logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować softstart w piłę stołową Dewalt DWE7492 - różnice w schemacie

msawik 05 Cze 2019 11:17 10551 15
  • #1 17997107
    msawik
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam Panów i proszę o pomoc.

Chciałem zainstalować moduł softstartu do nowo zakupionej piły stołowej Dewalt DWE7492. Znalazłem w necie zdjęcia jak ktoś to zrobił w pile typu DWE7491, jednak u mnie niestety wygląda to inaczej.
    Rozrysowałem schemat softstartu i włącznika w pile - czy na tej podstawie ktoś mógłby mi podpowiedzieć (najlepiej łopatologicznie) co z czym powinienem podłączyć, żeby nie uszkodzić maszyny?

Dziekuję.
    Załączniki:
    • Jak zainstalować softstart w piłę stołową Dewalt DWE7492 - różnice w schemacie dwe.jpg (157.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • soft start dwe7492.pdf (202.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17997134
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Niebieski przewód softstartu łączysz z zaciskiem 33 - tam gdzie niebieski przewód z silnika i czarny z kondensatora (te przewody tam pozostawiasz)
    Czerwony przewód softstartu łączysz w miejsce brązowego przewodu silnika do końcówki 13 (czarny przewód z kondensatora tam pozostaje)
    Czarny przewód z softstartu łączysz z uwolnionym brązowym przewodem silnika.

Rozrysuj do sprawdzenia.
  • #3 17997223
    msawik
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie,
    Czyli robię tak?:
    a. na niebieski przewód od softstartu daję konektor m-ż, w niego wpinam konektor z przewodami czarno-niebieskim i całość do 33
    b. odcinam od konektora z 13 przewód brązowy, na czerwony od soft startu też montuję konektor m-ż, wpinam w niego konektor z pozostałym przewodem czarnym i całość do 13 - piła jest nowa, to odcinanie przewodu nie będzie miało wpływu na gwarancję jak by co?
    c. czarny przewód z modułu łączę na konektory z odciętym wcześniej z 13 przewodem brązowym.

Na rysunku w załączeniu schemacik.
    Załączniki:
    • softstart dwe7492 podłaczenie.pdf (260.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17997230
    jdubowski
    msawik napisał:
    Czyli robię tak?

Tak, z tym że mam wątpliwości co do tego czy pomyliłeś się w odczytaniu numerów zacisków czy też źle zidentyfikowałem przewody, bo w/g schamatu na przelączniku przewód sieciowy wchodzić powinien na zaciski 13 i 33...

Prośba o identyfikację przewodów od wtyczki sieciowej na rysunku.
    Softstart musi być podłączony za wyłącznikiem, po stronie silnika.
  • #5 17997256
    msawik
    Poziom 9  
    W takim razie sprawdzę to jeszcze dzisiaj na spokojnie w domu.
    Schemat przerysowałem z włącznika po jego wyjęciu, ale może mylnie założyłem, że np. przewody niebieski i czarny to 33 (a nie 34)?
    Kurde przepraszam, ale dla mnie to naprawdę magia i podziwiam ludzi, którzy to ogarniają :)
    Załączniki:
    • Jak zainstalować softstart w piłę stołową Dewalt DWE7492 - różnice w schemacie dwe włącznik.jpg (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17997924
    msawik
    Poziom 9  
    No więc jeszcze raz wyjąłem wyłącznik i rozrysowałem przewody nadając im swoje numery od 1 do 6 (w tym te, które przychodzą od wtyczki) i zaznaczyłem, na którym boku wyłącznika jest schemat, nie wiem jednak, które przewody odpowiadają jakim numerom na schemacie. Dałbyś radę teraz podpowiedzieć, w które miejsca na rysunku wyłącznika podłączyć softstart?
    Załączniki:
    • softstart dwe7492.pdf (21.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 17998609
    jdubowski
    msawik napisał:
    nie wiem jednak, które przewody odpowiadają jakim numerom na schemacie.

Numerek jest zapewne obok końcówki na korpusie.

W/g twoich numerków adaptuję wcześniejszy opis:

Niebieski przewód softstartu łączysz z zaciskiem 1 - tam gdzie niebieski przewód z silnika i czarny z kondensatora (te przewody tam pozostawiasz)
    Czerwony przewód softstartu łączysz w miejsce brązowego przewodu silnika do końcówki 5 (czarny przewód z kondensatora tam pozostaje)
    Czarny przewód z softstartu łączysz z uwolnionym brązowym przewodem silnika.

msawik napisał:
    piła jest nowa, to odcinanie przewodu nie będzie miało wpływu na gwarancję jak by co?

Oczywiście - gwarancja ulegnie unieważnieniu.
  • #8 17998692
    msawik
    Poziom 9  
    W zasadzie wszystko jasne. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Muszę tylko się zastanowić, czy ryzykować utratę gwarancji, bo piłę mam od paru dni dopiero, czy jednak męczyć się bez soft startu..
    Jak by nie wyszło u mnie to pewnie przyda się innym - jeszcze raz wielkie dzięki za cierpliwość. Gdybym się zdecydował na montaż to napiszę, czy mi się udało :)

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • softstart dwe7492 podłaczenie.pdf (78.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17998737
    jdubowski
    msawik napisał:
    Muszę tylko się zastanowić, czy ryzykować utratę gwarancji, bo piłę mam od paru dni dopiero, czy jednak męczyć się bez soft startu..

Alternatywnie bez cięcia przewodów możesz podłączyć softstart pozostawiając kondensator po stronie silnika. Wada - softstarty jako specyficzna realiacja sterownika fazowego nie lubią kondensatora od strony silnika, może ci ten softstart padać.

Wyglądałoby to tak:
    Niebieski przewód softstartu łączysz z zaciskiem 1 - tam gdzie niebieski przewód z silnika i czarny z kondensatora (te przewody tam pozostawiasz).
    Czerwony przewód softstartu łączysz w miejsce brązowego przewodu silnika i czarnego od kondensatora do końcówki 5.
    Czarny przewód z softstartu łączysz z uwolnionym brązowym przewodem silnika (czarny przewód z kondensatora pozostaje połączony z przewodem do silnika).
    Będziesz potrzebował kilku końcówek konentorowych.
  • #10 17998765
    msawik
    Poziom 9  
    A czy to nie ten sam sposób podłączenia, który podałeś wcześniej? Przynajmniej dla mnie tak wygląda :)
  • #11 17998776
    jdubowski
    msawik napisał:
    A czy to nie ten sam sposób podłączenia, który podałeś wcześniej? Przynajmniej dla mnie tak wygląda :)

A nie, inne jest połączenie jednego z przewodów kondensatora.
  • #12 17999985
    msawik
    Poziom 9  
    Wczoraj podłączyłem w wersji z odcięciem jednego przewodu - trudno, jak trzeba będzie oddawać piłę na gwarancji do serwisu, to spróbuję odtworzyć stan pierwotny.

Softstart działa - tak, że jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!
  • #13 18583554
    cinek_555
    Poziom 1  
    Skorzystałem z Waszego "poradnika" i miękki rozruch działa również u mnie.
    Niemniej jednak mam pytanie, czy u ciebie @msawik piła staruje dość głośno, z takim jakby chrobotaniem?

Wielkie podziękowania dla Was obu za dokładne opisy i obrazki.
  • #14 18952600
    Killerosa
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    a czy ktos dorabiał softstart do grubościówki Dw733? byłbym wdzięczny za schemat podłączenia.
  • #15 18952672
    jdubowski
    cinek_555 napisał:
    Niemniej jednak mam pytanie, czy u ciebie @msawik piła staruje dość głośno, z takim jakby chrobotaniem?

Pokręć ręcznie (wtyczka wyjęta z gniazdka), jeśli też chrobocze to łożyska albo trociny pod osłoną itp.
    Jeśłi to nie chrobotanie a sieciowe 50/100Hz to objaw jest normalny.

Killerosa napisał:
    softstart do grubościówki Dw733?

Analogicznie, o ile tam znajdziesz miejsce.
  • #16 18952752
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3468
    msawik napisał:
    W zasadzie wszystko jasne. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Muszę tylko się zastanowić, czy ryzykować utratę gwarancji, bo piłę mam od paru dni dopiero, czy jednak męczyć się bez soft startu.
    Zrobić wyłącznik zewnętrzny i tam zamontować soft-start.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji modułu softstartu w pile stołowej Dewalt DWE7492. Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu przewodów, ponieważ schematy dla modelu DWE7491 różniły się od jego piły. Udzielono szczegółowych instrukcji dotyczących podłączenia przewodów softstartu do zacisków włącznika, z uwzględnieniem kolorów przewodów i ich numeracji. Wskazano również na ryzyko utraty gwarancji przy modyfikacji urządzenia. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, a niektórzy potwierdzili, że softstart działa poprawnie po wykonaniu podłączenia. Zasugerowano również alternatywne metody podłączenia, które nie wymagają cięcia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA