logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lokalizacja VIN w Honda XL600LM PD04 '85 - Brak grawerowanego numeru na ramie?

Noelia 27 Maj 2019 15:53 3078 6
REKLAMA
  • #1 17983243
    Noelia
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Cześć, mam motocykl honda xl600lm model pd04 rok 85 Szwajcaria moto zarejestrowane, chciałam zrobić przegląd i nie dało rady bo diagnosta nie mógł znaleźć numeru VIN motocykla , na motocyklu na ramie jest jedna aluminiowa tabliczka z prawej strony zaraz pod bakiem na dwóch nitach taka jak na foto i według karty pojazdu to jest VIN jak byk ale podobno musi być jeszcze gdzieś na ramie wygrawerowany numer, na stacji diagnostycznej tak na szybko nie mogliśmy znaleźć, rama chyba była piaskowana i malowana, podpowiedzcie coś proszę, czy w owym modelu mogło nie być grawerowanego numeru?, jak wyjść z tej sytuacji? aha poprzedni właściciel zrobił ostatni przegląd w 2016 i jest wbite w dowodzie, dodam tylko że podczas zakupu sprzedający mówił, że ta tabliczka aluminiowa jest najważniejsza o niczym innym nie wspominał.
    Załączniki:
    • Lokalizacja VIN w Honda XL600LM PD04 '85 - Brak grawerowanego numeru na ramie? vin plate.jpg (4.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17983983
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2550
    A masz VIN czy tylko zwykły numer ramy w dowodzie?
    Błąd, że nie zostały sprawdzone numery podczas zakupu. Teraz będziesz miał (miała?) problem.
    Radzę poszukać na główce ramy lub na prawym boku ramy, tam gdzie jest umieszczona tabliczka.
    Jeżeli rama była piaskowana i malowana proszkowo, to bardzo prawdopodobne że numery obecnie zostały zamazane (zamalowane). Normalnie w takich sytuacjach przed piaskowaniem zabezpiecza się numery przez zaspawanie blaszką. Podczas malowania pole z numerami jest zabezpieczone przed pokryciem lakierem (nawet w niektórych fabrykach praktykowane). Biorąc pod uwagę że zbiornik oleju znajduje się w ramie, trochę mnie dziwi gdyby rama była w całości piaskowana.
  • REKLAMA
  • #3 17985673
    Noelia
    Poziom 6  
    Przeszukaliśmy internet i nic o żadnym dodatkowym numerze VIN (wygrawerowanym na główce ramy) oprócz tego na aluminiowej tabliczce nie znalazłam, w karcie pojazdu jest numer VIN taki sam jak na tabliczce, ta tabliczka jest przymocowana po prawej stronie zaraz pod bakiem paliwa, i wg mnie to powinno wystarczyć, jest to stary motor i dawno pewnie numery VIN były tylko na owej tabliczce przynitowanej do ramy, jak na razie byliśmy tylko u jednego diagnosty, a może gdzie indziej by nie było problemów, pojadę do innego i się zobaczy, poprzedni właściciel miał podbijany przegląd bez problemów, motor jest normalnie zarejestrowany ale pewnie się trafiło na kogoś hmm sama nie wiem jak to nazwać, jeśli się okaże że u innego diagnosty będzie bez problemów to znaczy że trafiliśmy na kogoś kto się nie zna. Na razie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 17987297
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2550
    Mylisz się. Numer wybity na ramie jest najważniejszy. Tabliczkę można zgubić, albo celowo zdjąć, kupić nową i nabić sobie z numerami na jakie ma się papiery...
  • #6 17989093
    Noelia
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedzi, numer się znalazł, był pod grubą warstwą lakieru, na główce ramy.
  • REKLAMA
  • #7 18207490
    Noelia
    Poziom 6  
    Numer się odnalazł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lokalizacją numeru VIN w motocyklu Honda XL600LM PD04 z 1985 roku, zarejestrowanym w Szwajcarii. Diagnosta nie mógł znaleźć wygrawerowanego numeru na ramie, a jedynie aluminiową tabliczkę z numerem VIN. Użytkownik zastanawiał się, czy w tym modelu mogło nie być grawerowanego numeru. Po kilku odpowiedziach, w tym sugestiach dotyczących lokalizacji numeru na główce ramy, użytkownik odnalazł numer pod warstwą lakieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA