logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L30-10W - dysk SSD nie chce współpracować.

xGrzesieq 03 Cze 2019 20:19 969 5
REKLAMA
  • #1 17994707
    xGrzesieq
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam!

Jakiś czas temu ulepszyłem wyżej wymieniony sprzęt. Wszystko ładnie działa z wyjątkiem dysku SSD Kingston A400 120GB, na którym nie da rady zainstalować systemu, ponieważ wyskakuje błąd "0x80070057" (zabawa diskpartem też nic nie pomaga, bo dysk np. po wpisaniu komendy clean po prostu się "odłącza", diskpart go wtedy nie wykrywa), GPARTED w ogóle go nie wykrywa. Warto dodać, że aktualizowałem BIOS. Próbowałem klonować system z HDD na SSD, ale też bezskutecznie. Najlepsze jest to, że na innym PC, laptopie dysk działa elegancko. Co to może być?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17994752
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Kolega z serwisu ostatnio miał podobny problem ale w drugą stronę, okazało się, że na danym kontrolerze chce pracować poprawnie tylko Kingstone, każdy inny dysk powodował powyższy problem.
    Prawdopodobnie winę za zaistniałą sytuację ponosi kontroler/chipset na płycie głównej, najszybciej będzie podmienić dysk na inny i przetestować.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 17994851
    varon23
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Widocznie nie współpracuje z chipsetem. Także miałem ciekawą sytuację z Acerem. Wd Green 240Gb M.2 - Dało się postawić system ale klawiatura nie działała albo wyrzucało błąd podczas instalacji. Okazało się że na innych 4 dyskach chodziło prawidłowo natomiast na tym konkretnym nie. Dysk był także sprawdzany na innych sprzętach i tam zachowywał się prawidłowo. Rozwiązaniem było zastosowanie dysku innej marki.
  • REKLAMA
  • #4 18022281
    xGrzesieq
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Sorry za lekki odkop, ale zapomniałem o zadaniu jeszcze jednego pytania. Czy jest na forum jakaś osoba, która wie, który dysk SSD na 100% będzie współpracował z wyżej wymienionym laptopem? Niestety mój główny dysk SSD, który znajduje się u mnie w komputerze jest dokładnie ten sam KINGSTON, więc nie ma wielkiego sensu go formatować i próbować go odpalić na tej Toshibie.
  • REKLAMA
  • #5 18022502
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2328
    Trudno powiedzieć na 100 %, ale unikaj modeli na PS-3111. A tak pozatym, tek Kingston, to mało szczęśliwy model.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 18156857
    szalam
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Miałem podobny problem. U mnie przyczyną okazała się zastosowana kombinacja pamięci RAM, mianowicie 1x1GB 666Mhz i 1x512MB 533 Mhz. W tym układzie po rozpoczęciu instalacji na dysku SSD zawieszała się ona. Po wymianie kości 512 na 1GB 533Mhz zainstalowałem bez problemu system z płyty dvd na dysku SSD SanDisk X300 128GB. Wcześniej było to niemożliwe.
REKLAMA