Witam, na stole płyta jak powyżej z powodu zalania. Diagnostyka wykazała grzanie się BD82HM55 (hub). Po wymianie na nowy laptop ożył, jednak nie kręci się dysk twardy. Nie wykrywa go bios. Podobnie jest z napędem DVD. Nie wykrywa go bios jednak silnik napędu uruchamia się po włożeniu płyty.
Według mnie mało prawdopodobne aby winowajcą był Hub. Ładnie osiadł na płycie i płyta od razu zareagowała.
Napięcia na łączu dysku HDD obecne czyli jest 3,3V i 5V. Ale nie kręci dyskiem. Dysk na 100% sprawny. Na innym komputerze ładnie kręci.
Co mogę pomierzyć ?
Nie rozumiem jednak dlaczego na łączach komunikacji z dyskiem stoją szeregowo kondensatory. Jak komunikacja ma przebiegać na tych szynach skoro jest rozwarcie.
Mam oscyloskop i mogę go wykorzystać.
Proszę o pomoc.
Podaje kawałek schematu łącza dysku.
Według mnie mało prawdopodobne aby winowajcą był Hub. Ładnie osiadł na płycie i płyta od razu zareagowała.
Napięcia na łączu dysku HDD obecne czyli jest 3,3V i 5V. Ale nie kręci dyskiem. Dysk na 100% sprawny. Na innym komputerze ładnie kręci.
Co mogę pomierzyć ?
Nie rozumiem jednak dlaczego na łączach komunikacji z dyskiem stoją szeregowo kondensatory. Jak komunikacja ma przebiegać na tych szynach skoro jest rozwarcie.
Mam oscyloskop i mogę go wykorzystać.
Proszę o pomoc.
Podaje kawałek schematu łącza dysku.