logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się

adek70 16 Maj 2019 11:33 2187 10
REKLAMA
  • #1 17963600
    adek70
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Piec 2.24 FF GN (tak pisze na tabliczce znamionowej) zaczął się wyłączać w czasie użytkowania c.w.u, np. przy zmniejszeniu przepływu wody w kranie przy myciu naczyń, lub gdy koś w tym samy czacie odkręcił ciepłą wodę w łazience i za chwilę ją zakręcił. Nagrzewnica była już wypalona więc wymieniłem ją kilka dni temu ( na używkę ale całą i w przyzwoitym stanie ) i od tego czasu się zaczęły coraz to większe problemy.

1) Ciśnienie co dzień spada coraz szybciej. Od 1,2 wieczorem do 0,4 z rana następnego dnia. Wcześniej trzymał od 1.2 do 1,8 bez dolewania na kilka miesięcy.
    2) W czasie pracy c.o. ciśnienie od np 0,8 rośnie do prawie trzech, raz nawet sam się piec wyłączył i puścił zawór aż kapało z niego. U góry na piecu z tego wentyla na naczyniu wzbiorczym było również mokro (to chyba ten zaworek od azotu) po jakimś czasie nacisnąłem ten zaworek żeby sprawdzić co będzie się działo, ale słychać było tylko takie krótkie i cichutkie syknięcie.
    3) W czasie pracy c.w.u. często sam się wyłącza lub zachodzą duże falowe wahnięcia temperatury wody, również często nie chce się załączyć i trzeba kilkakrotnie próbować.
    4) Piec i grzejniki kilkakrotnie odpowietrzane, wycieków nie widać.

Mam od pieca instrukcję, która była w komplecie ale praktycznie nic w niej nie pisze o regulacji itd...
    W necie znalazłem różne instrukcje od podobnych modeli ale nic mi to nie dało.
    Przypuszczam, że za sprawę wyłączania się pieca odpowiada czujnik przepływu ale który to i gdzie się znajduje???Czy coś można z nim wymodzić???
    Co z azotem w piecu, czy w moim modelu też musi być? Czy jakaś określona ilość tam powinna być (jakie ciśnienie?)
    W załączniku kilka poglądowych zdjęć.
    Załączniki:
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się DSC_0553.jpg (106.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się DSC_0540.jpg (69.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się DSC_0528.jpg (87.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się DSC_0525.jpg (82.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17981304
    adek70
    Poziom 10  
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 17981406
    adek70
    Poziom 10  
    Dzięki Piracik za podpowiedź o ciśnieniu, jutro szukam manometru wentylków i działam.
    Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.
  • #5 17991425
    adek70
    Poziom 10  
    Witam Panowie.
    Zrobiłem tak, jak w przesłanym linku, przy okazji wyczyściłem filtr na powrocie c.o i czujnik ciśnieniowy ten od załączania pieca.
    No i super-pełna reaktywacja pieca. Pracował jak nowy, ale niestety tylko przez dwa dni.
    Dzisiaj rano odkręciłem wodę coś zabulgotało i na piecu miałem prawie sto stopni. Rozebrałem łącznie z komorą spalania i po załączeniu się pieca
    płomień sięga od palnika do samej nagrzewnicy, prawie dwadzieścia centymetrów i żadnej regulacji.
    Może ktoś ma jakiś pomysł? Masakra, całą rodzinkę czeka weekend bez ciepłej wody a u nas 26st i piękne słońce a serwis może się zjawi najwcześniej we wtorek
    Pozdrawiam Adek
  • #6 17991442
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Przykręć zawór gazowy do 1/3 otwarcia.
  • REKLAMA
  • #7 17991475
    adek70
    Poziom 10  
    Dzięki, tak chyba będzie najlepiej bo do czasu serwisanta chciałem już przytkać główna dysze gazu ale na zaworze będę miał chociaż jakąś regulację.
    Pozdrawiam Adek
  • REKLAMA
  • #8 17992584
    adek70
    Poziom 10  
    Witam Panowie.
    Gaz owszem zmniejszyłem do wysokości pięciu centymetrów, ale niestety to nic nie dało.
    Z tego co zaobserwowałem to po odkręceniu ciepłej wody gotuje się ona w nagrzewnicy i rośnie ciśnienie na manometrze a z kranu leci lodowata. Wygląda to tak, jakby woda nie płynęła przez nagrzewnicę tylko jakąś inną drogą.
    Pooomocy...
  • #9 17992846
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Sprawdź pompę czy się kręci. Odkręć korek i rusz śrubokrętem.
    Sprawdź jeszcze raz naczynie czy jest tam powietrze. W razie potrzeby wymień zaworek.
  • #10 17998746
    adek70
    Poziom 10  
    Witam.
    Niestety zatarta pompa. Był serwisant, wyczyścił i przepłukał, nowy kondensator bo stary miał już tylko 1,4 pojemności i piecyk ruszył ale powiedział wprost, że pompa może pochodzić dzień lub miesiąc. Ma za duże luzy i wciąga brud, który ją blokuje. Gość w porządku bo za naprawę skasował tylko 120zł a przede wszystkim wiedział co robi.
    Niestety miał rację. Na drugi dzień wieczorem już się zatrzymała a piecyk się zagotował. Sam zdemontowałem i ponad trzy godziny płukałem wodą i sprayem CX80. Mozolna praca ale warto było. Pompa ruszyła i chodzi już dwa dni, ale mimo wszystko potrzebuję drugiej pompy. Szukałem w necie bezskutecznie. Może ktoś tu ma taką pompę lub zamiennik a może wie gdzie można dostać i jaki to zamiennik może być. Serwis firmowy może sprowadzić, ale prawie za równowartość mojej wypłaty!!! Masakra!!! Poglądowo załączam fotkę mojej pompy.
    Pooomocy
    Załączniki:
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się DSC_0559.jpg (116.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18012913
    adek70
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Pompa odpukać chodzi do dzisiaj, ale nie zawsze piec mi się załącza.
    Muszę za każdym razem np z kuchni biegać do łazienki i sprawdzać czy piec się załączył.
    Czyściłem czujnik ciśnienia ale na wiele to się nie zdało. Może źle to zrobiłem, może przy tych upałach spada ciśnienie wody w rurach.
    W załączniku zdjęcia tego czujnika. Czy to można rozebrać i jakoś wyczyścić porządnie???
    Załączniki:
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się Schowek01a.jpg (327.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • de dietrich 2.24 FF GN źle grzeje i wyłącza się Schowek01za.jpg (185.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z piecem De Dietrich 2.24 FF GN, który wyłącza się podczas użytkowania c.w.u. oraz ma problemy z ciśnieniem. Po wymianie nagrzewnicy na używaną, ciśnienie wody spada z 1,2 do 0,4 barów w ciągu nocy, a podczas pracy c.o. ciśnienie rośnie do prawie 3 barów, co prowadzi do wycieku. Użytkownik podejmuje działania, takie jak regulacja naczynia przeponowego i czyszczenie filtra oraz czujnika ciśnieniowego, co początkowo przynosi poprawę, ale problemy wracają. Po zdiagnozowaniu zatkanej pompy, serwisant wymienia kondensator, ale pompa nadal działa niestabilnie. Użytkownik poszukuje zamiennika pompy oraz rozważa czyszczenie czujnika ciśnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA