logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odświeżenie infrastruktury domowej - nowy router do 300 zł

Ballanear 09 Maj 2019 15:26 708 6
  • #1 17951980
    Ballanear
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć

Nadszedł czas na wymianę wysłużonego już TP Linka TL-WR543G w związku z czym chciałem poprosić forumowiczów o pomoc w wyborze nowego urządzenia. Sytuacja prezentuje się w ten sposób, że w domu 200m na jednym końcu mamy połączenie z internetem przez Funboxa 2.0 dostarczony przez Orange, a na drugim już wspomniany TP Link połączony kablem który zamierzam wymienić. Zależy mi raczej na stabilności pracy urządzenia i sieci wifi niż na zasięgu dla tego też sądzę, że urządzenia dualband wydaje się być odpowiednie. Do tej pory znalazłem dwa urządzenia, które wydają mi się być interesujące:
    -TP-Link Archer C8
    - Asus RT-AC1200G+

Budżet to max 300 pln.

Za pomoc i wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny
  • #2 17952272
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Skoro już masz router (Funbox) to po co Ci jeszcze jeden router? Tylko problemów możesz sobie narobić z wielokrotnym NAT (konsole, filmy z sieci na TV, sterowanie urządzeniami przez sieć itd). Ty potrzebujesz kupić access point (+ ewentualnie switch).
    Napisz jednak wcześniej jakie posiadasz łącze internetowe oraz dlaczego obecne urządzenie nie spełnia Twoich oczekiwań.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17953075
    Ballanear
    Poziom 10  
    Posiadam Neozdradę od Orange teoretycznie 40Mb, a w praktyce wychodzi różnie. Urządzenie chcę wymienić ponieważ obecne jest z początku tego tysiąclecia i standard w jakim obsługuje wifi IEEE 802.11g powoduje, że niektóre telefony jak i MiBox mają problemy z korzystaniem z sieci. Z tego co wyszperałem Asus może służyć jako AP
  • #4 17953322
    IC_Current
    Sam standard G nie powinien w jakikolwiek sposób wpływać na kwestie możliwości połączenia nowszych urządzeń. Co do zasady urządzenia obsługujące standard N muszą być zgodne wstecznie z G. Jeżeli coś się nie łączy, to trzeba szukać winy gdzie indziej.
    Natomiast przepustowość tego AP jest rzeczywiście zbyt niska (pewnie w praktyce ok 35Mbps) jak dla neo 40 Mbsp i pod tym względem urządzenie trzeba wymienić.
    Prawie każdy router z WiFi może pracować jako AP, ale po co płacić za funkcje, z których nie będziesz korzystał (routing, NAT, jakieś filtry). Dlatego lepiej kupić "goły" AP. Jak do tych 300 zeta dorzuciłbyś jeszcze którąś dyche, to polecałbym Unifi UAP AC Lite.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17953579
    Ballanear
    Poziom 10  
    A co przemawia za tym urządzeniem?
  • #6 17953596
    IC_Current
    Jak już raz skonfigurujesz, to działa latami bez żadnych problemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17955039
    KOCUREK1970
    Ocena: 5333
    @Ballanear
    IC_Current napisał:
    polecałbym Unifi UAP AC Lite.

IC_Current napisał:
    raz skonfigurujesz, to działa latami bez żadnych problemów.

Mogę tylko potwierdzić.
    Wart każdej złotówki, częste updaty softu, spore możliwości konfiguracyjne.
    https://youtu.be/KqvAYL28rYg?t=64

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego routera do 300 zł, aby zastąpić stary model TP-Link TL-WR543G, który nie spełnia już jego oczekiwań. Obecnie korzysta z Funboxa 2.0 od Orange z łączem teoretycznym 40 Mb/s, jednak standard Wi-Fi 802.11g w starym routerze powoduje problemy z nowoczesnymi urządzeniami. Forumowicze sugerują, że zamiast drugiego routera, lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie access pointa, co pozwoli uniknąć problemów z NAT. Wśród rekomendacji znalazły się modele TP-Link Archer C8 oraz Asus RT-AC1200G+, a także Unifi UAP AC Lite, który oferuje stabilność i długoterminowe wsparcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA