logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SDS RYOBI RSDS 680K po wcisnięciu przycisku nie rusza

szpaku018 13 Maj 2019 22:18 654 6
  • #1 17959466
    szpaku018
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Po wciśnięciu przycisku wiertarka nie rusza. Prąd dochodzi do szczotek. Przełącznik prawo/lewo działa tylko w jedną stronę myślę, że to może być przyczyna. Proszę o radę co robić i czy ja jako początkujący dam radę naprawić to na własną rękę. Będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże.
  • #2 17960105
    feno
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    Lewo prawo musi działać.
  • #3 17960183
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę zamieścić fotki włącznika razem z przełącznikiem P / L
    Proszę sprawdzić stan oraz długość szczotek .
  • #4 17960639
    szpaku018
    Poziom 2  
    Przycisk prawo lewo działa. Prąd wszędzie przechodzi dzisiaj dałem wujkowi do sprawdzenia miernikiem. Szczotki są nowe wiertarka była używana tylko raz w celu prezentacji miała zamiast wierlta włożony pobijak do prezentacji udaru ten pobijak był wygiety jakby ktoś nim uderzał jak młotkiem, może ta informacja pomoże. W środku wszystko wygladą ok.

SDS RYOBI RSDS 680K po wcisnięciu przycisku nie rusza
  • #5 17961090
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę sprawdzić ciągłość uzwojenia stojana.
    Ile jest uzwojeń stojana bo widać tylko jedno?
  • #6 17980970
    arson18
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Jeżeli po wciśnięciu włącznika dochodzi prąd obstawiałbym wirnik ewentualnie stojan. Dobrze by było sprawdzić czy nie ma przerwy w uzwojeniu. Warto też zmierzyć kondensator rozruchowy, który podtrzymuje napięcie startowe, rzadko pada, ale warto wykluczyć.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

"Warto też zmierzyć kondensator rozruchowy"
    Czy kol. wie o czym pisze?
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #7 17983577
    szpaku018
    Poziom 2  
    Przerosło mnie to. SDS pojechał do serwisu. Jak dowiem się co było przyczyną to napiszę . Może komuś w przyszłości z takim samym problemem to pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wiertarką SDS RYOBI RSDS 680K, która nie uruchamia się po wciśnięciu przycisku, mimo że prąd dochodzi do szczotek. Zauważono, że przełącznik prawo/lewo działa tylko w jedną stronę. Użytkownik sprawdził stan szczotek, które są nowe, oraz przekazał urządzenie do serwisu po dalszych próbach diagnostycznych. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ciągłości uzwojenia stojana, wirnika oraz kondensatora rozruchowego, co może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA