logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość obrazu przy przegrywaniu VHS na PC?

Trustcio 16 Maj 2019 13:37 1881 6
REKLAMA
  • #1 17963762
    Trustcio
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Chciałem przegrać kasetę VHS na komputer. Kupiłem grabber z allegro i próbowałem przegrać. Niestety mój obraz wygląda tak jak na filmie. Rzadko spotykane ale mam mam nowy magnetowid, wyjęty z pudełka niedawno( tak jakoś się udało ,że dostałem) Na jednej kasecie którą znalazłem obraz był bardzo dobry, niestety na większości jest tak. Wina pewnie leży w kasecie. Czy jest szansa jeszcze cokolwiek z tym zrobić?

• REKLAMA
  • #2 17963996
    rufus4333
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Sprawdź tryb pracy wejścia wideo w grabberze, pokombinuj z ustawieniami PAL/B/G/D/K, a może NTSC. Skoro jest możliwość poprawnego odbioru to sprzęt jest raczej sprawny a problem może wynikać z uszkodzenia zapisu na taśmach, np. wskutek działania pola magnetycznego. Jednak najpierw sprawdź te ustawienia i ustawienia w magnetowidzie (o ile są tam jakieś).
  • REKLAMA
  • #3 17964124
    Trustcio
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    W programie jest tylko do wyboru NTSC i PAL, na magnetowidzie nie ma za dużo opcji, coś tam przestawiałem ale nie było żadnej poprawy. Czyli uszkodzone są kasety? Nie można już nic zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 18011255
    AtletiM
    Poziom 7  
    Trustcio, jeżeli jeszcze nie rozwiązałeś problemu, doradzam przegrywanie kaset VHS u użyciem stacjonarnej nagrywarki DVD. Z tego co wiem, grabbery to męczarnia i słabe efekty. Mając nagrywarkę DVD można ją łatwo połączyć z magnetowidem kablem Scart. Nagrania możesz potem zgrać na płyty DVD. Oczywiście minusem tej metody jest brak możliwości edycji, poprawiania nagranego materiału, do czego można wykorzystać komputer.
  • REKLAMA
  • #5 18011612
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    Edycja będzie w combo vhs/dvd/hdd, przegra sie z kasety na dysk w combo, powycina co niepotrzebne i wypali na plycie dvd.
  • #6 18011659
    AtletiM
    Poziom 7  
    Olaf x, masz rację, ale mi chodziło o to, że komputerowe oprogramowanie do edycji video pozwala wyeliminować wiele wad obrazu charakterystycznych dla starych nagrań VHS. Wycięcie fragmentu nagrania nie poprawi jego jakości.
  • #7 18012422
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    Tu pełna zgoda. Ale chyba lepiej mieć kopię nawet z tymi zakłóceniami na dole obrazu, jak to z magnetowidu (o ile tracking magnetowidu tego nie wyeliminuje) niż nie mieć wogóle ? Ogólnie mam złe wrażenia z przegrywania różnymi programami czy to kaset vhs czy to kaset magnetofonowych. Do vhs kupiłem sobie takie combo, do magnetofonowych nagrywarkę audio cd i nie stresuję się przegrywaniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z jakością obrazu podczas przegrywania kaset VHS na komputer za pomocą grabbera. Zasugerowano sprawdzenie ustawień PAL/NTSC w grabberze oraz magnetowidzie, ponieważ problemy mogą wynikać z uszkodzenia taśm VHS. Alternatywnie, zalecano użycie stacjonarnej nagrywarki DVD, co może poprawić jakość nagrań, mimo że nie pozwala na edycję. Użytkownicy podkreślili, że oprogramowanie do edycji wideo na komputerze może pomóc w eliminacji wad obrazu, ale nie poprawi samej jakości nagrania. Wspomniano również o używaniu combo VHS/DVD/HDD do przegrywania i edytowania materiału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA