logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prestigio Visconte Quad PMP880 - Reset CMOS przy zablokowanym USB

Prestiżio 20 Maj 2019 18:00 678 1
REKLAMA
  • #1 17971145
    Prestiżio
    Poziom 1  
    Cześć, czołem, witajcie!

Po 4 latach odkopałem powyższego tableta z szuflady. Z racji, że bateria była w nim uszkodzona wymieniłem we własnym zakresie i przyjęła się w tablecie. Pozostaje natomiast jeden problem - blokada obsługi urządzeń poprzez port microUSB. W któreś sekcji BIOSu była opcja umożliwiająca aktywację USB, ale obecnie nie mam do tego dostępu. Potrzebuje CMOS zresetować, aby zabootować instalator systemu z pendrive i zainstalować go na nowo w miejscu tego, który się wysypał (błąd 0xc000025 wyrzuca na dzień dobry). Fabrycznie był Windows 8.1 with Bing. Kiedyś był podobny temat dla Larka Ultimate 7i WIN, ale nie mam pewności co do rozwiązań, czy przejdą tym razem dla tego tableta. Kość BIOSu znalazłem na płytce i ma oznaczenie MX25U6435F (mają identyczne wyprowadzenia pinów tak jak w modelu Lark pomimo zastosowania układu innego producenta). W związku z tym mam pytanie, czy opcja zwarcia pinów może okazać się zbawiennym rozwiązaniem na reanimację tableta? Jeśli tak, to które zewrzeć miedzianym drutem? Opcja resetu przyciskami VOL + - i POWER nie przyniosła skutku. Podobnie było z wyjęciem baterii na określony czas i włożenie z powrotem. Link do specyfikacji układu jest dostępny w wyszukiwarce.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18032772
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Prestiżio napisał:
    W związku z tym mam pytanie, czy opcja zwarcia pinów może okazać się zbawiennym rozwiązaniem na reanimację tableta? Jeśli tak, to które zewrzeć miedzianym drutem?
    Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
    Podeślij zdjęcie płyty głównej.
REKLAMA