logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i nie włącza sie, przy próbie uruchomienia błyśnie na chwilę ekranem

Pixel 13 Wrz 2005 12:50 1737 8
REKLAMA
  • #1 1814298
    Pixel
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam dostalem od kolezanki martwa Nokie 3510i Wie ze sie kiedys bawilem telefonami i reanimacja To prawda ale to bylo za czasow DCT3 :D
    Moze by mi ktos pomogl cos zrobic z tym tel Bo szkoda kolezanki zawiesc ;)

Objawy sa nastepujace:
    Telefon nie dziala, w czasie proby wlaczenia telefon raz blysnie (podswietla sie normalnie LCD i diody) Na LCD nic nie wiac w czasie wlaczenia i blysniecia Telefon nie laduje bateri Wkladalem nowa pewna baterie.
    Telefon NIE byl zalany i nie lecial z 2 metrow na beton :D
    Propozycje dalszej zabawy mile widzine

Pozdrawiam Pixel
  • REKLAMA
  • #2 1814317
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    z opisanych przez Ciebie usterek wynika, ze wysypał sie soft. Wgraj mu nowe oprogramowanie i telefonik bedzie śmigał jak złoto. To jest typowa, jedna z najczesciej spotykanych usterek w 3510i. Pozdrawiam. Łukasz
  • REKLAMA
  • #3 1814330
    Pixel
    Poziom 14  
    Wlasnie tez tak myslalem Teraz pytanko czym to wgrac :?:
    Niestety ja zatrzymalem sie na DCT3 Wiec tylko do takich posiadam flaszerki
    Mozna jakos zrobic flaszerka do DCT4 :?: Zakup jakiegos BOX'a nie wchodzi w gre dla jednego tel :D

Pozdrawiam Pixel
  • REKLAMA
  • #4 1814333
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Kolega ziko77 dobrze Ci napisał, przeflashować ją i powinna chodzić, tylko że niczym darmowym jej nie ruszysz jakiś box by się przydał.
    pozdr
  • #5 1814935
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Pixel napisał:
    Mozna jakos zrobic flaszerka do DCT4 :?: Zakup jakiegos BOX'a nie wchodzi w gre dla jednego tel

Nawet najprostszy box DCT4 jest oparty na procku więc nie wiem czy zrobienie go dla jednego telefonu ma sens. ;)
  • #6 1815055
    Pixel
    Poziom 14  
    Ma sens ma ;)
    Ja do swojego SE kiedys robilem terminatora na PIC16x876 Bo chcialem sobie wgrac nowy SW :D
    Jakbys mogl daj namiar na tego flaszerka Jak zrobie sobie to juz bede mogl wiecej kolezanek obsluzyc hehe ;) :D

Pozdrawiam Pixel
  • #7 1815659
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Napewno na forum było zamieszczonych kilka schematów flasherków ja mam tylko griffina :)
    Pozostaje Ci jeszcze zakup kabelków do różnych modeli - koszt jednej sztuki od 15zł (może nawet taniej)
    Załączniki:
    • gryfin schemat.rar (32.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1877519
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak już z softem się uporasz to pamiętaj ze 5310i siada jak przeciążysz pamięć telefonu i wtedy są takie dziwne rzeczy jak piszesz, więc zawsze kontroluj ile Ci wolnego zostało.
  • REKLAMA
  • #9 1978704
    Pixel
    Poziom 14  
    NIestety telefon poszedl w komis jako uszkodzony Kolezance zalezalo na kasiorce tak wiec Nie jest zle
    Mozna zamknac

Pozdrawiam Pixel

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3510i, który nie uruchamia się poprawnie – ekran tylko na chwilę się podświetla, a urządzenie nie ładuje baterii mimo zastosowania nowej, sprawnej baterii. Telefon nie był uszkodzony mechanicznie ani zalany. Przyczyną usterki najprawdopodobniej jest uszkodzony soft, co jest typową awarią dla modelu 3510i. Rozwiązaniem jest wgranie nowego oprogramowania (flashowanie). Jednak do tego potrzebny jest odpowiedni flasher lub box DCT4, gdyż narzędzia do starszych modeli DCT3 nie są kompatybilne. Koszt zakupu boxa lub kabli do flashowania może być nieopłacalny dla jednego telefonu. W dyskusji pojawiły się sugestie samodzielnego wykonania flashera na mikrokontrolerze PIC16x876. Ostatecznie telefon został oddany do serwisu jako uszkodzony, gdyż właściciel nie zdecydował się na dalszą naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA