logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXCEL - Wyszukiwanie, czy którakolwiek wartość z kolumny znajduje się w wierszu

szafa1991 05 Cze 2019 10:26 633 6
REKLAMA
  • #1 17997024
    szafa1991
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim !

Kombinuję od paru dni jak ugryźć temat aczkolwiek mówiąc wprost - poddałem się i stwierdziłem, że zasięgnę pomocy u Was.
    Z powodów dość oczywistych nie mogę pokazać prawdziwego arkusza z danymi więc utworzyłem coś na jego wzór, aby mniej więcej zobrazować problem.

W arkuszu "Indeksy" znajduje się lista komponentów oraz ich ceny.
    W arkuszu "BOM" znajdują się bills of material dla wybranych produktów.

Poszukuję formuły (a raczej podejrzewam kilku zagnieżdżonych formuł), która w arkuszu "BOM" przy danej pozycji (kolumna "A group") zwróci jakąś wartość pod warunkiem, że w liście komponentów (kolumny "comp1", "comp2" itp) znajduje się jakakolwiek pozycja z kolumny "Component" w arkuszu "Indeksy".

Poniżej obrazek, problem opisany bardziej wizualnie. Wśród listy komponentów dla pozycji F061009010010300 znaleziono odpowiedni komponent znajdujący się w arkuszu indeks - zwrócono wartość 1.

EXCEL - Wyszukiwanie, czy którakolwiek wartość z kolumny znajduje się w wierszu

Z góry dzięki za pomoc !
    Załączniki:
    • components reduction.xlsx (9.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • components reduction.xlsx (9.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17997105
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    szafa1991 napisał:
    dla pozycji F061009010010300 znaleziono odpowiedni komponent znajdujący się w arkuszu indeks - zwrócono wartość 1.

To pozostałe komponenty, które występują w tym wierszu (tj. F, G, H) już są nie ważne :?: :D Określona ma być tylko liczba zgodności w pierwszej kolumnie :?:
  • REKLAMA
  • #3 17997212
    szafa1991
    Poziom 2  
    Liczba zgodności nawet nie jest tutaj informacją potrzebną. Grunt, żeby wykazać, że jakikolwiek komponent z listy wchodzi w skład BOM-u.
    W pliku końcowym będzie tych komponentów znacznie więcej, ale koszt niektórych jest tak znikomy, że chcę je po prostu pominąć więc po prostu chcę wyrzucić te pozycje, które nie mają w składzie komponentów o wysokim koszcie.
  • Pomocny post
    #4 17997421
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 479
    Liczbę zgodności można uzyskać dość łatwo pod warunkiem, że wpisy będą faktycznie identyczne. Formuła tablicowa:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Załączniki:
    • Copy of components reduction.xlsx (10.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 17997434
    szafa1991
    Poziom 2  
    Nie wiem, co tu się właśnie stało, ale działa :P* - jednak małe sprostowanie, gdy tylko wejdę w komórkę z formułą i ją zatwierdzę, formuła od razu wyrzuca błąd wartości. Analogicznie, jeśli napiszę nową o tej samej strukturze i dostosuję ją do innego zakresu.

Gdzie może tkwić problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17997478
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 479
    Najlepiej pokaż plik z którym masz problem. Może nie zatwierdzasz tablicowo Ctrl+Shift+Enter? Formuła tablicowa zatwierdzana w jednej komórce.
  • #7 17997497
    szafa1991
    Poziom 2  
    Ok, teraz już wszystko jasne :) Jeszcze raz dzięki za ekspresową pomoc, temat do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał formuły w Excelu, która pozwoliłaby na sprawdzenie, czy jakikolwiek komponent z arkusza "Indeksy" znajduje się w kolumnach "comp1", "comp2" itp. w arkuszu "BOM". Po kilku próbach i sugestiach od innych uczestników, zaproponowano użycie formuły tablicowej, która zlicza zgodności. Użytkownik napotkał problemy z zatwierdzaniem formuły, które zostały rozwiązane poprzez wyjaśnienie konieczności użycia kombinacji klawiszy Ctrl+Shift+Enter. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA