logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komisja habilitacyjna - videokonferencja na Skype jaki internet

jowyma 11 Cze 2019 13:33 381 4
REKLAMA
  • #1 18006401
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 167
    Bardzo proszę o pomoc w następującej kwestii. Na jeden dzień potrzebuję bardzo szybkiego internetu, aby przez około 2 godziny prowadzić wideo-konferencję na Skype. Umiejscowienie budynku jest w środku Krakowa.
    Czy jest jakaś opcja internetu z komórki, która by była wystarczająca? Na dzień dzisiejszy mam Playa, w sobotę wykupię wyższą taryfę ("szybki internet") i wypróbuję jak działa Skype.
    Na Elektrodzie był podobny wątek i napisano, że żaden internet z komórki nie jest wystarczający, ale może coś się zmieniło, albo może ktoś ma inny pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 18006449
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Internet LTE ogólnie powinien być wystarczający do prowadzenia videokonferencji. Kraków jest miastem w którym chyba niema problemów z zasięgiem. Pytanie też o jakość oczekiwanej tej videotransmisji...jeżeli będą potrzebne wyśrubowane parametry obrazu to rzeczywiście może być różnie. Problem jest jednak w tym, że to nie Twój internet może być "wąskim gardłem".
  • REKLAMA
  • #3 18006715
    InstantError
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Videokonferencja jest transmisją w czasie rzeczywistym. LTE jest wystarczające żeby przesłać pakiety ale bałbym się tego używać bo może zrywać połączenie.
    Najlepiej rozwiązaniem jest podłączyć się laptopem po kablu do routera. Nie musi to być super szybkie połączenie byle stabilne.
    Niektóre hotele mają Centra Biznesowe gdzie za niewielką opłatą można wynająć małą salke konferencyjną.
  • REKLAMA
  • #4 18006735
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2497
    Skype to tylko marka handlowa. Pod interfejsem, który widzi użytkownik siedzi kilka zdecydowanie różnych rozwiązań technicznych. Inaczej działa bezpłatna wersja Skype dla użytkownika "domowego". Inaczej Skype dla biznesu (oparty o standardowy SIP i serwery wewnętrzne w firmie). Inaczej wersja dla biznesu na chmurze Azure. Jeszcze inaczej połączenie nastąpi, gdy ktoś korzysta z XMPP.
    W Twoim przypadku, albo zapytasz administratora sieci akademickiej o warunki techniczne, jakie mają być spełnione, albo (jeżeli wszyscy korzystacie z wersji "domowej") zbierasz N kolegów i testujesz w praktyce działanie usługi jeszcze przed konferencją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18006771
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 167
    Wstępne testy zrobione dzisiaj rano przebiegły dobrze. Wideokonferencja jest tylko z jedną osobą, mam wykupiony dodatkowy pakiet w Play zapewniający wyższą szybkość. Jeszcze tylko przetestuję połączenie dokładnie w pomieszczeniu, gdzie ma być komisja.
REKLAMA