logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gateway MX8738 - zawieszenie na kodzie 55, brak obrazu po uderzeniu

rafirafi 16 Lis 2011 16:18 1469 5
REKLAMA
  • #1 10145365
    rafirafi
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam,
    potrzebuję pomocy ożywienia pacjenta jak w temacie (Quanta PA6A).
    Klient wyładował swoje emocje uderzając ręką w klawiaturę, lapek był całkowicie martwy.
    Rozgrzebałem, zresetowałem BIOS, poprawiłem połączenia na SB, KBC i okolicach.
    Teraz lapek startuje (rozświetla diody ale nie ekran), podpięta karta diagnostyczna wisi na "55 Enable USB devices. Check USB port or USB devices"
    Zasilanie na portach USB jest, nie ma widocznych uszkodzeń.
    Podejrzewam, że na skutek uderzenia klient mógł trwale uszkodzić płytę lub jakiegoś pada pod BGA (najprawdopodobniej pod SB) jednak wolę potwierdzić lub nie, moje przypuszczenia przy waszej pomocy.
    (Jeżeli ktoś dysponuje "kawałkiem" schematu od tej płyty będę wdzięczny).
  • REKLAMA
  • #2 10147506
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    Bez diagnostyki w warunkach serwisowych nikt Ci nic nie potwierdzi - możemy co najwyżej pogdybać, jak o wynikach 17 kolejki rundy jesiennej Ekstraklasy.
    Urwać się mogło dużo - od układów BGA, poprzez przetwornice, tranzystory i resztę z ponad 2.000 elementów.
    Schemat zaś znajdziesz tutaj: http://forum.elvikom.pl/viewtopic.php?f=130&t=10700
  • REKLAMA
  • #3 10147855
    rafirafi
    Poziom 13  
    Z góry dziękuję za próbę pomocy,
    schematu nie zassam bo nie mam pkt.
    Co do 2000 elementów odpowidzialnych za komunikację USB to trochę przesadziłeś.
  • REKLAMA
  • #4 10147911
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    rafirafi napisał:
    schematu nie zassam bo nie mam pkt.
    Dozbieranie 3 (trzech) potrzebnych do ściągnięcia schematu punktów zajmuje nie więcej, niż 5 minut. No, chyba że ktoś cierpi na Situs Solidus.

rafirafi napisał:
    Co do 2000 elementów odpowidzialnych za komunikację USB to trochę przesadziłeś.
    Kod POST 55 to nie komunikacja USB, tylko inicjalizacja kontrolera USB i skanowanie szyny PCI. Poniżej oryginalny tekst z dokumentacji BIOS (niestety, po rosyjsku, żródło oryginału nieznane):
    Cytat:
    Поиск на шине PCI и инициализация контроллера USB. Если контроллер найден,
    выполняется установка вектора прерываний на процедуру обработки запросов от USB
    шины.
    До входа в процедуру поиска и инициализации устройств, подключенных к USB шине,
    проверяются установки CMOS, касающиеся обслуживания клавиатуры и манипулятора
    "мышь" в режиме Legacy Support
  • REKLAMA
  • #5 10148101
    rafirafi
    Poziom 13  
    No i o to mi chodziło,
    dzięki za powtórkę z rosyjskiego.

Podmienię SB jeżeli pady nie będą poderwane, zobaczymy jakie efekty.
  • #6 10182895
    rafirafi
    Poziom 13  
    Wymiana SB pomogła,
    dzięki za pomoc.
REKLAMA