IC_Current napisał: Jak konsola Ci nie straszna:
http://www.daveboonstra.nl/tipstrucs/fritz%20box/index.html
Choć nigdy tego nie próbowałem edytować, bo nie miałem takiej potrzeby.
Nie pomyliło Ci się czasem 100kbps ze 100kBps, to tych pierwszych łączy to w Polsce od wielu lat trudno spotkać. Ale jeżeli rzeczywiście tyle jest, to masz problem.
W Europie używa się PCM 711A. Jeżeli dwie strony użyją 711, ale jedna A a druga U, to też jest czasem problem. PCM (711) jest standardowym kodekiem używanym w sieci szkieletowej (od 50lat) i najlepiej z niego korzystać, bo nie ma wtedy konwersji między różnymi strumieniami.
Drugi kodek to G729 stosujący kompresję. Te dwa kodeki obsługiwane są przez prawie wszystkich dostawców VoIP.
Hmmm no tak, mój upload to 1 Mega Bit na sekundę, tzn. standardowe łącze Orange 20/1 MB/s , dobrze piszę ? Więc wychodzi na to, że nie do końca to może być problemem, ale gdzieś czytałem , że właśnie kodek G711 potrzebuje minimum 100 kbps , a wtedy by się zgadzało ? Bo mój upload to właśnie 100kbps ? Bo się już gubię w tym...;/
Z konsoli z routerami się bawiłem, więc mogę spróbować, ale FritzBoxów nigdy nie robiłem, widzę że się trochę różnią od innych routerów...
SlaweK napisał: Mam prośbę przy okazji. Też używam obecnie takiego samego Fritza i mam stosunkowo słabe łącze. Sporo czasu zajęło mi ustawienie go a szczególnie ustawienie Neofonu. Obecnie poza prędkością łącze jest wszystko ok i służę screenami a nawet mógłbym odsprzedać/pożyczyć taki sam bo poza używanym obecnie mam jeszcze drugi sprawny i trzeci uszkodzony. A potrzebuję screeny z zakładki Internet/DSL Information/DSL i Spectrum oczywiście w czasie pracy internetu.
SławeK
Zobacz
mój temat i jak coś to pisz w nim, bo też jestem ciekawy jak u innych to wygląda, i jak potrzebujesz jeszcze inne dane to też pisz. Jakie miałeś problemy z neofonem ? Bo Ja oprócz tych zniekształceń to tylko z hasłem które samo z siebie się zmieniało (wina orange).