logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę połączyć się bezprzewodowo z drukarką Brother

Marcelino92 12 Maj 2019 00:37 2970 6
  • #1 17955983
    Marcelino92
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dobry wieczór,

Niestety trochę nabroiłem i od wczoraj nie mogę połączyć się bezprzewodowo z drukarką Brother DCP L2520DW. Docelowo chciałem nadać stały adres IP drukarce, po kilku atakach ARP na moją sieć, jednakże po wejściu na adres IP urządzenia, zmieniłem w ustawieniach (z DHCP na RARP) zamiast na STATIC - sugerowałem się jakąś pseudo instrukcją wideo. Od tego momentu nie mogę połączyć się z drukarką. W sieci jest ona niewidoczna, nie pomaga resetowania routera czy drukarki. Czy ktoś wie, jak można to "odkręcić"? Zależy mi na nadaniu stałego adresu IP drukarce i uwzględnieniu tego przez router (HUAWEI od Orange).

Będę wdzięczny za pomoc w temacie.

Pozdrawiam,
  • #2 17956011
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Zainstaluj drukarkę lokalnie(USB) i spróbuj pozmieniać jej ustawienia z poziomu dedykowanego programu. Ewentualnie przywróć ustawienia drukarki do fabrycznych i ponownie skonfiguruj.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17956223
    Marcelino92
    Poziom 6  
    Udało mi się połączyć bezprzewodowo za pomocą wbudowanego panelu w drukarce - z listy rozwijanej wymusiłem połączenie się z siecią lokalną. Zmieniłem adres IP na static, a także zmieniłem ostatnią wartość tak, by adres IP drukarki był spoza puli filtrowania DHCP routera. Tylko jak wygląda przypisywanie adresów IP sprzętom pokroju smartfon czy telewizor, czy mają one stałe adresy IP? No i jeszcze pytanie dotyczące filtrowania adresów MAC - (Biała lista). Czy adres MAC routera też musi się tu znajdować?
  • Pomocny post
    #4 17956582
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    Marcelino92 napisał:
    Tylko jak wygląda przypisywanie adresów IP sprzętom pokroju smartfon czy telewizor, czy mają one stałe adresy IP?

Stałe IP każdemu sprzętowi sieciowemu można nadać w routerze.
    Marcelino92 napisał:
    No i jeszcze pytanie dotyczące filtrowania adresów MAC - (Biała lista). Czy adres MAC routera też musi się tu znajdować?

A po co router ma filtrować sam siebie?
  • #5 17956964
    Marcelino92
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Marcelino92 napisał:
    Tylko jak wygląda przypisywanie adresów IP sprzętom pokroju smartfon czy telewizor, czy mają one stałe adresy IP?

Stałe IP każdemu sprzętowi sieciowemu można nadać w routerze.
    Marcelino92 napisał:
    No i jeszcze pytanie dotyczące filtrowania adresów MAC - (Biała lista). Czy adres MAC routera też musi się tu znajdować?

A po co router ma filtrować sam siebie?

1. Niestety mój router nie ma takiej opcji, sprawdzałem w ustawieniach.
    2. Ok rozumiem, że adres mac routera mnie nie interesuje. Natomiast wzmacniacza sygnału już tak?
    3. Dodając adresy mac poszczególnych urządzeń w gotowe tabele, stosuję dwukropki czy myślniki? Tj. przykładowo 28:3C:5X czy 28-3C-5X (itd.) ?
  • #6 17957006
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    Marcelino92 napisał:
    Niestety mój router nie ma takiej opcji, sprawdzałem w ustawieniach.

Sprawdź czy jest nowy update softu do niego.
    Stałe IP LAN w routerze to już nie fanaberia a konieczność.
    Marcelino92 napisał:
    Ok rozumiem, że adres mac routera mnie nie interesuje. Natomiast wzmacniacza sygnału już tak?

Skoro ma być pełen przez niego dostęp, to po co go filtrować gdziekolwiek.
    Za dużo nie kombinuj, bo za chwilę Ci tylko reset guzikiem zostanie.
    Marcelino92 napisał:
    Dodając adresy mac poszczególnych urządzeń w gotowe tabele, stosuję dwukropki czy myślniki? Tj. przykładowo 28:3C:5X czy 28-3C-5X (itd.) ?

Spróbuj z jednym, jak przyjmie, to znaczy, że to to :D
    A jak nie przyjmie, to próbuj z następnym.
  • #7 17957114
    Marcelino92
    Poziom 6  
    1. Rozumiem, dlatego myślę o kupnie nowego routera i sparowania go z obecnym, póki co poszukam jeszcze jakichś aktualizacji na własną rękę.
    2. Nie wiem na jakiej zasadzie ten filtr ma działać. Skoro chcę umieszczać urządzenia na tzw. białej liście, jako mające dostęp do sieci, to rozumiem, że każde urządzenie, które - nie znajdzie się na liście będzie automatyczne odcinane od dostępu do sieci?! Chyba tak to działa? A przynajmniej chciałbym, by tak działało.
    3. No to tutaj najprędzej pozostanie mi twardy reset routera, bo jeśli ustawię filtrowanie według adresu mac (zezwalaj), to dostęp będzie miało tylko to, co znajdzie się na liście? (patrz punkt 2.). Jeśli nic na niej nie będzie, to raczej d*p* blada i będę odcięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z połączeniem się bezprzewodowo z drukarką Brother DCP L2520DW po błędnej zmianie ustawień sieciowych z DHCP na RARP. Po kilku próbach, w tym resetowaniu routera i drukarki, udało mu się połączyć z drukarką poprzez panel wbudowany, zmieniając adres IP na statyczny i ustawiając go poza pulą DHCP routera HUAWEI. Dyskutowano również o przypisywaniu stałych adresów IP dla innych urządzeń oraz o filtracji adresów MAC w routerze. Użytkownik rozważa zakup nowego routera, ponieważ obecny nie obsługuje niektórych funkcji, a także zastanawia się nad zasadami działania białej listy w kontekście dostępu do sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA