logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania

furtek 29 Maj 2019 17:56 2868 12
REKLAMA
  • #1 17987004
    furtek
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Witam migomat przestał reagować na zalaczanie przyciskiem
    Przy uchwycie. Jest w nim płytka widoczna na zdj. Potrzebuje rozpiske pinów sterowania. Wiem że skówki cn2 i cn3 to zasilanie.

Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania
  • REKLAMA
  • #2 17987595
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Sprawdź ten duży czarny przekaźnik. I czy na wyjściu tego małego transformatora jest napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 17987804
    furtek
    Poziom 14  
    Przekaźnik sprawny zasilanie za trafem jest. Tylko nie wiem jak ja za sterować nie mam migomatu tylko sama płytkę.
  • #4 17987831
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Zrób więcej fotek to może dojdziemy. Też z drugiej strony płytki, tak, żeby widać było ścieżki.
    Podaj też jaki to dokładnie model migomatu - może ktoś ma taki. CN2 i CN3 to chyba raczej główne trafo a nie zasilanie.
  • #5 17988227
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Biała listwa z pinami po prawej stronie. Tam masz piny na podajnik, przycisk i napięcie z mostka na uzwojeniu wtórnym spawarki. Mam taką płytkę w spawarce jakiejś mało znanej firmy NUTOOL
  • REKLAMA
  • #6 17988913
    furtek
    Poziom 14  
    Mógł byś podać które piny to podajnik elektrozawór i zasilanie?
    Nie chce jej spalić metodą prób i błędów.
    Płytka była kiedyś przez kogoś już regenerowana.
    Przekaźniki sprawne, diody i transformator też.
    po podaniu zasilania na cn2 i cn3 na mostku pokazuje się napięcie 12v.
    Płytka występuje w migomatach einhell powermat

Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania
  • #7 17988930
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Podam ci jutro jak wrócę do domu.
  • REKLAMA
  • #8 17988947
    furtek
    Poziom 14  
    Sprawdź jak możesz czy tak powinno być.
    Gdzie dochodzi zasilanie z mostka.
    Nie chce próbować na chybił trafił.

Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania
  • #9 17988982
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Używanych pinów jest 5. Ten jeden skrajny na przycisk na 100%. Te 4 obok siebie. Dwa piny na podajnik a pozostałe dwa to zasilanie z mostka prostowniczego za uzwojeniem wtórnym trafa czyli +24V i masa. Jutro ci powiem, który pin w któe miejsce. Tak idzie w mojej spawarce. Oczywiście 24V i masa to z mostka za trafem głównym a nie tego małego na płytce
  • #10 17989019
    furtek
    Poziom 14  
    Myślę że jak złącze pierwszy z ostatnim to powinien zadziałać przekaźnik.
    Ale bez podania zasilania 24v na styki przekaźnik powinien mi zadziałać.
  • #11 17989026
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Tak, powinien zaskoczyć
  • Pomocny post
    #12 17990430
    dpieciak5
    Poziom 13  
    Tak wygląda połączenie wtyczki do tej płytki.
    Załączniki:
    • Migomat Einhell - brak reakcji na przycisk, potrzebna rozpiska pinów sterowania DSC_0545.JPG (3.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17992970
    furtek
    Poziom 14  
    Bardzo dziękuję za schemat podłączenia.Napewno jeszcze komuś się przyda. Płytka naprawiona uszkodzony okazał się mosfet IRF110. Temat zamykam problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migomatem Einhell, który przestał reagować na przycisk. W odpowiedzi na prośbę o rozpiskę pinów sterowania, uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie przekaźnika oraz napięcia na transformatorze. Użytkownik potwierdził, że zasilanie jest obecne, ale nie ma dostępu do pełnej dokumentacji. W toku rozmowy podano szczegóły dotyczące pinów, w tym ich funkcje, oraz wskazano, że płytka występuje w migomatach Einhell i Powermat. Ostatecznie, po uzyskaniu schematu podłączenia, problem został rozwiązany poprzez wymianę uszkodzonego mosfetu IRF110.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA