Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Licencja Pulsonix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża EasyTouch ET-604 BIS - zniekształcony dźwięk

12 Maj 2019 04:08 111 2
  • Poziom 7  
    Posiadam wieżę EasyTouch ET-604, która działała bez problemów przez około 10 lat. Niestety ostatnio pojawił się problem z jej włączeniem i dźwiękiem. Obecnie trzeba kilka razy nacisnąć przycisk zasilania aby wieża weszła w prawidłowy tryb. Pierwsze uruchomienie powoduje, że włącza się wyświetlacz, jest on lekko przygaszony, ale nie ma żadnego napisu. Po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu wieża wchodzi w prawidłowy tryb. Na wyświetlaczu pojawiają się właściwe napisy. Wieża najczęściej jest używana w trybie AUX. Na początku wszystko działa prawidłowo. Dopiero po kilkunastu minutach dźwięk w wieży zaczyna przerywać. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale podejrzewam, że być może coś się w niej przegrzewa. Może jest to problem związany z sekcją zasilania? Może spuchniętego kondensatora? W załączniku dodałem zdjęcia wnętrza wieży. Czy macie jakiś pomysł jak mógłbym naprawić problem z dźwiękiem w tej wieży?
  • Licencja Pulsonix
  • Poziom 34  
    Witam.

    W latach 80 czasy PRL np. na zachodnie produkowano sprzęt AUDIO z myslą ze ten sprzęt ma być użytkowany na długie lata (jeden do końca zycia).

    Napisze na wstępie ze może warto stworzyć wspólnymi siłami na elektrodzie w Dziale w projektach DIY Polski produkt np. Mini Wieże zawierająceą wszystkie elementy składające się z LCD/Tunera/CD/USB MP3/Wzmacniacza/Timera do słuchania muzyki, a nie kupowania bubli.


    Ciężko bedzie dla początkującego( przetwornik analogowo/cyfrowy: 96kHz / 24 bit, Dolby Digital AC-3 -system dźwięku cyfrowego surround) znaleźć i naprawić usterkę. Wieża ma wszystko w jednym Tuner FM/AM/USB/CD, a elementy na PCB to większość SMD. W specyfikacji tej wieży na stronie [url=]Morale.net Wieża EasyTouch ET-604 z DivX [/url] nie można znaleźć Supportu i schematu dla tego urządzenia.


    krzych8989 ale się nie poddawaj przygotuj sobie miernik i może koledzy dadzą podpowiedz i krok w poszukiwaniu usterki.

    Pozdrawiam.
  • Licencja Pulsonix
  • Poziom 35  
    Jeden kondensator wygląda na spuchnięty, także jak najbardziej może być przyczyną.
    Spuchnięte "w ciemno" wymienić, resztę pomierzyć, lub też wymienić.
    Wieża jeszcze działa, więc pewnie tylko na nich by się skończyło.
    Mając wpływ na napięcia zasilania, swoim spuchnięciem zagraża reszcie wieży. Przy niewłaściwych zasilaniach, za chwilę poleci coś innego, i dopiero będzie problem w naprawie.
    Widząc spuchnięty, od razu bym go wymienił - później, zależy od efektów, ale pewnie koledzy od rtv napiszą podobnie. Sprawdzić, wymienić te o złych parametrach na nowe. Kwestia które i jak sprawdzać.
    Tracąc pojemność, lub nawet zwierając, zasilacz daje złe napięcia wpływające na działanie zasilanych komponentów.
    Czyż nie tak zaczynają się co poniektóre tematy ? Wymieniłem, ale wciąż nie działa... Tu jeszcze działa.