logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Beko DIN5834 - pobiera wodę, ale program nie startuje

TemporaryUserAccount 27 Maj 2019 13:16 14259 9
REKLAMA
  • #1 17983014
    TemporaryUserAccount
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.
    Mam problem ze zmywarką Beko DIN 5834. Prawidłowo pobiera wodę ale program nie startuje, w międzyczasie gdy zmywarka sobie czeka co jakiś czas (2min?) próbuje dopompować wodę co kończy się wodą w misce na dole ale to nie jest problem, bo kiedy normalnie pracuje nie dociąga wody w ten sposób. Za pierwszym razem był fachowiec, który wymienił zawór trójdrożny (model GM1624LT71) i zmywarka tak pochodziła rok (w międzyczasie chyba tylko 2x nie chciała za pierwszym razem wystartować a za drugim już ok). Po tym czasie, jako że wszystkie objawy były takie same to na własną rękę zakupiłem zawór 3W i go wymieniłem, zmywarka tak pochodziła ale tym razem pół roku. W obu zaworach, które posiadałem sprawdziłem te silniczki i normalnie się obracają bez żadnego zacinania, przeskoków itp. przy tej obracającej tarczy mają strzałkę, która chyba wskazuje miejsce startowe/domyślne, z którego zawór powinien rozpocząć pracę, więc jeden zawór tak ustawiłem, włożyłem do zmywarki i pochodziła tak miesiąc.
    Czy to faktycznie wina tych zaworów i padają często (nie wiem jak można je jeszcze sprawdzić) czy to może coś innego powoduje usterkę?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18004458
    TemporaryUserAccount
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Okazało się, że padła pompa myjąca. Producent oszczędza i przy wirniku zamiast łożyska wrzuca tuleję, która z czasem się wyciera i powoduje luz przez co wirnik klei się do stojanu(?) i nie chce wystartować. Wcześniej ruszała prawdopodobnie przez wstrząsy przy wyjmowaniu zmywarki z zabudowy, które zmieniały położenie elementów w silniku ale w miarę wycierania czas do kolejnej awarii się skracał. Niestety tulei nie da się zdjąć a reszta elementów wygląda na solidnie sklejoną więc pozostaje wymiana całej pompy bo wirnika, przy którym jest ta tuleja nie da się dokupić. Tak wygląda planowane postarzanie produktu....
  • #3 18713870
    acer2244
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam.
    Tez mam podobny problem ze zmywarka Beko DIN5834 objawy są takie ze pobiera wode i stoi. Podmieniłem już pompę myjaca, przepływomierz oraz modul sterujący. Zauważyłem ze np. po wyłączeniu na chwilę zmywarki guzikiem zaraz jak ja wlacze to dobiera sobie wody. A jak sobie stoi dłużej to też sobie po jakimś czasie dobiera sama wode i tak czytam ten post i myślę czy nie podmienić jeszcze tego zaworu 3 drożnego. Podpowiecie co jeszcze można sprawdzić w tej zmywarce?
  • REKLAMA
  • #4 18791874
    barfor
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Dałeś radę ? Mam identyczny problem :(
  • REKLAMA
  • #5 18791885
    acer2244
    Poziom 11  
    Niestety nie
  • #6 18791926
    barfor
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Czyli kosz :(
  • REKLAMA
  • #7 18791940
    acer2244
    Poziom 11  
    Tak wymieniłem pol zmywarki :-) i dzwoniłem nawet do serwisanta beko ibyez nie wiedział co jest
  • #8 18871140
    Lasek101
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam
    Miałem identyczny problem z beko DIN 5833. Na szczęście zdążyłem wymienić tylko przepływomierz a nie pół zmywarki 😉. Problem leży w ułamanych przewodach biegnących spod zmywarki do panelu na drzwiach. Dokładnie na zgięciu w osi zawiasów drzwi.
    Załączniki:
    • Zmywarka Beko DIN5834 - pobiera wodę, ale program nie startuje IMG_20200814_175249.jpg (2.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Beko DIN5834 - pobiera wodę, ale program nie startuje IMG_20200814_175307.jpg (3.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18871165
    acer2244
    Poziom 11  
    Tam też zaglądałem niestety nic nie pomogło
  • #10 18871273
    Lasek101
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Widać różnie to bywa. U mnie po zlutowaniu wszystko działa, a objawy były dokładnie takie jak opisane w tym wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zmywarki Beko DIN 5834 zgłaszają problem z urządzeniem, które pobiera wodę, ale nie uruchamia programu. W jednym przypadku zdiagnozowano uszkodzenie pompy myjącej, spowodowane zużyciem tulei zamiast łożyska, co prowadzi do zacięcia wirnika. Inny użytkownik wymienił już kilka komponentów, w tym pompę, przepływomierz oraz moduł sterujący, ale problem nadal występuje. Zauważono również, że uszkodzenia przewodów pod zmywarką mogą być przyczyną problemów. Wymiana zaworu trójdrożnego była rozważana jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA