logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Migotanie obrazu w wideodomofonie Laskomex MVC-8051 po instalacji

contac 01 Cze 2019 18:12 2397 6
  • #1 17991477
    contac
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam zmieniałem unifon na wideodomofon i po podpięciu przez instalatora pierwsze wywołanie obrazu jak i przywołanie z centralka zewnętrznej wypadło wzorowo to kolejne już nie.
    Za każdym razem przy wywołaniu widoku z kamerki obraz mruga, czasami 5s nawet do 30s po tym czasie obraz jest wyświetlany normalnie, centralka zewnętrzna to 2502, Migotanie obrazu w wideodomofonie Laskomex MVC-8051 po instalacji
    Monitor jest wpięty wtyczkami cn-pwr i cn-cd, jedna para przewodów z skrętki jest wolna.
    Jakieś pomysły jak można by było poprawić obraz? Wykorzystanie wolnych przewodów żeby zwiększyć średnicę w cam1 lub l?
    Dodaje link do filmiku (40s dopiero działa)
    https://youtu.be/p3-5QZWmGQU
  • Pomocny post
    #2 17991487
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2059
    Trzeba zacząć od poprawy łączeń zarówno przy monitorze, ale i przy rozdzielaczu.
    Jeżeli zapłaciłeś instalatorowi za usługę, to powinieneś do niego zgłosić ten problem.
    O ile przy monitorze możesz sam poprawić łączenia, o tyle do rozdzielacza nie powinieneś
    sam zaglądać.
    W rozdzielaczu należałoby też sprawdzić jak wyglądają następujące ustawienia:
    1. impedancja
    2. korekcja częstotliwości
    3. wzmocnienie
    ale to też zajęcie dla instalatora, a nie lokatora.

Pozdrawiam
  • #3 17992276
    contac
    Poziom 10  
    Mamy wspólnotę mieszkaniową, od niej dostałem kontakt do firmy która wykonywała instalacje elektryczne i domofonowe, okazało się że firma już nie istnieje, udało mi się zdobyć kontakt do byłego pracownika i on mi podpiął wideodomofon tylko że oni głównie elektryką się zajmowali a na domofony to mieli krótkie szkolenie z zakładania i tyle. Założyć potrafią ale jak zaczynają się schody to już brak pomysłów, dziękuję za rady może uda się nam to ogarnąc. Dziwne było to że za pierwszym razem wszystko działało, wyłączałem zasilanie całego mieszkania żeby sprawdzić czy bliska odległość przewodów nie sieje zakłóceń, bez zmian. Jedynie przyszło mi do głowy żeby użyć wolnych przewodów do zwiększenia średnicy. Ale z tym zaczekam aż pojawi się jeszcze raz ten były instalator.
  • #4 17992316
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Jeżeli chcesz podwajać żyły, to proponowałbym raczej zasilanie niż sygnał wideo, tylko jak to zrobisz od strony rozdzielacza...

Pozdrawiam
  • #5 17998135
    contac
    Poziom 10  
    Zauważyłem że w wieczorowych i nocnych porach problem nie występuje. Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem własnego zasilacza, Migotanie obrazu w wideodomofonie Laskomex MVC-8051 po instalacji
    Wg powyższego schematu jest 15V,4A.
    W instrukcji monitora jest napisane że przy lokalnym zasilaniu można użyć zasilacza 13.5V,1.2A ceny od 10zł za używany do 46zł ori laskomexu co o tym sądzicie ?
  • Pomocny post
    #6 17998153
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Lokalny zasilacz to dobry pomysł.

Pozdrawiam
  • #7 18012653
    contac
    Poziom 10  
    Dołożenie zasilacza nic nie pomogło, ale zobaczyłem że instalator ustawił zworki na Utp+term przestawienie na samo Utp rozwiązało problem, monitor działa jak powinien

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migotaniem obrazu w wideodomofonie Laskomex MVC-8051 po instalacji. Początkowo obraz działał poprawnie, jednak po pewnym czasie występują zakłócenia, które trwają od 5 do 30 sekund. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z połączeniami lub zasilaniem. Rekomendacje obejmowały poprawę łączeń przy monitorze i rozdzielaczu, sprawdzenie ustawień impedancji, korekcji częstotliwości oraz wzmocnienia. Użytkownik zauważył, że problem nie występuje w nocy, co sugeruje, że może być związany z zasilaniem. Po próbie dodania lokalnego zasilacza oraz przestawieniu zworki na UTP, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA