logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F103C8T6] Buzzer z generatorem a zmiana częstotliwości.

aoi__ 30 Maj 2019 18:20 1041 3
REKLAMA
  • #1 17988661
    aoi__
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć,

Mam problem w dokładnym zrozumieniu (zapewne dla was jest to oczywiste) różnicy między buzzerami z oraz bez generatora, a dokładnie możliwością sterowania ich częstotliwością, aby móc np. zagrać różne nuty.
    Dodam także, że przejrzałam tematy takie jak:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1813362.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2731143.html
    oraz inne zagraniczne strony z informacjami, jednakże po przekopaniu się przez masę stron nadal mam wątpliwości. Na różnych stronach widziałam różne odpowiedzi. Posiadam piezo buzzera z generatorem 5V, który w opisie przy zakupie miał informację "Częstotliwość: 2.5 kHz ± 500 Hz", stąd też myślałam, że będę w stanie nią sterować. Płytkę którą posiadam to znany wszystkim Blue Pill - STM32F103C8T6. Prawie wszystkie strony, które przejrzałam, miały kod napisany albo w arduino IDE albo nie byłam pewna czy jest to buzzer z generatorem czy też bez. Obawiam się, że popełniłam gafę i nie będę w stanie kompletnie sterować częstotliwością mojego buzzera. Jedni mówią także, że mogę sterować buzzerem z generatorem przez PWM, inni że nie mogę wcale.
    Jestem naprawdę zielona w tych sprawach i nie mam się do kogo zwrócić o pomoc, a chciałabym w końcu zrozumieć mój problem.
    Dzięki z góry za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17988699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17988713
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Częstotliwość: 2.5 kHz ± 500 Hz oznacza że buzer ma częstotliwość rezonansową 2.5 kHz, przy czym producent informuje, że element jest niedoskonały i ta częstotliwość mieści się w przedziale i nie musi wynosić dwa i pół kiloherca. Częstotliwości tej nie można zmieniać, bo w środku siedzi generator, który wytwarza już częstotliwość i nie można go jakby "przestroic"
  • #4 17988722
    aoi__
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    No właśnie, stąd też moje wątpliwości gdy inni w sieci pisali o zmienie, widocznie nie doprecyzowali faktu, że buzzer był bez generatora. Rozejrzę się za buzzerkiem bez generatora w takim razie. Mam nadzieję, że nie będę potrzebowała już nic innego.
    Dziękuję za pomoc :)
REKLAMA