchu. Nie mogę znaleźć bez tego czujnika. Boję się, że on będzie świrować.
  • #14 21943573
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    patgaw napisał:
    Wi-Fi będzie wyłączone na czas nieobecności.

A nie lepiej zastosować dodatkowo monitoring wizyjny oczywiście z bieżącym i archiwalnym podglądem z dowolnego miejsca ale do tego potrzebne WiFi do kamer lub kamery z kartą SIM. Nagrania na kartach µSD w kamerach i dodatkowo w chmurze. Symulacje obecności w domu jest to "takie sobie" zabezpieczenie. Jeżeli dom będzie wcześniej obserwowany to łatwo da się poznać, że to udawana obecność.
  • #15 21943576
    patgaw
    Poziom 13  
    >>21943477
    Dziękuję, właśnie sprawdziłem, mój TV ma timer włączania i wyłączania w opcjach. Jednak wolę nie zużywać TV na takie rzeczy i dalej preferuję jakieś światełko.

>>21943573
    Monitoring jest przed blokiem, kamera chyba nawet obejmuje obszar przed moim balkonem, ale złodzieje się kamerami ostatnio nie przejmują.
  • #16 21943598
    Mobali
    Poziom 43  
    patgaw napisał:
    wolę nie zużywać TV na takie rzeczy i dalej preferuję jakieś światełko.
    Dlaczego nie, skoro to proste, skuteczne i gotowe rozwiązanie, które już masz? Światło, które dodatkowo się włącza możesz używać przecież niezależnie, co tylko uprawdopodobni symulację.
    patgaw napisał:
    ...ale złodzieje się kamerami ostatnio nie przejmują.
    Skoro się kamerami nie przejmują, to także inne środki będą mało skuteczne. Instalowanie monitoringu też chyba bezie na nic? W tym wypadku zdecydowałbym się więc na dobre zabezpieczenia okien i drzwi, usunięcie z domu przedmiotów zachęcających do włamania lub skorzystanie z usług patrolu interwencyjnego w okresie nieobecności. A jeśli nieobecność jest wyłącznie okazjonalna, to może warto zaprosić kogoś, kto faktycznie będzie tam pomieszkiwał i doglądał mieszkanie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21943601
    collie2
    Poziom 27  
    patgaw napisał:
    Jednak wolę nie zużywać TV na takie rzeczy i dalej preferuję jakieś światełko.

Myślę, że w tak ważnej sprawie jak ochrona własnego dobytku nie można spuszczać się na jakieś światełko, ale trzeba iść na całość. Taką całością może być na ten przykład symulacja w systemie Sinum. Popatrz tylko co ona może:

"Podstawą działania symulacji w systemie Sinum jest centrala EH-01 (lub jej smuklejsza wersja EH-01 Lite), która pełni rolę „mózgu” całej instalacji i wykonuje wcześniej przygotowane scenariusze oraz harmonogramy oparte na czasie lub zdarzeniach. Użytkownik może zaprogramować system tak, aby o zmroku w salonie zapalało się światło, a rolety opuszczały się automatycznie, dokładnie tak, jak odbywa się to przy ręcznej obsłudze przez domowników. System Sinum umożliwia tworzenie zaawansowanych automatyzacji, gdzie np. włączenie radia (poprzez inteligentne gniazdko SG-230) jest powiązane z konkretną porą dnia. Co istotne, system działa lokalnie, więc zaprogramowane funkcje bezpieczeństwa będą realizowane nawet w przypadku chwilowego braku połączenia z siecią Wi-Fi.

Do stworzenia skutecznego symulatora obecności w systemie Sinum wykorzystuje się przede wszystkim urządzenia sterujące oświetleniem oraz osłonami okiennymi, które są najbardziej widoczne z zewnątrz budynku.

* centrala: koordynuje pracę wszystkich modułów i umożliwia zdalne zarządzanie budynkiem;
    * włączniki światła: pozwalają na automatyczne włączanie lamp w różnych pomieszczeniach, co sugeruje przemieszczanie się domowników;
    * sterowniki rolet: umożliwiają podnoszenie i opuszczanie rolet o różnych porach, budując wrażenie obecności;
    * multiczujniki: mogą monitorować parametry otoczenia i inicjować scenariusze w oparciu o poziom natężenia światła zewnętrznego lub wykryty ruch."

I jeszcze, by cię na 100% przekonać do porzucenia myśli o jakimś światełku:

"Dlaczego warto zainwestować w inteligentną symulację?

Inwestycja w automatyczny symulator obecności to przede wszystkim spokój ducha i realne zwiększenie poziomu bezpieczeństwa fizycznego nieruchomości oraz jej mieszkańców podczas wyjazdów. Złodzieje zazwyczaj obserwują budynki przed dokonaniem włamania, a dynamicznie zmieniające się oświetlenie i ruchome rolety są dla nich jasnym sygnałem, że dom nie stoi pusty. Dodatkowo, dzięki automatyce Sinum, zyskujemy większą wygodę na co dzień – system może sam zasłaniać okna po zmroku, co zwiększa naszą prywatność bez konieczności pamiętania o tej czynności. System jest w pełni skalowalny, co pozwala zacząć od podstaw i stopniowo dokładać kolejne elementy ochrony."
  • #18 21943604
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1397
    Jeżeli mieszkanie jest pod obserwacja a zwykle tak bywa, to wystarczy dwa dni i zwykły zegarek, aby przestępcy byli pewni że włączanie świateł jest z programatora.
    Najpewniejsze rozwiązanie to wyłączniki Wi-Fi sterowane przez internet. Z poziomu smartfona można można w mieszkaniu urządzać dyskotekę z drugiego końca świata.
  • #19 21943728
    DiZMar
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    Najpewniejsze rozwiązanie to wyłączniki Wi-Fi sterowane przez internet.

Problem w tym, że autor nie przewiduje włączonego WiFi w czasie nieobecności.
    patgaw napisał:
    Wi-Fi będzie wyłączone na czas nieobecności.
  • #20 21943744
    balonika3
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Problem w tym, że autor nie przewiduje włączonego WiFi w czasie nieobecności.

W ten sposób ogranicza się tylko do prostych programatorów z początku wątku. Jakieś światło i ewentualnie radio. No zawsze to coś.
  • #21 21943811
    DiZMar
    Poziom 43  
    balonika3 napisał:
    W ten sposób ogranicza się do prostych

Pozostanie mu zatrudnienie kilku ludzi bez karku.
  • #22 21943820
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    patgaw, złodzieje to nie jakieś tempaki. Przede wszystkim nikt nie robi "włamu" na dziko bez rozeznania. Wystarczy poobserwować przez kilka dni czy z domu wychodzą ludzie i spokojnie można przystąpic do dzialania.
  • #23 21943824
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ryszard49 napisał:
    Wystarczy poobserwować przez kilka dni czy z domu wychodzą ludzie i spokojnie można przystąpic do dzialania.

To miałem na myśli pisząc, że
    DiZMar napisał:
    Symulacje obecności w domu jest to "takie sobie" zabezpieczenie. Jeżeli dom będzie wcześniej obserwowany to łatwo da się poznać, że to udawana obecność.

Rozwiązaniem jest jedynie >>21943811
  • #24 21943830
    balonika3
    Poziom 43  
    Tak po prawdzie, to nie powinno się polegać na jednym zabezpieczeniu, ale na połączeniu kilku. No bo są np. okna antywyważeniowe. Ale otwiera się je niewiele trudniej od zwykłych. Jednak gdy do tego jest alarm z odpowiednimi czujkami, to raczej nie da się ich otworzyć bez jego uruchomienia. Idziemy dalej - co da alarm na odludziu? Wtedy należy go połączyć z powiadomieniem, np. firmy ochroniarskiej. Dopiero połączenie kilku dobrze przemyślanych rozwiązań może być dużym utrudnieniem dla włamywaczy. A i tak nie ma 100% pewności.
  • #25 21943856
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ryszard49 napisał:
    złodzieje to nie jakieś tempaki.

Raczej złodzieje to nie jakieś tępaki.
  • #26 21943858
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 144
    No tak, złodzieje nie są głupi i jeżeli obserwują przez kolejne dni, to zauważają cykliczność zapalania się światła, uruchamiania TV itd. Jest jeszcze kwestia, że w oświetlonym pomieszczeniu powinno być widać przez okno raz na jakiś czas cień przemieszczającej się osoby. O ile widziałem kiedyś dostępne programatory z opcją losowego załączania w określonych godzinach, to brak jakiegokolwiek cienia osoby w mieszkaniu czy stale zaciągnięte zasłony muszą "podpaść".

A jeżeli to dom jednorodzinny (wart całodziennej/całodobowej obserwacji ze względu na spodziewany łup), to - jak ktoś słusznie zauważył - musi dać do myślenia, że z domu nikt nie wychodzi przez kilka dni mimo symulowanej obecności.
  • #27 21943883
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1397
    Można też rozważyć taką możliwość aby ktoś z rodziny pomieszkiwał przez ten czas kiedy właściciele mają urlop. Podleje kwiatki , zabierze pocztę ze skrzynki, nakarmi zwierzynę jeżeli takowa jest...To najpewniejszy sposób zabezpieczenia mieszkania na czas nieobecności. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru oświetlenia do symulacji obecności w domu podczas nieobecności, z możliwością ustawienia harmonogramu automatycznego włączania i wyłączania światła w celu odstraszenia włamywacza. Rozważane jest rozwiązanie działające bez Wi‑Fi, z funkcją imitacji pracy telewizora lub losowego zapalania światła w określonych godzinach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA