logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP

procsa 28 Maj 2019 19:53 690 11
REKLAMA
  • #1 17985495
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Witam, mam problem z moim FRITZ!Box Fon WLAN 7390, podłączony został zamiast FunBox2.0 i wszystko byłoby dobrze gdyby nie zniekształcony głos w telefonie stacjonarnym (podłączonym przewodem pod router), testowałem 3 różne telefony i na każdym jest to samo, zniekształcony głos jest tylko w jedną stronę, czyli w telefonie stacjonarnym, jeżeli ktoś mówi przez telefon stacjonarny to jest słyszany czysto. Takie typowe cyfrowe zniekształcenie głosu. Jak podłączam FunBox2.0 to wszystko jest ok... Nie używam żadnych przejściówek, czy filtrów ADSL itp. według instrukcji nie ma być czegoś takiego nigdzie. Oczywiście usługa w orange neofon.

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na ustawienia i coś poradzić ?

FRITZ!OS: 06.85

FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zniekształcenia w telefonie ViOP
  • REKLAMA
  • #2 17987142
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    W FB nie ma praktycznie żadnych ustawień kodeka. Jedynie można by starać się określić, gdzie leży problem (FB, neofon, łącze). Spróbuj zrobić testy:
    - Słuchawka telefonu zarejestrowana bezpośrednio w FB (przewód telefoniczny od bazy odłączony).
    - FB w innej lokalizacji
    - inny dostawca VoIP (np HaloNet lub Slican nie mają problemu z FB)
    - aktualizacja lub downgrade softu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17987500
    procsa
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedź, trochę poczytałem i właśnie może być to wina kodeka, u mnie idzie w G711, podobno potrzebuje min. 80Kb/s , A moje łącze upload to max 100Kb/s, więc to może być problem, ale nie potrafię doczytać jak wymusić inny kodek.
  • #4 17987774
    IC_Current
    Jak konsola Ci nie straszna:
    http://www.daveboonstra.nl/tipstrucs/fritz%20box/index.html
    Choć nigdy tego nie próbowałem edytować, bo nie miałem takiej potrzeby.

Nie pomyliło Ci się czasem 100kbps ze 100kBps, to tych pierwszych łączy to w Polsce od wielu lat trudno spotkać. Ale jeżeli rzeczywiście tyle jest, to masz problem.
    W Europie używa się PCM 711A. Jeżeli dwie strony użyją 711, ale jedna A a druga U, to też jest czasem problem. PCM (711) jest standardowym kodekiem używanym w sieci szkieletowej (od 50lat) i najlepiej z niego korzystać, bo nie ma wtedy konwersji między różnymi strumieniami.
    Drugi kodek to G729 stosujący kompresję. Te dwa kodeki obsługiwane są przez prawie wszystkich dostawców VoIP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17989530
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Mam prośbę przy okazji. Też używam obecnie takiego samego Fritza i mam stosunkowo słabe łącze. Sporo czasu zajęło mi ustawienie go a szczególnie ustawienie Neofonu. Obecnie poza prędkością łącze jest wszystko ok i służę screenami a nawet mógłbym odsprzedać/pożyczyć taki sam bo poza używanym obecnie mam jeszcze drugi sprawny i trzeci uszkodzony. A potrzebuję screeny z zakładki Internet/DSL Information/DSL i Spectrum oczywiście w czasie pracy internetu.

SławeK
  • #6 17989569
    procsa
    Poziom 31  
    IC_Current napisał:
    Jak konsola Ci nie straszna:
    http://www.daveboonstra.nl/tipstrucs/fritz%20box/index.html
    Choć nigdy tego nie próbowałem edytować, bo nie miałem takiej potrzeby.

Nie pomyliło Ci się czasem 100kbps ze 100kBps, to tych pierwszych łączy to w Polsce od wielu lat trudno spotkać. Ale jeżeli rzeczywiście tyle jest, to masz problem.
    W Europie używa się PCM 711A. Jeżeli dwie strony użyją 711, ale jedna A a druga U, to też jest czasem problem. PCM (711) jest standardowym kodekiem używanym w sieci szkieletowej (od 50lat) i najlepiej z niego korzystać, bo nie ma wtedy konwersji między różnymi strumieniami.
    Drugi kodek to G729 stosujący kompresję. Te dwa kodeki obsługiwane są przez prawie wszystkich dostawców VoIP.

Hmmm no tak, mój upload to 1 Mega Bit na sekundę, tzn. standardowe łącze Orange 20/1 MB/s , dobrze piszę ? Więc wychodzi na to, że nie do końca to może być problemem, ale gdzieś czytałem , że właśnie kodek G711 potrzebuje minimum 100 kbps , a wtedy by się zgadzało ? Bo mój upload to właśnie 100kbps ? Bo się już gubię w tym...;/

Z konsoli z routerami się bawiłem, więc mogę spróbować, ale FritzBoxów nigdy nie robiłem, widzę że się trochę różnią od innych routerów...

SlaweK napisał:
    Mam prośbę przy okazji. Też używam obecnie takiego samego Fritza i mam stosunkowo słabe łącze. Sporo czasu zajęło mi ustawienie go a szczególnie ustawienie Neofonu. Obecnie poza prędkością łącze jest wszystko ok i służę screenami a nawet mógłbym odsprzedać/pożyczyć taki sam bo poza używanym obecnie mam jeszcze drugi sprawny i trzeci uszkodzony. A potrzebuję screeny z zakładki Internet/DSL Information/DSL i Spectrum oczywiście w czasie pracy internetu.

SławeK

Zobacz mój temat i jak coś to pisz w nim, bo też jestem ciekawy jak u innych to wygląda, i jak potrzebujesz jeszcze inne dane to też pisz. Jakie miałeś problemy z neofonem ? Bo Ja oprócz tych zniekształceń to tylko z hasłem które samo z siebie się zmieniało (wina orange).
  • REKLAMA
  • #7 17990199
    IC_Current
    Z tymi jednostkami to pojechałeś :-).
    Masz łącze do 20/1Mb/s. Ile jest naprawdę odczytasz w informacjach w routerze.
    Natomiast:
    1B (bajt)=8b (bitów).
    1MB/s=1MBps=8Mb/s=8Mbps
    1Mbps=1024kbps=1024/8kBps=128kBps=128kB/s.

Ty potrzebujesz ok 80kbps (nie kBps).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 17990760
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Wszystko fajnie ale czegoś tu nie rozumiem. Kolega podał link do innego swojego tematu a tam na screenach widać że ma ADSL a nie jak ja VDSL. Jak miałem ADSL 6Mb, co prawda od Netii to miałem telefon od jeszcze innej firmy na tej samej linii analogowy przez filtr. A jeszcze wcześniej 1Mb też w ADSL i to spokojnie wystarczało do rozmów via Skype i podobne choć to zupełnie inne kodeki.
    Dlatego trochę mi tu nie pasuje Neofon i ADSL choć to oczywiście możliwe.
  • #9 17991125
    procsa
    Poziom 31  
    SlaweK napisał:
    Wszystko fajnie ale czegoś tu nie rozumiem. Kolega podał link do innego swojego tematu a tam na screenach widać że ma ADSL a nie jak ja VDSL. Jak miałem ADSL 6Mb, co prawda od Netii to miałem telefon od jeszcze innej firmy na tej samej linii analogowy przez filtr. A jeszcze wcześniej 1Mb też w ADSL i to spokojnie wystarczało do rozmów via Skype i podobne choć to zupełnie inne kodeki.
    Dlatego trochę mi tu nie pasuje Neofon i ADSL choć to oczywiście możliwe.

Jak najbardziej jest wszystko ok, nie wiem z jakiego powodu ale od pewnego czasu wszystkim wciskają "modernizację " łącza , przechadzać z analogowego telefonu na ViOP... aha już wiem, przypomniało mi się, chodzi o kwestie oszczędzania energii, bo w tym momencie nasze routery zasilają telefony, i już centralka Orange nie musi tyle prądu pobierać...a neofon jak najbardziej powinien działać nawet na łączu 1MBs

p.s. kolega nic nie wspominał że ma vdsl tylko że ten sam router :)
  • #10 17991515
    IC_Current
    Tu nie chodzi o żadne oszczędzanie "prądu". To są "drobne", w skali działania operatora. Chodzi o konwergencję sieci, czyli budowanie jednej sieci dla wielu usług. Obecnie telekom musi utrzymywać i zarządzać dwoma niewspółpracującymi ze sobą sieciami. To są koszty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18016567
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Jeszcze raz dla wszystkich po raz milionowy:

NA FRITZU NIE DA SIĘ RĘCZNIE WYBIERAĆ KODEKAÓW.

Po pierwsze bo to bezsens, po drugie prawie niemożliwe do skonfigurowania.

Kodeki są ustalane przez dogadujące sie ze sobą urządzenia ===> PO OBU STRONACH!!!.

Jest to więc autokonfiguracja:
    - słuchawki rozmówcy Nr1 z centralką telefoniczną domową
    - centralka domową operatorem voip nr 1
    - operatorem voip nr 2
    - centralką rozmówcy nr 2
    - słuchawką rozmówcy nr.2

Na screenie widać, że ustawil sie kodek isdn-owy, g711, bardzo dobry zresztą. Gdzie problem?
  • #12 18016994
    procsa
    Poziom 31  
    freetz_master napisał:
    Gdzie problem?

procsa napisał:
    wszystko byłoby dobrze gdyby nie zniekształcony głos w telefonie stacjonarnym (podłączonym przewodem pod router), testowałem 3 różne telefony i na każdym jest to samo, zniekształcony głos jest tylko w jedną stronę, czyli w telefonie stacjonarnym, jeżeli ktoś mówi przez telefon stacjonarny to jest słyszany czysto. Takie typowe cyfrowe zniekształcenie głosu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zniekształceniem głosu w telefonie stacjonarnym podłączonym do routera FRITZ!Box Fon WLAN 7390, podczas gdy rozmowy są czyste w drugą stronę. Problem występuje tylko przy użyciu FRITZ!Box, a przy FunBox 2.0 nie ma zniekształceń. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być ustawienia kodeka, zwłaszcza że jego łącze upload wynosi maksymalnie 100 kbps, co może być niewystarczające dla kodeka G711. W dyskusji poruszono również kwestie związane z autokonfiguracją kodeków oraz różnice między ADSL a VDSL. Użytkownicy sugerują testy z różnymi ustawieniami oraz sprawdzenie prędkości łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA