logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę sufitową? 3 kable z sufitu, brak fazy przy włączniku

kichy 08 Maj 2019 15:06 1602 35
  • #1 17950290
    kichy
    Poziom 8  
    Ocena: 45
    Witam mam problem z podłączeniem lampy sufitowej. Z sufitu wystają trzy kable i w jednym jest faza i że ściany w miejscu włączniika wystają trzy kable bez fazy. Nie wiem jak podłączyć lampę żeby mi się na obudowie lampy nie pojawiala faza? [/code]
    Załączniki:
    • Jak podłączyć lampę sufitową? 3 kable z sufitu, brak fazy przy włączniku IMG_20190508_130928.jpg (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć lampę sufitową? 3 kable z sufitu, brak fazy przy włączniku IMG_20190508_130400.jpg (3.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17950299
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Lampa będzie załączana na raz czy na dwa razy ?
  • Pomocny post
    #3 17950308
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Niestety, jest to niebezpieczne, gdyż do sterowania tym oświetleniem służą tzw. przewody zerowe instalacji. Nie jest przerywana faza w łączniku.
    (Być może mamy do czynienia z pozostałością starego układu zasilania budynku, i dlatego takie sytuacje występują).
    Jeżeli jest taka możliwość, wskazane zamienić przewody w puszce łączeniowej tej części obwodu.
    Instalacja do sprawdzenia, niestety.
  • #5 17950392
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kichy napisał:
    Będzie na raz zalaczana, czyli rozumiem że jak przez 20 lat lampa była tam podłączona to teraz już nie mogę lampy innej podłączyć? Trochę bzdura

Nie bzdura. Zasady ochrony człowieka przed porażeniem są bardzo ważne. 20 lat nic się nie stało, może stać w 21-ym roku. Tak to jest, niestety.
    Zresztą nie wiemy, jaka lampa tam była podłączona (klasa ochronności).
  • #7 17950415
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Podłączysz lampę w II klasie ochronności, fazy na jej obudowie nie będzie.
    Tylko że każda wymiana źródeł światła (w niej) to obowiązek wyłączenia zasilania dla bezpieczeństwa, czyli wykręcenia, odłączenia bezpiecznika (lub wyłącznika samoczynnego, automatu itp).

Pozostaje alternatywna opcja - przerobić podłączenie przewodów, by faza znalazła się na łączniku, nie lampie.
  • #9 17950444
    Rico75
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A kto Ci każe przerabiać elektrykę. Posłuchaj co Ci koledzy tłumaczą. Trzeba zmienić połączenie w puszce.Ale jak Ty nie potrafisz to wezwij fachowca,który zrobi to prawidłowo.
  • #10 17950447
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kichy napisał:
    Ehh lipa świeżo odmalowane mieszkanie i teraz będę elektryke przerabiać 😢Czyli jak mam lampę L, N, i ziemia to nie ma szans jej do tego podłączyć?
    Są szanse przy pomocy elektryka, tylko że ... mieszkanie już odmalowane. Ładny kolor chociaż?
    PS. Masz, jak to się wyraziłeś, ziemię przy lampie. A jest ona (ta ziemia) na którymś przewodzie wypustu sufitowego?
  • #12 17950455
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    kichy napisał:
    Ehh lipa świeżo odmalowane mieszkanie i teraz będę elektryke przerabiać
    No lipa i to bardzo! Samochód najpierw lakierujesz na błysk a później sprawdzasz silnik i podwozie?
  • #14 17950469
    Rico75
    Poziom 12  
    Kiedyś tak niektórzy wykonywali połączenia, że przerywali wyłącznikiem przewód zerowy,albo stosowali bezpiecznik również na przewód zerowy.Stare czasy.
  • #15 17950473
    zbich70
    Poziom 43  
    kichy napisał:
    Chcialem zauważyć że tam lampa wisiała i to nie jedna przez ponad 20lat a brat który tam mieszkał był elektrykiem wiec co niby miałem sprawdzać?
    A słyszałeś, że przeglądy instalacji elektrycznej wykonuje się nie mniej niż co pięć lat? I brat "elektyk" też słyszał?
  • #16 17950483
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Rico75 napisał:
    Kiedyś tak niektórzy wykonywali połączenia, że przerywali wyłącznikiem przewód zerowy,albo stosowali bezpiecznik również na przewód zerowy.Stare czasy.
    Nieprawda. Tam były tylko przewody fazowe, dlatego instalowano na obydwóch przewodach zabezpieczenia. Napięcie pomiędzy nimi - 220 V.
    Ochronę przeciwporażeniową realizowano dla wydzielonych urządzeń z rur wodnych.
    Stare czasy.
  • #17 17950486
    Rico75
    Poziom 12  
    zbich70 napisał:
    kichy napisał:
    Chcialem zauważyć że tam lampa wisiała i to nie jedna przez ponad 20lat a brat który tam mieszkał był elektrykiem wiec co niby miałem sprawdzać?
    A słyszałeś, że przeglądy instalacji elektrycznej wykonuje się nie mniej niż co pięć lat? I brat "elektyk" też słyszał?

Jak nie zrobisz tego na własną rękę to spółdzielnie przeważnie sprawdzają gniazda w kuchniach i łazienkach.i na tym kończy się przegląd.
  • #18 17950491
    kichy
    Poziom 8  
    zbich70 napisał:
    kichy napisał:

Wczoraj było w tv jak robią przeglądy, zresztą napewno nie sprawdzają podłączenia lamp

Dodano po 2 [minuty]:

Czyli jak brat miał podłączona lampę to miał fazę na obudowie? No chyba nie bardzo, więc jak on miał ją podłączona że nikogo nigdy nie zabiło?
  • #19 17950497
    zbich70
    Poziom 43  
    Rico75 napisał:
    Jak nie zrobisz tego na własną rękę to spółdzielnie przeważnie sprawdzają gniazda w kuchniach i łazienkach.i na tym kończy się przegląd.

A kto użytkuje tę instalację? I komu bardziej powinno zależeć żeby była bezpieczna?
  • #20 17950509
    Rico75
    Poziom 12  
    elpapiotr napisał:
    Rico75 napisał:
    Nieprawda. Tam były tylko przewody fazowe, dlatego instalowano na obydwóch przewodach zabezpieczenia. Napięcie pomiędzy nimi - 220 V.
    Ochronę przeciwporażeniową realizowano dla wydzielonych urządzeń z rur wodnych.
    Stare czasy.

Pewnie kolega ma rację,ale widziałem osobiście w starym domu zabezpieczenie wlz (przewód Al 2x4mm2) gdzie na strychu były one zabezpieczone bezpiecznikami topikowymi 20A (przedlicznikowe)obydwa przewody wchodziły do licznika.
  • #21 17950510
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kichy napisał:
    Czyli jak brat miał podłączona lampę to miał fazę na obudowie? No chyba nie bardzo, więc jak on miał ją podłączona że nikogo nigdy nie zabiło?
    Podłoga nieprzewodząca, brak w zasięgu rąk elementów o potencjale ziemi, wymiana żarówek przy wyłączonych bezpiecznikach itd.
    Nie znaczy to jednak, że było dobrze, i że brat-elektryk był/jest dobrym elektrykiem.
    Rico75 napisał:
    Pewnie kolega ma rację,ale widziałem osobiście w starym domu zabezpieczenie wlz (przewód Al 2x4mm2) gdzie na strychu były one zabezpieczone bezpiecznikami topikowymi 20A (przedlicznikowe)obydwa przewody wchodziły do licznika.
    Oczywiście, że mam rację. ZE sukcesywnie przejmowało sieci i zasilania do odbiorców z np. kopalń, zmieniał się układ tych sieci ale właściciele/administratorzy budynków nie dostosowywali instalacji do tych zmian. Później dochodziło do sytuacji, że na przewodach "zerowych" były "słabsze" bezpieczniki, w razie awarii one się przepalały i ... nieszczęście w zasięgu ręki.
  • #22 17950517
    Rico75
    Poziom 12  
    Czyli jak brat miał podłączona lampę to miał fazę na obudowie? No chyba nie bardzo, więc jak on miał ją podłączona że nikogo nigdy nie zabiło?[/quote]

Pytanie z czego była obudowa(drewno,plastik) może przed każdą wymianą żarówki brat wyłączał prąd.Oprawa mogła być porcelanowa. Tak czy inaczej to jest nieprawidłowe podłączenie.
  • #24 17950531
    Rico75
    Poziom 12  
    Rico75 napisał:
    Oczywiście, że mam rację. ZE sukcesywnie przejmowało sieci i zasilania do odbiorców z np. kopalń, zmieniał się układ tych sieci ale właściciele/administratorzy budynków nie dostosowywali instalacji do tych zmian. Później dochodziło do sytuacji, że na przewodach "zerowych" były "słabsze" bezpieczniki, w razie awarii one się przepalały i ... nieszczęście w zasięgu ręki.[/quote]
    Tykająca bomba😐 Albo branie przewodu"zerowego" z rury wodnokanalizacyjnej bo to też już było mi dane widzieć😐 Brak wyobraźni i zdrowego rozsądku.
  • #25 17950532
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kichy napisał:
    Niestety tego się nie dowiem co i jak było a jak to najprościej przerobić bez rozwalania połowy mieszkania? 😢
    Zajrzeć do puszki łączeniowej, poprzepinać przewody i voilà.
  • #26 17950543
    Rico75
    Poziom 12  
    [quote="elpapiotr"]
    kichy napisał:
    Niestety tego się nie dowiem co i jak było a jak to najprościej przerobić bez rozwalania połowy mieszkania? 😢
    Zajrzeć do puszki łączeniowej, poprzepinać przewody i voilà.[/quote
    ]
    Lepiej jak autor wezwie kogoś kto się na tym zna,bo czasami takie instalacje kryją w sobie jeszcze inne tajemnice(np przewód neutralny doprowadzony do lampy pojedyńczą żyłą z gniazda i szukaj go w puszce)😥
  • #27 17950545
    kichy
    Poziom 8  
    elpapiotr napisał:
    kichy napisał:

Dzięki za info najpierw ja muszę znaleźć 🤣👍
  • #28 17950549
    zbich70
    Poziom 43  
    kichy napisał:
    elpapiotr napisał:
    kichy napisał:

Oby to nie była CPR-ka... ;)
  • #29 17950556
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Jak będzie puszka łączeniowa nad (w pobliżu) łącznika, to nie będzie CPR-ki. I na odwrót.
  • #30 17950561
    Rico75
    Poziom 12  
    zbich70 napisał:
    kichy napisał:
    elpapiotr napisał:
    kichy napisał:

Oby to nie była CPR-ka... ;)

Oby..😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem lampy sufitowej, gdzie z sufitu wystają trzy kable, z których tylko jeden ma fazę, a w miejscu włącznika nie ma fazy. W odpowiedziach podkreślono, że niebezpieczne jest podłączanie lampy w taki sposób, aby faza znajdowała się na obudowie. Zaleca się podłączenie lampy w II klasie ochronności, co eliminuje ryzyko pojawienia się fazy na obudowie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia instalacji elektrycznej oraz ewentualnej zmiany połączeń w puszce łączeniowej. Użytkownik rozważa pomoc elektryka, aby uniknąć przeróbek w świeżo odmalowanym mieszkaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA