logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie z siecią tylko dla microsoft edge oraz kilku programów!

stanny.co 03 Cze 2019 21:13 1194 14
REKLAMA
  • #1 17994832
    stanny.co
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć!

Mam dośc spory problem, kilka dni temu złożyłem od nowa cały komputer oraz zainstalowałem na nim windowsa 10. Pierwsze co zrobiłem po zainstalowaniu sterowników to było zainstalowanie dodatkowych przeglądarek takich jak brave lub chrome, lecz żadna z nich nie działa oprócz edge'a. Mam dość sporo pracy na komputerze więc z początku to olałem i pracowałem ( i do teraz pracuje ) na Edge'u jednak problem zaczał nabierać na wadze w momencie kiedy pozostałe programy zaczęły się zachowywać jakby nie posiadały dostepu do sieci. I naprzykład steam potrafi działać normalnie, jednak gry które są podpięte pod steama reagują jakby nie miały sieci. Niektóre programy takie jak spotify mają sieć, a po chwili jej nie mają - to samo tyczy się np. chrome'a który w jednej chwili ma dostęp do internetu, w innym momencie działa ale bardzo wolno a jeszcze w innym nie działa w ogóle.
    Sterowniki itd. były sprawdzane wielokrotnie, tak samo netsh winsock reset itd. działały tylko przez chwilę po zrestartowaniu komputera i wszystko zaraz wracało do normy.

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten problem i kompletnie nie wiem z czego to może wynikać dlatego bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam i dziękuję z góry za poświęcony czas wszystkim!
  • REKLAMA
  • #3 17994890
    stanny.co
    Poziom 6  
    Przy pomocy kabla, na pozostałych komputerach połączonych do sieci wszystko działa bez zarzutów.

• #4 17994952
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    stanny.co napisał:
    złożyłem od nowa cały komputer oraz zainstalowałem na nim windowsa 10.

Jaka rewizja Windowsa, oryginał?
    Proszę też pokazac menager urządzeń, czy aby na 100% są wszystkie sterowniki poinstalowane.
  • REKLAMA
  • #5 17994978
    stanny.co
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    stanny.co napisał:
    złożyłem od nowa cały komputer oraz zainstalowałem na nim windowsa 10.

Proszę też pokazac menager urządzeń, czy aby na 100% są wszystkie sterowniki poinstalowane.

• REKLAMA
  • #6 17994990
    KOCUREK1970
    KOCUREK1970 napisał:

?
    Tam jest też IPv6 - wyłączyć u dostawcy.
  • REKLAMA
  • #7 17995004
    stanny.co
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    KOCUREK1970 napisał:

?
    Tam jest też IPv6 - wyłączyć u dostawcy.

Windows chwilowo pirat, mam klucz do aktywacji jednak nie chcialem używać widząc, że nic nie działa poprawnie. A rewizja - nie wiem dokładnie o co chodzi, Win10 64bit instalowany z pendrive :P
  • #8 17995158
    KOCUREK1970
    stanny.co napisał:
    Windows chwilowo pirat, mam klucz do aktywacji jednak nie chcialem używać widząc, że nic nie działa poprawnie.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
    stanny.co napisał:
    A rewizja - nie wiem dokładnie o co chodzi, Win10 64bit instalowany z pendrive

Pobierz to z mojego linka a będziesz miał najnowszą rewizję systemu.
  • #9 17995191
    stanny.co
    Poziom 6  
    Zaktualizowało się, wszystko śmigało jak powinno przez 20 minut - uśmiech miałem od ucha do ucha aż do momentu jak wszystko wróciło do normalności i spowrotem zaczął działać tylko Edge. Czy jedynym wyjściem dla mnie jest format a jeżeli to nie pomoże to szukać problemu w sprawach technicznych?
  • #11 18002169
    fenixpiotr
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    Mam kilka rzeczy których u ciebie nie ma.

Prefiksy sieci - masz 0 w adresie IP bramy domyślnej - to jest słabo, jakbyś z hotspota korzystał - jeśli potrafisz wejść do routera to zmień ten adres np na 172.100.100.1 - wtedy korespondencyjnie powinieneś mieć takie adres jako adres twojego komputera tylko z inną końcówka
    jeśli masz prefiksy maski podsieci np 24 lub nawet 16, to zero nic nie przepuszcza - z tym adresem prefiks tylko puszcza 8 czyli twoja sieć może mieć tylko 254 devices ale z adresacją na ostatnim członie adresu IPv4 - nie najlepiej, albo w ogóle źle

IPv6 dział i tylko dlatego działają niektóre dobrze osadzone w systemie programy używające połączenia internetowego z współdzielonymi portami TCP/IP - patrz usługi systemu Windows

Na boga - zmień nazw swojego komputera - ten desktop-xxxxxx to autonadana nazwa - właściwości systemu prawy klawisz na mój komputer i wybrać właściwości, albo google i zobaczyć jak - sprawdź czy w ogóle jest nazwa grupy domowej dodana

tak naprawdę to zmiana nazwy powinna w WX załatwić sprawę...

Ale jeszcze są uprawnienia do plików, uprawnienia do rejestru, i usługi

Moderowany przez jimasek:

Niepotrzebne wpisy usunąłem z postu. Następne będą karane ostrzeżeniami.
    3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

• #12 18002388
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Zrób jak pisze @jdubowski . Ewentualnie wyłącz IPv6 u operatora. Cześć operatorów korzysta z technik DS Lite i wtedy dosyć często mogą pojawiać się nieprzewidziane problemy.

@fenixpiotr
    Czy kolega ma jakąkolwiek wiedzę na temat adresacji IP, czy tylko tak sobie tworzy różne dziwne teorie (w tym i innych postach), np sugerując, że adres 172.100.100.1 należy do puli adresów prywatnych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18010072
    fenixpiotr
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    IC_Current napisał:
    Czy kolega ma jakąkolwiek wiedzę na temat adresacji IP
    dopiero zaczynam z siecią
    masz rację - przykład mógłby mieć np 10.x.x.x lub 192.x.x.x

dlaczego doradzacie wyłączenie IPv6 - przecież to wywali np sklep czy kiosk Windows?
  • #14 18012126
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    fenixpiotr napisał:
    dlaczego doradzacie wyłączenie IPv6

Bo po stronie operatora może nie być właściwie skonfigurowane, to częsty przypadek.
    fenixpiotr napisał:
    przecież to wywali np sklep czy kiosk Windows?

Azaliż ci się wydaje że w/w funkcjonalności po IPv4 nie działają? Skąd taka teoria?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do internetu na nowo zainstalowanym systemie Windows 10, gdzie jedynie przeglądarka Microsoft Edge działa poprawnie. Inne aplikacje, takie jak Brave, Chrome, Steam i Spotify, mają sporadyczne problemy z łącznością. Użytkownik sprawdził sterowniki i próbował resetować ustawienia sieciowe, jednak problem powraca. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wyłączenie IPv6, zmiana ustawień DNS na 8.8.8.8 oraz sprawdzenie konfiguracji adresacji IP. Użytkownik zaktualizował system, co przyniosło chwilową poprawę, ale problem szybko wrócił. Dyskusja dotyczy również kwestii aktywacji systemu oraz konfiguracji routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA