logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel zmiana daty - excel sam zmienia format daty

drzarul 04 Cze 2019 10:42 7338 3
REKLAMA
  • #1 17995496
    drzarul
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem z excelem potrzebuje skopiować datę z komórek i wstawić ją w inna lecz excel samoczynnie zmienia mi jej format nie mogę jej przestawić do formatu który potrzebuje. przykład w załączeniu
    Załączniki:
    • przyklad.xlsx (7.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17995502
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Zaznacz komórki w których chcesz kopiować te daty następnie kliknij w Format liczb-> Tekstowe. Teraz wszystko będzie się kopiować w takim formacie w jakim wyszło z pierwotnej komórki.
  • REKLAMA
  • #3 17995510
    drzarul
    Poziom 2  
    Działa lecz jedynie dla nowo wprowadzonych dat. Jeśli mam już uzupełnione daty w komórkach to po zmianie w tekstowe zmienia mi je na "tekst" czyli np.: "43445"
  • #4 17995862
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Nie wiadomo, o co Ci dokładnie chodzi. Piszesz o kopiowaniu, a w przykładzie masz odwołania do komórek z datami, a to zupełnie co innego. Excel stosuje różne sposoby zapisu dat. Jeśli data jest identyfikowana jako data (liczba), to jej format jest określony przez format komórki. W Twoim przykładzie jest ustawione formatowanie systemowe, więc jakie ono konkretnie jest u Ciebie - nie wiadomo, bo każdy kto otwiera Twój plik widzi swój własny format systemowy.
    Formuła, którą zastosowałeś łączy zawartość dwóch komórek z datą w jeden tekst. Niestety nie da się tego zrobić w sposób uniwersalny. Jeśli odwołania do komórki sformatowanej użyjesz w wyrażeniu tekstowym, formatowanie znika. Trzeba je podać jawnie za pomocą funkcji TEKST. Ale to już będzie formatowanie określone przez konkretny kod formatu, a jaki on jest u Ciebie - tego nie wiemy. Jeśli masz daty z kropkami, to powinieneś użyć czegoś takiego:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Jeśli używasz innego formatu daty, zastosuj swój format. Wynik jednak nie dopasuje się, jeśli zmienisz format w komórkach źródłowych.
REKLAMA