logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charakterystyka amplitudowa wzmacniacza tranzystorowego - pasmo przepustowe

Jarverr 25 Maj 2019 21:47 774 1
REKLAMA
  • #1 17980610
    Jarverr
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Cześć jestem na etapie przygotowywania się na kolosa z podstaw elektroniki. Niestety ze mnie taki elektronik że szkoda gadać... :/
    Zastanawiam się nad charakterystyką wzmacniacza tranzystorowego (rys. 1) mysle o jego amplitudowej charakterystyce, określ górną i dolna częstotliwość graniczną i wyznaczyć pasmo przepustowe (Rys 2). (przykładowe pytanie)
    CO mógłbm powiedzieć na ten temat? Bo w sumie mógłbym machnąć rysunek dla wartości wyjściowych bo chyba o to chodzi na osi OY Ic oraz na osi OX Ucb co znaczy żę mamy dla prądu kolektora i napiecia kolektor-baza. No i jeżęli wzmacniacz sygnału ma dużą amplitude to prad Ic wynosi w punkcie Q (który lezy na prostej pracy) 1/2 Imax.
    Potem bym narysował charakterystykę częstotliwości wzmacniacza z db na osi OY i Hz na osi OX i napisał że pasmo przenoszenia czestotliwości wynosi 3 dB i jest ogarniczone dolną i górną granicą :).
    Moja prośba :D czy ktoś mógłby to potwierdzić że wszystko dobrze rozumiem... Co myślicie o takim komentarzu co byście dopisali ewentualnie dopowiedzieli?
    Charakterystyka amplitudowa wzmacniacza tranzystorowego - pasmo przepustowe

Okay :D i inne pytanie mam przebieg sinusoidalny odczytany z oscyloskopu składową stałą wartość max (rys 3)
    Składowa stała czyli to o ile wykres sinusa został przesuniety w górę względem jego "naturalnego" poczatku czyli +-2V
    Wartość max - czyli po prostu tak jakby amplituda czyli 6 V, choć mamy tą składową stałą... czyli ona jakoś wpływa na wynik czyli 6-2=4 V? Dobrze kminie? Charakterystyka amplitudowa wzmacniacza tranzystorowego - pasmo przepustowe
  • REKLAMA
  • #2 17981163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA