logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Imergas Victrix Zeus 26 - znaczenie mrugających kontrolek grzejnika i kominiarza

scu84 07 Maj 2019 20:21 3918 5
REKLAMA
  • #1 17948971
    scu84
    Poziom 10  
    Imergas Victrix Zeus 26 na wyświetlaczu mruga (symbol fazy c.o. aktywnej) kontrolka grzejnika, a czasem nawet zapali się kominiarz. Piec chodzi normalnie, nie zauważyłem żeby coś było nie tak. Wie może ktoś co to za błąd??
  • REKLAMA
  • #2 18494706
    dandirio
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam taki sam piec i ten sam problem z tą różnicą że u mnie miga kontrolka grzejnika i skacze temperatura od 51do 55 stopni chociaż nastawiony jest do 45 stopni tak jakby się zawieszal po resecie wszystko wraca do normy i po kilku max 5 dniach znowu to samo. Żadnych błędów nie wyświetla.
    Czy naprawił Pan tą usterkę?
    Pozdrawiam Daniel

Witam
    Nikt nie odpisał więc opiszę prawdopodobna przyczynę "usterki".
    W połowie października był serwisant lokalny z mojego miejsca zamieszkania, dokonał przeglądu kotła, wyczyścil palnik i na moją prośbę wymontowal o oczyscil czujnik temperatury cieczy c.o. oraz kazałem przedmuchac i nasmarowac potencjometr regulacji temperatury.
    Od dwóch tygodni kocioł grzeje codziennie i jak narazie usterka nie wystąpiła.
    PS. Pisałem email z opisem usterki do centrali serwisu Immergas ale temat olali bo nikt nie odpisał.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19685575
    jacho87
    Poziom 10  
    Czy faktycznie po dłuższym użytkowaniu od naprawy jest z piecem wszystko w porządku i samo czyszczenie wystarczyło? Mam ten sam problem, miga kaloryfer i skacze 50-52 stopnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19685636
    dandirio
    Poziom 10  
    Witam
    Tak kocioł od tamtej usterki działa poprawnie.
    Czy po restarcie działa kilka dni poprawnie?
    Bo u mnie było tak, zachodzę rano do kotła i widzę migający symbol kaloryfera, wiec pierwsze co mi przyszło na myśl to jakaś zwiecha sterownika, zrobiłem restart i kocioł zaczął działać prawidłowo ale po kilku dniach sytuacja się powtórzyla i zacząłem szukać pomocy.
    Znajomy serwisant telefonicznie stwierdził że to defekt płyty głównej więc zacząłem szukać ile taka płyta kosztuje aż trafiłem na olx na człowieka chyba gdzieś że Śląska który naprawia płyty główne Immergas i po rozmowie telefonicznej zasugerował właśnie usterke potencjometru bo jak to określił "producent użył marnej jakości potencjometry na tych płytach a serwis tego nie naprawia tylko wymienia całe płyty".
    U mnie czyszczenie sprężonym powietrzem i przesmarowanie smarem do potencjometrów pomogło.
    Pozdrawiam Daniel
  • REKLAMA
  • #5 19685653
    jacho87
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie, u mnie dokładnie identyczna sytuacja. Spróbuje znaleźć ten potencjometr i go nasmarować. Dzięki jeszcze raz
  • #6 19685690
    dandirio
    Poziom 10  
    Na płycie są dwa ten z lewej strony odpowiada za nastawy C. W. U drugi odpowiada za C. O, najłatwiej dostać się do nich opuszczając przedni panel kotła i odkręcają pokrywę płyty głównej.
    Trzeba uważać żeby nic na płycie nie uszkodzić i oczywiście kocioł wyłączyć z zasilania.
    W załączniku fotka z mojej płyty, ten element zaznaczony czerwonym kolorem to potencjometr nastawu temperatury co.
    Jeśli chodzi o czujnik temperatury c.o to już ogarnął serwisant.
    Pozdrawiam Daniel Imergas Victrix Zeus 26 - znaczenie mrugających kontrolek grzejnika i kominiarza
REKLAMA