logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens hmi - Tabela z możliwością edycji parametrów z bloków danych

viper_lasser 03 Cze 2019 14:45 1020 2
  • #1 17994168
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    W jaki sposób w tia portalu w hmi ktp700 mogę stworzyć taką tabelę w której można by było edytować parametry które siedziały by w bloku danych o określonej strukturze ?

Siemens hmi - Tabela z możliwością edycji parametrów z bloków danych

Struktura bloku danych mogła by być taka że w każdym wierszu miałbym
    nr. wyrzutnika, odległość cm, czas ms
    Wszystkie dane oczywiście typu int.

Próbowałem coś znaleźć w internecie ale np. tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=1Z7LZGKGXkg
    ktoś to zrobił w oparciu o bazę sql a ja chciałbym dane z tabeli mieć odrazu w plc.
  • #2 17995785
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 212
    Nie znam takiej kontrolki, a biorąc pod uwagę, że panel jest Basic to nawet VB nie będzie się dało użyć. Z czego pochodzi zdjęcie, które załączyłeś?

Obsługę tabelki zrobiłbym po stronie PLC. Na panelu pokazać bezpośrednio jakąś tabelę, która będzie stanowiła wycinek widoku docelowej bazy. W sterowniku obsłużyć edycję pól i przepisywanie z docelowej tabeli oraz przesuwanie okna. Pętlami i na symbolach całkiem sprawnie powinno pójść ;)
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #3 17997815
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Narazie nie wiem z jakiego panela pochodzi to zdjęcie gdyż dostałem to w pdfie w formie notatek.
    Chyba zrobię tak jak mówi kolega Markos80. Mapowanie danych po jakiejś strukturze w plc za pomocą odpowiednich pętli i innych operacji przesunięcia.

Myślałem że jest taka możliwość w hmi z serii basic a ja nie mogę znaleźć odpowiedniej kontrolki.
REKLAMA