logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do domu, do ok. 300 zł?

Danielos898 05 Lut 2021 13:50 834 3
REKLAMA
  • #1 19235455
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Znajomy prosił mnie o pomoc w wyborze routera do domu jednorodzinnego. Teraz ma jakiś stary router tplink który ma dobre 10 lat i ogranicza mu prędkość jego łącza, internet 100Mb/s (przeskok z 20Mb/s). Do tego ma problemy z zasięgiem. Dom to typowa kostka z lat 80. W grę nie wchodzi bawienie się w szafy, switche, rozciąganie kabli bo z tym routerem co ma teraz jakiejś tragedii nie ma (przypominam, sprzęt 10 letni, kupiony używka za 10zł parę lat temu).
    Potrzebny jest router który nie będzie ograniczał obecnej prędkości i da przyzwoity zasięg wifi. Do routera będzie podłączony komputer stacjonarny kablem. Na wifi będzie działał laptop oraz telefony domowników. Znajomy ma do dyspozycji jeszcze repeater marki tplink.
    Budżet jak rozmawialiśmy to ok. 300zł. Ja mam asus rt-ac1200g+, zresztą z rok temu został mi taki polecony tu na forum i jestem zadowolony (mieszkanie ok. 70m w bloku z wielkiej płyty). Żadnych problemów z zasięgiem. Mogę polecić ten model koledze czy jest coś nowszego wartego uwagi?
  • REKLAMA
  • #2 19235477
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    Ja też mam RT-AC1200G+ i poza tym, że do zeszłego roku leżał w pudełku, bo do czasu ostatniej aktualizacji był tak niestabilny, że nie dało się z niego korzystać to obecnie jest ok. Jak dla mnie jego wadą jest brak prostej możliwości dodawania reguł firewalla dla ruchu przychodzącego WAN (trzeba dodawać przez terminal i nie ma sposobu na ich zapisanie).
  • REKLAMA
  • #3 19235502
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Ja nic takiego nie zauważyłem u siebie, cały czas użytkuję, aktualizacje też robię na bieżąco.
    Akurat jakieś reguły są znajomemu zbędne (mi też, ale taki kombajn mi doradzili na elektrodzie). Mimo masy bajerów których nie używam jestem zadowolony i pytam czy również znajomemu polecić ten model? Miał okazje go zobaczyć, podoba mu się wizualnie, od strony technicznej obsłuży sieć, a i zasięg sobie testował to przed blokiem z 1 piętra go miał.
  • #4 19236115
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Do użytku tomowego mogę polecić TP-Link Archer C6
REKLAMA